Titel: Ultiem bewijs Ultiem bewijs
Auteur: Peter James
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Fontein
Vertaling: Lia Belt
Publicatiedatum: Mei 2019
Aantal bladzijdes: 495
Recensie: Manon

Auteur
Peter James is een van de bestverkopende thrillerauteurs ter wereld. In de zeer succesvolle serie over inspecteur Roy Grace zijn alle delen afzonderlijk te lezen. Peter James produceert ook films en tv-series, hij werkte onder meer samen met Robert DeNiro, Al Pacino, Donald Sutherland en Sharon Stone. Zijn boeken worden vertaald in meer dan dertig landen. Voor meer informatie zie zijn website: https://www.peterjames.com

Achterflap
Onderzoeksjournalist Ross Hunter krijgt een telefoontje van ene Harry F. Cook. Deze oude man beweert bewijs te hebben voor het bestaan van God en hij wil dat Ross degene is die hem helpt bij het laatste stuk van zijn zoektocht. Ross is sceptisch maar ook geïntrigeerd en met behulp van een coördinaten die Cook hem geeft, begint hij aan een ingewikkelde en gevaarlijke taak. Hij volgt de coördinaten die hem van Glastonbury, via de Vallei der Koningen naar Los Angeles brengen. Met gevaar voor eigen leven, want al snel blijkt dat niet iedereen gecharmeerd is van het idee dat het bestaan van God aangetoond kan worden…

Mijn mening
Het verhaal start in Los Angeles waar we Mike Delany ontmoeten, die ooit een redelijk beroemd goochelaar was en zijn leven slijt in een sjofele kroeg. Al gauw leren we Ross Hunter kennen en zijn vrouw Imogen. Peter James neemt de lezer een klein stukje mee terug in de tijd om te laten zien hoe Ross een uitstekend onderzoeksjournalist is geworden. Tot hij een telefoontje krijgt van Harry Cook en vanaf daar neemt Ultiem Bewijs je mee naar de wereld van het geloof en de wetenschap daar tegenover. Vanaf het moment dat Ross Harry heeft ontmoet gaat zijn leven in een sneltreinvaart. En hij ontdekt al snel dat hij niet de enige is die op zoek is naar het bestaan van God.

Ross komt in diverse, gevaarlijke situaties terecht. Situaties die niet alleen hem beangstigen, maar ook zijn aanstaande gezin. Hij heeft een paar aanknooppunten, maar wat zal hij vinden? Ross heeft zoveel vragen, de vragen die je als lezer ook beantwoord wil zien worden. Want wat als God echt bestaat, hoe staat de wereld daar tegenover?

Rustig. Diep ademhalen. Rustig aan. Diep ademhalen. Het dak en de zijwanden van de grot kwamen op hem af. Alsof hij in een doodskist lag. Ik ben al zo ver gekomen. Doorgaan. Doorgaan. Hij hoorde zijn ademhaling om hem heen echoën. En het geschraap van zijn lichaam elke keer als hij zich naar voren duwde. Stel dat ik vast kom te zitten.

Ik hou van dit soort boeken, een speurtocht in een verhaal. En ja, het doet zeker aan Dan Brown denken, maar Peter James stelt niet teleur…absoluut niet. Misschien vind ik dit zelfs nog beter, wat mede komt door de heerlijke schrijfstijl van Peter James. Alles zit erin: spanning, humor, hij schrijft beeldend, de karakters komen tot zijn recht in de korte hoofdstukken tussen de verschillende hoofdpersonen. Peter James weet het geloof (gevoelsmatig) en de wetenschap (onderzoek en logica) in één mooi verhaal te verweven. Ik vind Ultiem Bewijs een absolute aanrader voor in de vakantiekoffer deze zomer.

Toen hij halverwege was, nog steeds kijkend op zijn telefoonschermpje, hoorde hij het brullen van de motor. Zag de felle koplampen die met hoge snelheid op hem afkwamen. Recht op hem af. Die zou niet stoppen. Hij verstijfde. De wagen kwam dichterbij. De koplampen werden groter. Feller. Het leek plotseling alsof de tijd werd vertraagd.

Spanning: 3,5
Plot: 4,5
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4,5

4,5 ster voor Ultiem Bewijs

Manon

Leave a Reply

  • (not be published)