Titel: Kwelling Kwelling
Auteur: Tamara Geraeds
Genre: Thriller
Uitgeverij: Kramat
Publicatiedatum: Maart 2019
Aantal bladzijdes: 264
Recensie: Danielle

Tamara Geraeds werd in 1981 geboren in het Zeeuwse dorpje Arnemuiden. Al op haar 6e schreef ze haar eerste gedichtje: Een knufje voor jou en een knufje voor mij en zo gaat het leven voorbij. Op haar 15e begon ze aan haar eerste (jeugd)boek Achtervolgd door de Dood, dat ze in 2005 in eigen beheer uitgaf, onder het pseudoniem Jayda Rosa. Ook liet ze in dat jaar een bundel met gedichten drukken: De tijd staat even stil.
Vanaf eind 2010 ging het ineens snel: haar manuscript Nergens verkocht in 6 weken tijd alle aandelen op de crowdfunding website Tenpages.com. In juni 2011 verscheen bij Karakter Uitgevers de bundel Bergen Bloedt, met daarin haar spannende verhaal Elf November. Via Tenpages.com kwam ze bij Kluitman terecht, die begin 2012 haar debuut Nergens uitbracht.
In 2017 bracht ze haar eerst volwassen (horror) thriller Echo uit via Kabook. Met Kwelling zet haar passie voor schrijven voort.

Hoe goed ken jij je moeder echt?

Vijf jaar geleden werd het leven van de familie Kaakmans op zijn kop gezet door de verdwijning van de zesjarige Colin. Met moeite houden ze zich staande, tot het ondenkbare gebeurt. Langzaam begint het gezin uit elkaar te vallen.
Terwijl dochter Christina, inmiddels achtentwintig, naar de drugs grijpt vanwege een knagend schuldgevoel, begraaft vader Harm zich in zijn werk en ligt moeder Ellen dagenlang ziek op bed.
Maar er is nog iets aan de hand met Ellen. Iets vreemds. En hoe meer Christina ontdekt, hoe meer ze begint te vrezen voor haar leven.

Het gezin Kaakmans is verscheurd door het verdriet dat eenieder probeert te verwerken nadat Colin is ontvoerd en zijn lichaam nog steeds niet is gevonden. De vraag of hij nog leeft is voor zowel de ouders als ook voor zijn zus Christina een ondraaglijke last.
Iedereen gaat uiteindelijk op zijn eigen manier aan de slag met het verwerken van dit verdriet. Hierdoor zie je al snel dat er een grote breuk ontstaat tussen zowel beide ouders als ook tussen hun dochter. Vader Harm focust zich op zijn werk waarin de afleiding groot genoeg is zodat hij ook amper meekrijgt hoe zijn vrouw steeds dieper wegzakt.

De taak van Christina is dan ook nog eens om haar moeder proberen te helpen voor zover dat dat nog mogelijk is. Als Christina tot de ontdekking komt dan haar moeder op sommige momenten zich wel heel vreemd gedraagt komt er nog een bezorgdheid boven drijven. Christina moet proberen helder te gaan denken maar of dit door de drugs nog gaat lukken is dan het volgende probleem

Een intens verdriet sijpelt door het hele verhaal en de ‘kwelling’ is voelbaar. Tamara heeft een beeldende schrijfwijze waardoor je als zijnde personage zelf meeloopt in het verhaal. Niet zozeer als een van de personages maar als figurant waarbij je je wel degelijk bewust wordt van al het verdriet dat er heerst.

Zijn afstandelijkheid doet mijn hart samenknijpen. Ik heb hem zo nodig, maar hij kan me niet meer troosten. Onze paden van verwerking zijn een andere kant op gegaan. Vanaf nu sta ik er alleen voor.

De vraag die er dan nog rest is ‘komen ze er uiteindelijk allemaal zo bovenop dat het gezin weer een, voor zover mogelijk, normaal leven kan gaan leiden?’

Het eenzaamste moment in je leven is wanneer je je hele wereld in ziet storten, en je er alleen maar wezenloos naar kunt staren.

Kwelling is een zwaarbeladen verhaal vol met emoties die niet altijd te begrijpen zijn door anderen. Waarbij je je goed kunt voorstellen dat dit in werkelijkheid bij gezinnen voorkomt nadat iemand uit hun leven is gerukt.

Ik geef Kwelling 4 sterren.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)