Titel: Ingesloten Ingesloten
Auteur: Samira Ahmed
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Blossom Books
Vertaling: Merel Leene
Publicatiedatum: 2019
Aantal bladzijdes: 354
Recensie: Yfke

Cover
De illustratie van Dana Ledl vat in een krachtig beeld Ingesloten samen; het gezicht van dit meisje is verborgen achter haar haren en de kraag van haar jas. Je ziet alleen haar ogen, maar daar straalt een bepaalde kracht uit. De pet met ‘Resist’ versterkt dat. In het bovenlijf van het meisje zie je niet de details van een jas, maar een stenen muur met prikkeldraad bovenop, en achter het prikkeldraad de maan en sterren. Als je je ogen toeknijpt (en veel fantasie hebt, misschien ?) zou je er misschien een duistere versie van de Amerikaanse vlag in kunnen zien. Treffend, en zeker een cover die de aandacht trekt.

Auteur
Samira Ahmed is geboren in Bombay, India en groeide op in Chicago, Illinois. Als kind spendeerde zij lange dagen in de bibliotheek met haar neus in een Agatha Christie roman of Onder moeders vleugels van Louisa May Alcott (voor de zoveelste keer). Samira ontwikkelde al snel een liefde voor schrijven, en dichten, maar had nooit gedacht dat ze ooit een boek zou publiceren.
Samira studeerde aan de Universiteit van Chicago. Na haar studie gaf ze les in Engels in Chicago en New York City. Na het lesgeven ging ze zich bezighouden met educatieve non-profit organisaties. Ze hielp met het creëren van meer dan zeventig kleine middelbare scholen in New York City en het bij elkaar sprokkelen van miljarden dollars voor het financieren van openbare middelbare scholen in New York.
Tegenwoordig is Samira fulltime schrijfster, en neemt ze alleen pauze voor haar zoektocht naar het perfecte taartje. Samira schreef de New York Times bestsellers Love, Hate & Other Filters en Ingesloten. Haar eerste roman is niet vertaald.

Achterflap

Ik leef niet meer volgens een kalender, ik kijk niet meer naar data. Er is alleen toen en nu. Er is alleen wat we ooit waren, en wat we geworden zijn.

De zeventienjarige Layla Amin en haar ouders worden ’s avonds overvallen door een militaire eenheid die hen meeneemt naar een interneringskamp voor Amerikaanse moslims. Met behulp van haar vriendje buiten het kamp, haar nieuwe vrienden in het kamp en een onverwachte bondgenoot vecht Layla voor haar vrijheid, en begint langzaam maar zeker een revolutie tegen de directeur van het kamp.

Mijn mening
Ingesloten is waarschijnlijk het meest beklemmende (young adult) boek dat ik dit jaar heb gelezen. Het begint met een boekverbranding en met Layla, de hoofdpersoon, die de avondklok trotseert om haar vriendje te zien, waarbij ze bijna wordt betrapt door de buurtwacht. Alsof het niet eng genoeg is zoiets in een doodgewone Amerikaanse voorstad mee te maken, wordt ze niet veel later samen met haar ouders van het bed gelicht en verplaatst naar een interneringskamp.
Hoewel Ingesloten een verhaal is van een dystopische toekomst, de dreiging van interneringskampen voor moslims bestaat. Sterker, ze zijn er al – niet in China, maar in de VS zelf. Zoek bijvoorbeeld maar eens op ‘Tornillo tent city’.

Met Ingesloten heeft Samira Ahmed een realiteit geschapen die je op een geloofwaardige manier laat zien wat zou kunnen gebeuren en niet eens zo ver van ons af ligt. Hoe mensen worden opgesloten in een kamp, gesorteerd op basis van herkomst en tegen elkaar uitgespeeld – het is een knap staaltje schrijfwerk.

‘Het gaat niet om gevaar, het gaat om angst. Voor het gevoel van veiligheid, zelfs al is het vals, zijn mensen bereid om hun vrijheid in te ruilen.’ Mijn vader schudt zijn hoofd. ‘Er is nog nooit een democratie geweest die geen zelfmoord heeft gepleegd.’

Maar er is niet alleen ellende, haat en controle. Er is ook hoop. Ahmed laat zien wat er kan gebeuren wanneer je de moed hebt om op te komen voor wat juist is, dat je samen sterk staat. Hoofdpersoon Layla kan niet anders dan koppig volhouden aan wat goed is en weet daarbij een sterk front te vormen met andere gevangenen, geholpen door haar vriendje en anderen.
De manier waarop Layla slaagt in haar ondernemingen en geholpen wordt, vraagt soms wel wat suspension of disbelief van de lezer – je zult maar net de juiste mensen treffen die je kunnen helpen, of veranderingen teweegbrengen die in het ‘echte’ leven jaren zouden kunnen duren – maar voor mij heeft dat geen negatief effect gehad.

Ik vond Ingesloten beklemmend, maar ook hoopgevend en inspirerend. Ik hoop dat mensen van alle leeftijden deze young adult zullen lezen en geïnspireerd zullen zijn om tegen onmenselijke gebeurtenissen in opstand komen.

Van mij krijgt Samira Ahmeds boek 4,5 ster.

~Yfke Brandhout

Leave a Reply

  • (not be published)