Titel: Gouden kooi
Auteur: Camilla Läckberg
Serie: Faye #1
Genre: Thriller
Uitgever: The House of Books
Vertaling: Elina van der Heijden
Publicatiedatum: april 2019
Aantal bladzijdes: 368
Recensie: Bianca

Gouden kooiOver de auteur:
Camilla Läckberg (Fjallbäcka, 1974) is een Zweedse auteur en van huis uit econoom. In enkele jaren tijd is ze uitgegroeid tot een van de bestverkopende Zweedse thrillerauteurs. Haar misdaadromans over Patrik Hedström en Erica Falck kregen voortdurend lovende kritieken en vonden hun weg naar een groot en internationaal lezerspubliek. Läckbergs thrillers spelen zich af in en rondom Fjällbacka, gelegen aan de Zweedse westkust en tevens de geboorteplaats van de auteur. Läckberg schreef ook kinderboeken met Super Charlie in de hoofdrol, en ze heeft twee kookboeken op haar naam staan.

Achterflap:
Faye en Jack zijn het absolute droompaar. Ze hebben een succesvol bedrijf en wonen in een luxe appartement. Hun dochter Julienne is de bekroning van hun geluk. Maar schijn bedriegt. Fayes leven draait alleen nog om vertwijfelde pogingen het Jack naar de zin te maken, maar zijn verachting is in ieder gebaar zichtbaar. Wat verbergt haar eens zo lieve man voor haar? Wanneer Jack en Julienne niet terugkeren van een boottochtje en de politie bloedsporen in het appartement vindt, valt de verdenking al snel op Jack. Heeft hij zijn eigen dochter vermoord? Niets in Fayes leven is nog hoe het was…

Mijn mening:
Als enorme Läckberg-fan (ik heb heel de Hedström en Falck serie verslonden) ben ik reuze benieuwd naar dit boek. Een boek lezen van een van je favoriete auteurs dat buiten een serie valt (Gouden kooi is het eerste deel van een tweeluik) kan verrassend goed zijn maar ook echt zwaar teleurstellen. In dit geval kies ik na het lezen voor de eerste optie, me wel beseffend dat voor degene die dit boek als eerste boek van Läckberg lezen geen goed beeld krijgen van haar schrijfstijl en dus ook nog een boek uit de serie zou moeten lezen om een goed oordeel te kunnen vellen.

De schrijfstijl in Gouden kooi is niet helemaal zoals ik van Läckberg gewend ben maar bevalt mij prima. Het draait in dit boek meer om de romantiek dan om de spanning, de erotische scenes worden ietwat vulgair beschreven maar zijn wel passend in het verhaal.

In Gouden kooi draait alles om het beroemde koppel Faye en Jack, personages die zich beiden naar de buitenwereld anders voordoen dan ze eigenlijk zijn, mensen die je zelf niet als vrienden wil hebben maar oh zo goed neer gezet en uitgewerkt. Soms vind je ze leuk en voel je de onmacht, het gevoel van eenzaamheid en de passie om lief te hebben, soms wil je ze slaan omdat ze zo denigrerend zijn naar anderen en elkaar.
De wraakgevoelens in dit verhaal stijgen tot abnormale hoogten, de drijfveer om een ander kapot te maken is echt extreem, hierin is gebruik gemaakt van een psychologisch spel wat op het scherpst van de snede gespeeld wordt.

Gouden kooi is een boek wat voor mij onder de romantic suspense valt. Het boek is romantisch, bevat vulgaire erotische scenes en heeft spannende elementen. De spanning voert niet echt de boventoon maar is wel continu onderhuids aanwezig omdat je tot het einde toe in afwachting bent waar het nou daadwerkelijk heen zal gaan. De ontknoping daarentegen staat vol van de spanning en is er eentje die mij wel even versteld deed staan.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 5
Psychologie: 4
Spanning: 3
Plot: 4

Gouden kooi krijgt van mij 4 sterren.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)