Titel: Levend speelgoed
Auteur: Luc Deflo
Serie: Dirk Deleu #19
Genre: Thriller
Uitgeverij: Van Halewyck
Publicatiedatum: maart 2019
Aantal bladzijdes: 290
Recensie: Brenda

Levend speelgoedCover
Een donkerblauwe gekleurde cover. Je ziet een naakt lichaam van een vrouw en er lijkt plastic overheen te liggen. In combinatie met de titel Levend speelgoed wordt mijn nieuwsgierigheid wel gewekt.

Auteur
Het boek start met een grote foto van Luc Deflo met vervolgens een In memoriam.
Luc Deflo (1958-2018) debuteerde in 1999 en ontpopte zich tot een populaire en veelzijdige misdaadauteur. In 2008 won hij met Pitbull de Herculus Poirotprijs. Zijn psychologische thrillers vonden doorheen de jaren vele duizenden lezers en werk van hem werd vertaald in het Duits en het Feans. Hij was behalve schrijver ook een geliefde vader en echtgenoot.
Luc Deflo stierf op 26 november 2018, maar zal blijven voortleven in zijn boeken. Postuum verschijnen, zoals hij dat wenste, nog vier romans van hem. Levend speelgoed is daarvan de eerste.

Achterflap
Ann Gulikers, telg uit een gegoede familie en een prima studente verdwijnt spoorloos op de campus van haar school. Haar smartphone ligt nog op haar kamer en haar natte kleren worden gevonden in de gemeenschappelijke wasmachine. Rechercheurs Nadia Mendonck en Dirk Deleu twijfelen er geen seconde aan dat het om een onrustwekkende verdwijning gaat. Alle registers worden opengetrokken, maar er zijn geen aanknopingspunten. Geen getuigen. Geen motief.

Niet veel later verdwijnt ook studente Bea Scholten. Het enige spoor is een jongeman met zijn voet in het gips, die samen met Bea is gezien vlak voor haar verdwijning. Maar is die charmante jongeman wel een toevallige getuige? Als in de Witrijkse bossen, op de grens tussen België en Nederland, een lugubere ontdekking wordt gedaan, komt het hele onderzoek op zijn kop te staan. Mendonck en Deleu staan voor hun gruwelijkste zaak ooit.

Mijn mening
Dit boek is het eerste boek dat na het overlijden van de auteur uitkomt. Na een aantal boeken van deze auteur gelezen te hebben valt me wel direct op dat er veel Vlaamse woorden in gebruikt worden. In het begin bleef ik soms echt een tijdje hangen bij sommige woorden of zinnen die voor mijn gevoel niet klopte. Verder in het verhaal gekomen was ik er wel redelijk aan gewend.
Ondanks dat ik echt niet alle 18 delen over de rechercheurs Mendonck en Deleu heb gelezen, mis je echt geen voorgeschiedenis bij het lezen van deze 19de deel. Dat vind ik toch wel fijn dat je ze goed als standalone kan lezen.

Het boek start met een vreemde proloog. Een man heeft zijn eigen kat aangereden, vervolgens in de gracht gegooid en dit vertelt hij zeer rustig aan zijn vrouw. En het dan nog vreemd vinden hoe zijn vrouw erop reageert. Ik zou woest geweest zijn op hem.
Van deze auteur weet ik dat hij gruwelijke details graag in zijn boeken verwerkt. Over de kat gelukkig niet, maar verder kwamen er tijdens het lezen regelmatig gruwelijke details naar voren. Dit zorgde er bij mij voor dat ik wat ik las zo voor me kon zien.
Vanaf het begin komt de dader in beeld en krijg je als lezer het verhaal van de dader te lezen, maar ook over de zoektocht naar de dader.

Er waren geen auto’s meer. Geen mensen. En dat terwijl de auto met hoge snelheid verder raasde. De wielen dokkerden over de smalle veldweg die bezaaid was met putten en oneffenheden. Altijd maar verder weg van de bewoonde wereld. Weg van de hoop.

Vanaf halverwege is de dader al bekend, maar dat maakt het verhaal er totaal niet minder om. De korte hoofdstukken en de spanning geven snelheid in het verhaal. Je wil gewoon weten hoe dit afloopt.

There is no path between a lion and a man! Hij was de leeuw. Altijd geweest.

De auteur Luc Deflo heeft absoluut weer een goed verhaal weten neer te zetten. Ook al is hij niet meer onder ons en krijgen de nabestaanden hem hier niet mee terug, toch leeft hij via zijn werk nog voort. De komende drie boeken die nog uitkomen staan bij mij al op mijn lijstje.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Levend speelgoed krijgt van mij afgerond 4 mooie sterren.

Brenda

Leave a Reply

  • (not be published)