nataszatardio.nl

Namens Uitgeverij Kluitman mochten we een interview houden met YA auteur Natasza Tardio.
Lees verder en maak kennis met deze schrijfster!

Stel jezelf eens voor, wie is Natasza Tardio en wat moeten we echt van je weten?
Mijn naam is Natasza, ik ben 49 jaar oud, getrouwd en heb twee kinderen. Verder hou ik van lezen, schrijven, oude schrijfmachines, heb twee honden en twee katten, woon in Langedijk (West-Friesland) en ben gek op vioolspelen.

Hoe zouden je vrienden je in 3 woorden omschrijven?
Druk, zorgzaam en een workaholic. (Dit heb ik wel even gecheckt 😉 )

Je hebt al meerdere jeugd/YA-boeken/novelle geschreven, welke vond je het moeilijkst om te schrijven en waarom? En welke het makkelijkst?
Moordgeheim was lastig om te schrijven aangezien dit boek een spinoff is van Moordvrienden en ik dus dezelfde toon moest vinden als in Moordvrienden. Ook moest ik rekening houden met zaken die in Moordvrienden waren gebeurd. Ik kon niet zomaar iets nieuws verzinnen mbt karakters die ook in Moordvrienden voorkwamen. Wat het ook lastig maakte was dat mijn redactrice de stijl van Moordgeheim niet direct begreep en dingen anders wilde die dan niet in lijn waren met Moordvrienden. Maar uiteindelijk zijn we daar gelukkig wel uitgekomen met als resultaat een spannend verhaal. Dat overigens geheel los is te lezen van Moordvrienden.

Wat betreft het gemakkelijkste boek om te schrijven? Geen enkel boek is gemakkelijk om te schrijven. Je moet met zoveel dingen rekening houden. Personages, plot, actualiteiten, onderzoek en in zekere zin zelfs het lezerspubliek.

Waarom heb je voor het jeugd/YA-genre gekozen?
Ik schrijf ook non-fictie voor volwassenen, maar de reden dat ik voor YA schrijf is omdat dit een ontzettend leuke doelgroep is om voor te schrijven. Jongeren zijn eerlijk en in staat om zonder vooroordelen te lezen.

Zou je een ander genre willen proberen? Zo ja, welk genre en zo nee, waarom niet?
Zoals ik al zei: ik schrijf ook voor volwassenen, op dit moment heb ik al meerdere non-fictie boeken geschreven voor deze doelgroep, maar momenteel ben ik ook bezig met een roman.

Lijkt het je leuk om met een andere auteur samen een boek te schrijven? Waarom wel/niet en met wie?
Poe, dat is een gewetensvraag. Ik denk dat het heel lastig is om met iemand samen een boek te schrijven. Schrijven is toch voornamelijk iets dat je alleen doet. Je bedenkt de personages, de lijnen, het plot, de uitwerking, de stijl. Elk woord, elke zin is een reflectie van wie je zelf bent, maar vooral hoe je je verhaal wil vertellen. Om dat samen te doen met iemand anders lijkt mij persoonlijk heel onprettig. Maar ik zeg nooit, nooit. Wie weet wil ik mezelf ooit nog tot het uiterste drijven en ga ik deze uitdaging aan. Met wie dat dan zal zijn dat weet ik niet. Dat ligt aan het moment, het soort verhaal, de stijl en natuurlijk de afspraken die je met elkaar moet maken om tot een goed resultaat te komen. Wie weet…

Hoe schrijf je? Weet je van tevoren al hoe het verhaal moet lopen, of laat je de personages zijn gang gaan?
Ga ik gewoon schrijven zonder enig idee en ik zie wel waar het schip strand? Nee, dat zeker niet. In grote lijnen heb ik wel een idee hoe het verhaal eruit gaat zien. Maar soms gaan mijn personages toch aan de haal met mijn ideeën. Of ze zijn het niet eens met iets en dan lukt het me niet om goed verder te schrijven. Op dat soort moment probeer ik mijn gevoel te volgen en dus in zekere zin het personage of het verhaal.

Lees je zelf graag/veel? Welk genre lees je het liefst?
Ik lees zelf heel graag. In april alleen al heb ik meer dan 12 boeken gelezen. En mijn eerste boek van mei is inmiddels ook al uit. Ik lees graag literatuur, thrillers en non-fictie. Maar ook gedichtenbundels en fantasy vind ik leuk om te lezen. Ik probeer gewoon regelmatig af te wisselen. Maar ik ben altijd bezig in een boek. Zodra ik er een uit heb, open ik de volgende.

Wie is je favoriete auteur en waarom?
Ik heb niet één favoriete auteur. Onder mijn favoriete auteurs behoren onder meer: Roald Dahl, Stephen King, A.F.Th. van der Heijden, Renate Dorrestein, Mo Hayder, Dean Koontz, R.J. Ellory, Jan Cremer, John Irving en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik hou van auteurs die de lezer uitdagen, die ervoor zorgen dat je moet nadenken, kan lachen, maar ook intens verdrietig kan worden. Ik lees overigens boeken van Engelstalige auteurs het liefst in het Engels. Op die manier blijft je het dichts bij wat de auteur heeft proberen over te brengen.

Welk boek moeten we echt gelezen hebben volgens jou?
A Prayer for Owen Meany van John Irving, Een hart van steen van Renate Dorrestein, Wonderlijke Nachten van Godfried Bomans en natuurlijk al mijn boeken. (grapje)

Ben je al bezig aan een volgend boek? Zo ja, wanneer kunnen we die ongeveer verwachten? Kun je al verklappen waar het over gaat?
Jazeker ben ik al bezig met mijn volgende boek. Geen novelle dit keer. Wat betreft de inhoud? Ik praat liever hier liever niet over als ik nog bezig ben. Het is in elk geval weer een actueel onderwerp, zeer spannend en uiteraard confronterend. Ik ben al behoorlijk ver en zoals het er nu naar uitziet denk ik dat het in het voorjaar van 2020 zal verschijnen.

Waar kunnen en mogen we je ’s nachts voor wakker maken?
Als iemand hulp nodig heeft. Verder blijf ik het liefst slapen. Ik slaap weinig, dus als ik slaap word ik liever niet gestoord, maar zoals ik al zei: Als iemand mij nodig heeft dan mag je mij altijd wakker maken.

Zijn we een vraag vergeten te stellen die je heel graag zou hebben willen beantwoorden? Zo ja, welke vraag en mogen we dan ook gelijk het antwoord?
Nee, niet zo direct. En mochten lezers nog vragen hebben dan kunnen zij mij die altijd mailen of via sociale media stellen.

Leave a Reply

  • (not be published)