Namens Xander Uitgevers mochten wij een leuk interview houden met de nog altijd mysterieuze Kiki van Dijk.
Weet jij na het lezen wie er schuilgaat achter dit pseudoniem?

Wie is Kiki van Dijk? Kun je jezelf beschrijven met behulp van 5 woorden?
Kiki houdt van reizen, is maatschappelijk betrokken, geïntrigeerd in de oorsprong van menselijk gedrag en in familiegeschiedenissen en ze denkt dat het lezen en schrijven van boeken een manier is om iets van het leven te kunnen begrijpen.

Waarom schrijf je onder een pseudoniem?
Omdat ik ook nog boeken onder mijn eigen naam schrijf, alleen die vallen binnen een ander genre.

Zoals bekend schrijf je ook nog onder je eigen naam, is het succes van Kiki net zo groot als je boeken onder je eigen naam?
Nee, de Kiki-boeken vinden een groter lezerspubliek.

Zijn er al boeken van jou/Kiki uitgebracht in het buitenland omdat ze zich daar voornamelijk afspelen?
Dat zou ik wel heel leuk vinden, maar tot nu toe nog niet. Mijn literair agent en uitgever zijn er nu wel mee bezig.

Gaat je voorkeur uit naar warmere landen om je vakantie door te brengen?
Nee hoor, ik hou zelf heel erg van reizen en heb al veel verschillende landen bezocht. Ook die met een minder warm klimaat. Maar omdat we in Nederland nu eenmaal wat minder zonuren hebben, probeer ik wel een keer per jaar naar een zonnige locatie met vakantie te gaan. En ik hou heel erg van Zuidoost Azië; het eten, de lieve mensen en de eeuwenoude cultuur geven mij veel inspiratie. Daar probeer ik ook jaarlijks naar toe te gaan.

Ga je ook nog eens een boek schrijven welke zich afspeelt in een Scandinavisch land?
Dat zou heel goed kunnen. Zelf heb ik bijvoorbeeld een keer met een houten vlot een rivier in Zweden afgevaren. Dat zou ook een hele geschikte locatie voor een spannend verhaal kunnen zijn.

Kan je van het schrijven leven of heb je ook nog een andere baan?
Gelukkig gaat de verkoop van de Kiki-boeken zo goed dat ik er al bijna van kan leven. Maar omdat ik ook erg van mijn andere werk geniet, heb ik mijn vaste baan nog niet opgegeven.

Hoe is jouw schrijfproces? Heb je bepaalde rituelen? Schrijf je het liefst in alle rust of maakt het je niet zoveel uit waar je zit? Laat je je leiden door je verhaal en personages of zijn alle zetten al van tevoren bekend en hoef je het enkel nog maar op te schrijven?
Ik schrijf snel en geniet van elk uur dat ik aan het werk ben. Het schrijven is gelukkig geen gevecht voor mij. Ik begin meestal op basis van twee a drie ideeën. Dat kan komen van een reis die ik heb gemaakt, een boek dat ik heb gelezen, een krantenartikel, film of gewoon uit een gesprek. Op basis van die ideeën ontstaan eerst de belangrijkste karakters en daarna de synopsis (a4tje) van het plot.
Ik schrijf korte hoofdstukken alsof het scenes zijn van een film. Ik weet dan vooraf in 2 regels wat in dat hoofdstuk moet gebeuren en door de personages wordt dan het verhaal verteld. Dat gaat dan meestal van zelf.
Voor de beginfase van een boek heb ik rust nodig. Eerst twee dagen niet veel doen en dan tijdens een moment van stilte tijdens een wandeling of een lange douche ontstaat het verhaal. Als ik eenmaal aan het schrijven ben, kan ik het overal doen.

Lees jezelf ook nog boeken en welk genre heeft dan je voorkeur? Welk boek zou je ons aanraden?
Ik was eerst een lezer voordat ik een schrijver werd. Als kind verslond ik boeken en nog steeds lees ik veel. Alleen tijdens het schrijven van mijn eigen boeken lees ik weinig, anders word ik afgeleid van mijn eigen stijl.
Ik hou erg van Engelstalige schrijvers die heel precies formuleren en het schrijven van dialogen tot een kunst hebben gemaakt. Recent heb ik genoten van het nieuwe boek van Michael Ondaatje – Blindganger (Warlight), waarin familiegeheimen heel langzaam worden uitgeplozen. Maar ook van Philip Roth (o.a. Plot against America), Ernest Hemingway en Nicole Krauss (Forest Dark) kan ik enorm genieten. In de Nederlandse literatuur is Arnon Grunberg (Tirza) mijn favoriet. Een heel divers palet dus.

Als mensen je echte naam zouden noemen welke er schuilgaat achter je pseudoniem, zou je het dan alsnog ontkennen?
Nee, dat denk ik niet. Maar ik vind het wel prettig dat het vooralsnog niet bekend is.

Zoek je eerst het land uit voordat je aan het verhaal begint en doe je onderzoek op de plek zelf?
Meestal ken ik de plek die ik uitkies al wel. Belangrijk is dat de locatie behalve een aantrekkelijke ook een duistere kant heeft. Alleen bestemmingen die meerdere lagen hebben, vind ik interessant. Daarom zal ik ook nooit voor een pure badplaats kiezen. Als ik eenmaal een locatie voor het boek heb gekozen, ga ik er altijd zelf ook nog een keer naar toe. Het is zo belangrijk om de sfeer, mensen en routines van een plek goed te leren kennen om er een boeiend verhaal over te kunnen vertellen.

Wie of wat heeft de meeste invloed gehad op jouw leven?
Mijn grootvader. Hij was directeur van een landelijke krant en heeft mij geleerd dat lezen je leven kan verrijken. In de Tweede Wereldoorlog zat hij bij de ondergrondse pers en vond dat je zoveel mogelijk kennis moest opdoen om een zelfstandige mening te kunnen vormen. Daarnaast hebben vrouwelijke journalisten als Martha Gelhorn en Orianna Fallaci mij geïnspireerd te gaan schrijven.

Je verhalen gaan vaak over ‘zelfstandige’ vrouwen, schuilt daar ook iets van je eigen karakter in door?
Grappig dat je dat opmerkt. Ja, dat klopt wel. Ik ben opgegroeid in een familie met vrouwen die altijd hun eigen pad hebben gekozen. Ik vind dat vanzelfsprekend, maar heb ook gemerkt dat het niet altijd makkelijk is.

Leave a Reply

  • (not be published)