Titel: Achterland Achterland
Auteur: Arne Dahl
Serie: Berger & Blom #2
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Geus
Vertaling: Ron Bezemer
Publicatiedatum: Juni 2018
Aantal bladzijdes: 292 (epub)
Recensie: Miriam

Over de auteur
Arne Dahl (Zweden, 1963) is een prijswinnende thrillerauteur, verkozen tot de beste van Europa. Na zijn succesvolle reeksen over het A-team en het Opcop-team begon hij met Grensgebieden, zijn nieuwe reeks over Berger & Blom. Grensgebieden werd in zijn thuisland geprezen als de ‘beste Zweedse thriller aller tijden’ en werd ook in Nederland enthousiast ontvangen. In 2018 verscheen deel twee van deze reeks: Achterland.

Het verhaal
Op het moment dat Sam Berger zijn ogen opent, is alles wit en weet hij niet zo goed waar hij is. Molly Berger is een bekend gezicht, maar verder tast hij behoorlijk in het duister. Ze blijken zich in Lapland schuil te houden voor de Zweedse geheime dienst. Dat schuilhouden wordt iets moeilijker als ze een moord moeten oplossen. Sams oude partner Desire ‘Deer’ Rosenkvist is hun enige link met de buitenwereld.
Achterland begint met een brief die gericht is aan Deer en waarvoor zij de hulp van Sam & Molly inroept: ze wil dat ze op bezoek gaan bij de schrijfster van die brief.
Dat gaat niet helemaal zoals gedacht en voor ze er erg in hebben, zijn Sam & Molly betrokken bij een moordonderzoek. Een zoektocht naar een seriemoordenaar, een zoektocht die hen terugbrengt naar een van Sam & Deers eerste zaken. Wat is de connectie precies?

Ik wil weten waarom ik sterf.

Het begin van Achterland is verwarrend. Dusdanig verwarrend dat ik bijna geneigd ben om Grensgebieden weer even door te bladeren, maar dat blijkt uiteindelijk niet nodig. Al snel word je het verhaal in gezogen door de snelle, wat gejaagde manier van schrijven van Dahl en moet je je aandacht er goed bijhouden om het verhaal te kunnen volgen.
Berger zit in Achterland nogal met zichzelf in de knoop. Hij heeft een gat in zijn geheugen en heeft geen idee hoe en of hij dat weer terug kan krijgen. Daar komt nog bij dat hij niet goed weet of hij Molly voor 100% kan vertrouwen of niet, terwijl zij er alles aan doet om hen onder de radar te houden. Of lijkt dat maar zo?

Het was alsof hij was bijgekomen in een volstrekt lege, spierwitte wereld. […] Alles uit zijn geheugen was weg. Weggepoetst. Het was alsof zijn hersenen doelbewust alle sporen hadden uitgewist.

Grensgebieden was een uitermate sterke kennismaking met het duo Sam Berger en Molly Blom en liet de lezer na de enorme cliffhanger met veel vragen zitten. Vragen die in Achterland maar deels beantwoord worden wat weer voor nieuwe vragen zorgt. Arne Dahl houdt Berger & Blom nog altijd wat mysterieus. Met name Molly blijft een gesloten boek, waardoor je je net als Sam afvraagt in hoeverre zij te vertrouwen is. Beide personages worden niet heel veel meer uitgediept, maar Dahl weet ze wel interessant en intrigerend te houden.

In het midden van het uurwerk. Waar het allemaal begonnen is en waar nu alles zou kunnen eindigen.

Een complex spannend verhaal in een beklemmende ondoordringbare setting. Op naar deel 3, Middenwater!

4 sterren voor Achterland.

Miriam

Leave a Reply

  • (not be published)