Wij spraken met Nadine Swagerman naar aanleiding van haar nominatie voor de Jonge Jury Debuutprijs 2019. Met haar haar thrillerdebuut Eén waarheid is zij een van de kanshebbers voor deze prestigieuze prijs. De razend spannende thriller verscheen in de zomer van 2018 bij uitgeverij Kluitman en werd bij de doelgroep zeer goed ontvangen.

foto: uitgeverij Kluitman

Je bent nog betrekkelijk nieuw in de schrijverswereld. Stel jezelf eens even voor, wie is Nadine Swagerman? Wat moeten we echt van jou weten?
Ik ben de schrijfster van de spannende YA Eén waarheid. Mijn debuut werd in mei 2018 uitgegeven door uitgeverij Kluitman en dat was voor mij echt een droom die uitkwam. Als klein meisje wilde ik al niets liever dan schrijfster worden, en het is nog steeds onwerkelijk dat dat is gelukt. Ik ben in 1989 geboren in het Noord-Hollandse Medemblik. In het dagelijks leven werk ik als tekstschrijver. En ik ben dol op wandelen met mijn hond, en op witte chocolade met hazelnoten.

Hoe zouden je vrienden jou omschrijven in 3 woorden?
Ik denk dat ze vastberaden, eigenwijs en oprecht zouden zeggen. Dat hoop ik tenminste. Ik hoor mijn vriendin nu roepen dat een van die drie woorden absoluut vervangen moet worden door ‘raar’. Maar dat negeer ik, uiteraard.

Heb je bewust voor het YA/jeugdgenre gekozen? Waarom?
Eigenlijk is het gewoon een beetje zo gelopen. De eerste versie van Eén waarheid schreef ik als inzending voor een YA-schrijfwedstrijd. De tweede versie voor een schrijfwedstrijd waarbij naar nieuw thriller-talent gezocht werd. En uiteindelijk is het een mix van beiden geworden.

Hoe ben je op het idee gekomen van deze YA thriller? Is het gebaseerd op een echte gebeurtenis?
Nee, gelukkig niet. Ik ben altijd gefascineerd geweest door het brein en door het feit dat iedereen de grip op zijn leven kan verliezen. Dat idee vind ik interessant en doodeng tegelijk. Ik wilde heel graag een verhaal schrijven over mensen zoals jij en ik die door omstandigheden die grip hebben verloren. Niet alleen omdat ik dat interessant vond, maar ook omdat ik het belangrijk vond. Hierdoor is uiteindelijk het idee voor het boek ontstaan, waarbij de psychiatrische kliniek eigenlijk de enige logische setting was.

Hoe heb je research gedaan naar het onderwerp van Eén waarheid? Ik vond het een heftig onderwerp voor een YA thriller. Vooral het psychologische randje ging echt onder mijn huid zitten. Hoe heb je dat zelf ervaren tijdens het schrijven?
Omdat ik het leven in de psychiatrische kliniek zo realistisch mogelijk wilde weergeven, heb ik onder andere met mensen gesproken die werkzaam zijn (geweest) in een psychiatrische kliniek (of een psychiatrisch ziekenhuis). Het onderwerp is inderdaad best heftig en het schrijven zelf ook. De hoofdpersoon Laura gaat door een hel en het was soms wel donker om in haar hoofd te kruipen. Dat is denk ik ook de reden dat het boek een hoop humor bevat. Die afwisseling was voor mij heel belangrijk.

Is Laura gebaseerd op jou zelf? Of misschien op iemand die je kent?
Haha nee, ze lijkt niet op mij of iemand die ik ken. Laura staat qua persoonlijkheid vrij ver van mij af. Ze bezit zelfs een aantal karaktereigenschappen waar ik me behoorlijk aan stoor. Een van de weinige dingen die wij wél met elkaar gemeen hebben, is de liefde voor Milo (haar kat), die in het echte leven 14 jaar lang mijn beste vriendje is geweest en die ik na zijn overlijden een rolletje in het verhaal heb gegeven.

