Titel: Het gerecht
Auteur: Inge Ipenburg
Genre: Thriller
Uitgever: De Fontein
Publicatiedatum: mei 2015
Aantal bladzijdes: 300
Recensie: Lyda van den Bos (gastrecensie)

Het gerechtOver de auteur:
Inge Ipenburg is een Nederlandse actrice, voornamelijk bekend door haar rol als Martine Hafkamp in Goede tijden, slechte tijden. Ook speelt ze in theater en in films. Ze is geboren op 24 april 1957 te Deventer. Het gerecht is haar debuut.

Achterflap:
Sandra Hazelaar is een voormalig actrice die tegenwoordig in de luwte van de media-aandacht haar cateringbedrijf en Keukenrestaurant bestiert. Maar als zij op een avond in het Amsterdamse Sarphatipark getuige is van een verkrachting, zet dat haar hele leven op zijn kop. Zij herkent de verkrachter als de bekende strafpleiter mr. Joachim Hansson, die regelmatig aanschuift aan de desk van een entertainmentprogramma. En hij herkent Sandra. Gedreven door een groot gevoel van rechtvaardigheid wil Sandra alles op alles zetten om het recht te laten zegevieren. De macht van Hansson reikt echter ver, heel ver. Hij zorgt ervoor dat haar zorgvuldig opgebouwde bestaan en reputatie als een kaartenhuis in elkaar storten. Sandra verliest de grip op haar leven en vrienden, terwijl Hansson de dans lijkt te ontspringen.

Mijn mening:
Allereerst vond ik de cover bijzonder, maar na het boek gelezen te hebben is het een schot in de roos. Ik had wel gehoord dat Inge Ipenburg boeken geschreven had, maar was er niet zo nieuwsgierig naar. Toen kwam ik met dit boek in aanraking en het heeft me volledig verrast.

Van het begin af aan, weet Ipenburg de lezer te boeien en is het lastig het boek weg te leggen. Zij schrijft met korte zinnen, dus geen lange uitweidingen, maar kort en krachtig iets wat ik persoonlijk heel fijn vind lezen.
Ook de personages zijn goed gekozen en goed beschreven. Vooral Davy vond ik er uitspringen. Er gebeurt veel, maar je kunt je er wat bij voorstellen dat zo’n advocaat die heel wat relaties (ook in de onderwereld) heeft er mee weg kan komen en hoe machteloos je je dan moet voelen. Het onverwachte einde heeft mij dan ook zeer verrast. Een aanrader. Ik ga zeker nog meer boeken van haar lezen!

Ik geef Het gerecht 4 sterren.

Lyda van den Bos

Leave a Reply

  • (not be published)