Titel: Gouden Kooi
Auteur: Camilla Läckberg
Serie: Faye #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: The House of Books
Vertaling: Elina van der Heijden
Publicatiedatum: April 2019
Aantal bladzijdes: 315 (e-book)
Recensie: Manon

Auteur
De Zweedse Camilla Läckberg (1974) is van huis uit econoom, maar inmiddels een van de succesvolste Zweedse thrillerauteurs, met wereldwijd meer dan 23 miljoen verkochte boeken. Haar Fjällbacka-serie, met Patrik Hedström en Erica Falck, krijgt uitstekende kritieken en heeft een groot en internationaal lezerspubliek. Gouden kooi is het eerste deel van een tweeluik psychologische thrillers, en we maken daarin kennis met haar nieuwe hoofdpersonage Faye. Zie ook haar website voor meer informatie over haar boeken en Camilla zelf: www.camillalackberg.com.

Achterflap
Voor de buitenwereld lijkt het of Faye alles heeft: een perfecte man, een geliefde dochter en een luxeappartement in de meest chique wijk van Stockholm. Maar duistere herinneringen uit haar jeugd in Fjällbacka achtervolgen haar en ze voelt zich steeds meer gevangen in een gouden kooi. Ooit was ze een sterke vrouw met ambities, maar voor Jack heeft ze alles opgegeven. Als hij haar verlaat, stort haar hele wereld in. Ineens heeft ze helemaal niets meer. Eerst is ze radeloos, maar dan besluit ze zich niet zomaar gewonnen te geven en beraamt ze een meedogenloos wraakplan.

Mijn mening
Faye is niet meer de sterke vrouw die ze was, ooit studerend aan de hogeschool voor economie en trachtend haar moeilijke verleden achter zich te laten. Jack heeft dat steen voor steen afgebouwd en haar een afhankelijke vrouw laten worden. In het begin waren ze zo verliefd en was Jack echt een man van de wereld, alleen ook een man die haar meer en meer manipuleerde en bedroog. Faye wil dat niet zien, ook om haar dochtertje te beschermen.
Als Jack haar dan toch verlaat en Faye berooid achterlaat, gaan eindelijk haar oogkleppen af en ziet ze Jack voor de man die hij werkelijk is en neemt wraak. Krijgt ze het voor elkaar om Jack te laten zien dat zij de sterkste is van hun twee, dat hij tegen haar opkijkt in plaats van andersom?

Hoeveel tijd hebben we voordat je naar huis moet om je aan je huisvrouwelijke plichten en andere dingen te wijden waar je spijt van zult hebben als je grijs en incontinent bent.

De hoofdstukken wisselen tussen het heden, hoe Faye en Jack elkaar leerden kennen en toen Faye in Fjällbacka woonde. Je leest hoe Faye Faye is geworden en waarom er ook duisternis in haar schuilt. Gouden kooi is een heel ander boek dan Camilla’s vorige boeken met Patrik en Erica in de hoofdrollen, veel berekender en erotischer. Je leert Faye goed kennen, waar je in het begin denkt: ‘Faye, kom op voor jezelf! Je laat je toch niet zo behandelen door je eigen man?!’ is dat tegen het einde van het boek compleet veranderd. Faye komt op voor zichzelf en hoe!

Het thema is absoluut herkenbaar in dit verhaal: vrouwen die worden bedrogen door hun mannen. Zoals Camilla zelf al aangaf tijdens haar boekpresentatie, zij wilde een boek schrijven als eerbetoon aan de boeken/miniseries uit de jaren ’80 met powervrouwen die wraak nemen (denk aan ‘Return to Eden’). Je kan wel zeggen dat Camilla hierin geslaagd is!

Ze voelde de vertrouwde duisternis door elke porie van haar lichaam sijpelen, de duisternis die ze jarenlang had weten te verbergen.

Spanning: 3
Plot: 4
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

4 sterren voor Gouden Kooi.

Manon

Leave a Reply

  • (not be published)