Wil je YA blijven schrijven, of zou je ook eens een ander genre willen proberen/aandurven? Welk genre lijkt je wel leuk?
Ik wil graag YA blijven schrijven, maar ik hoop zeker ook nog andere dingen te gaan maken. Ik zou ooit wel een roman willen schrijven, dat lijkt me een hele mooie uitdaging.

Eén waarheid is genomineerd voor de Jonge Jury Debuutprijs, gefeliciteerd! Hoe voelt dat? Wat dacht je toen je dit te horen kreeg? Denk je dat je een kans maakt om deze ook echt te winnen?
Ik was stomverbaasd en hysterisch blij. Die nominatie is heel bijzonder en ik ben dankbaar en trots dat mijn debuut voor zo’n prijs genomineerd is. Dat had ik niet durven dromen. Of ik de prijs daadwerkelijk zal winnen, weet ik niet. Ik ben al blij dat ik genomineerd ben. Alleen daardoor heb ik eigenlijk al een beetje gewonnen.

Heb je de boeken van de andere genomineerden ook gelezen? Wat vond je ervan?
Nee, nog niet. Ik ben er gewoonweg nog niet aan toegekomen, maar ik ga ze zeker nog lezen. Over beide boeken heb ik hele goede dingen gehoord, dus ik ben heel nieuwsgierig.

Welk genre lees je zelf graag? Wie is je favoriete auteur? Welk boek raad je ons aan, welk boek moeten wij volgens jou echt lezen?
Ik lees echt van alles. Het is maar net waar ik zin in heb. Een van mijn favoriete auteurs is Judith Visser. Haar boek Zondagskind zou iedereen moeten lezen. De laatste boeken waar ik van onder de indruk was, waren Wie het mooist valt, Het achtste leven (voor Brilka) en Een klein leven.

 

Zijn we nog een vraag vergeten te stellen waar je graag een antwoord op had willen geven? Zo ja, welke vraag en mogen we dan ook gelijk het antwoord weten? ?
‘Wat vond je van de recensie die wij over Eén waarheid geplaatst hebben?’ had ik nog wel een leuke vraag gevonden. En dan zou ik antwoorden dat ik héél blij ben met die recensie. Ik heb deze zin uit die recensie zelfs opgeslagen:

Het verhaal spreekt aan, spreekt tot de verbeelding, neemt een loopje met je en leert je lessen over het leven, verlies en overleven. Maar ook over de psyche van de mens en hoe ingewikkeld die eigenlijk in elkaar zit.

Dat vond ik zo’n mooi compliment.De Jonge Jury Debuutprijs

De Jonge Jury Debuutprijs is een jaarlijkse publieksprijs voor jeugdboeken voor kinderen van 12 tot en met 15 jaar. De Jonge Jury Debuutprijs wordt feestelijk uitgereikt tijdens de Dag van de Jonge Jury op 5 juni in TivoliVredenburg te Utrecht. Tijdens deze dag wordt natuurlijk ook de Prijs van de Jonge Jury 2019 uitgereikt aan de schrijver van het boek die in totaal de meeste stemmen heeft ontvangen.

De Jonge Jury is een project van Stichting Lezen, wordt uitgevoerd door Passionate Bulkboek en wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlands Letterenfonds en Gemeente Rotterdam:

Eén waarheid

Wanneer Laura’s ouders door een misdrijf om het leven komen, stort haar wereld volledig in. Het gaat zelfs zo slecht met haar dat ze een zelfmoordpoging doet en in een psychiatrische kliniek belandt. Daar ontmoet ze Joritt, een student verpleegkunde. Hij is de enige die haar soms even laat vergeten waar ze is en waarom.

Jorrit wil graag meer weten over de dood van Laura’s ouders en hij komt terecht op de website van een amateur-misdaadverslaggever, die de gebeurtenissen rondom deze moord op de voet volgt. En terwijl de politie haar best doet om de zaak op te lossen, stuit Joritt op informatie die Laura’s wereld totaal op zijn kop zal zetten…

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)