Titel: Laatste weduwe
Auteur: Karin Slaughter
Serie: Will Trent #9
Genre: Thriller
Uitgever: HarperCollins
Vertaling: Ineke Lenting
Publicatiedatum: Juni 2019
Publicatiedatum: 496
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Karin Slaughter (Georgia, 1971) is een Amerikaanse thrillerauteur. Ze verwierf bekendheid met haar zesdelige Grant County-reeks, waarin kinderarts en lijkschouwer Sara Linton haar hoofdpersonage is. Het eerste deel Blindsighted (Nachtschade) verscheen in 2001, het laatste deel Skin Privilege (Onaantastbaar) in 2007. Slaughter schreef ook de tweedelige Atlantis-reeks met special agent Will Trent in de hoofdrol. Ze verweeft haar beide protagonisten in de in 2009 gestarte Georgia-reeks, waarvan het eerste deel Genesis onder de gelijknamige titel in Nederland werd uitgebracht.

Haar thrillers worden wisselend ijzingwekkend, weergaloos spannend en gruwelijk genoemd. Ze werden in achtentwintig landen uitgegeven en verschijnen steevast op de nationale en internationale bestsellerslijsten. In totaal werden van haar boeken alleen al in Nederland meer dan twee miljoen exemplaren verkocht. Slaughter verwierf internationale faam, de titel ‘Queen of suspense’, een grote schare trouwe fans en veel lof van haar collega-misdaadschrijvers.

Achterflap:
Een onschuldig winkeluitje loopt uit op een nachtmerrie wanneer Michelle Spivey wordt ontvoerd als ze met haar dochtertje het winkelcentrum verlaat. De politie zet een zoekactie in gang, haar partner doet een emotionele oproep in de media, maar Michelle is en blijft spoorloos.

Een paar weken later geniet special agent Will Trent van een rustige zondag met zijn vriendin Sara Linton als er opeens luide sirenes afgaan. Sara en Will zijn erop getraind om hulp te verlenen in noodgevallen – ze gaan erop af in plaats van de andere kant op te rennen. Maar vandaag wordt dat instinct ze noodlottig. Binnen enkele uren loopt alles volledig uit de hand: Sara wordt gekidnapt en Will gaat noodgedwongen undercover om haar te redden. De situatie voert hen de bergen in, op weg naar de waarheid over het lot van Michelle, en de confrontatie met een moordzuchtige radicale groepering…

Mijn mening:
Inmiddels alweer deel 9 van de Sara Linton & Will Trent reeks. Slaughter heeft deze twee afzonderlijke series geweldig in elkaar over laten lopen tot een kloppend geheel.

Sara Linton en Will Trent kennen we inmiddels door en door, hun beider verleden staat in het geheugen gegrift. Waar ik bij sommige series even na moet denken hoe het ook alweer allemaal zat, voelt dat bij Slaughter gelijk als thuiskomen en dat terwijl het alweer een paar jaar geleden is dat er een deel in de serie verschenen is.

Het maakt niet uit op welke leeftijd het gebeurt. Dat klopt toch? Misbruik blijft je altijd bij. Het zit in het DNA van je schaduw. Je draait je om, en het is er nooit niet. Er zit niets anders op dan ermee leren leven.

Sara en Will zijn in rustiger vaarwater gekomen als je het hebt over de stand van zaken in de relatie, daar rondom heen volgt de hectiek in ieders eigen werk zich nog steeds in snel tempo op.

In Laatste weduwe loopt de behulpzaamheid van zowel Sara als Will bij een zo op het eerste gezicht klein incidentje uit op een hopeloos uitzichtloos drama. Je wordt als lezer mee gesleept in een bizar verhaal waarbij je van de ene in de andere verbazing valt, ik denk meerdere keren, dit kan niet waar zijn!

Er is sprake van radicalisering, sekteachtige zaken, misbruik, moord, echt alles komt aan bod. Daarbij weten we dat Slaughter in staat is tot het schrijven van lugubere scenes dus ook wat dat betreft wordt de lezer weer op de wenken bediend.

Qua originaliteit was Laatste weduwe geen uitblinker, na het lezen van vele thrillers wordt dat ook wel lastiger, dit doet echter geen afbreuk aan de kwaliteit van het verhaal. Slaughter is een auteur die ver boven aan mijn lijstje favorieten staat, het is een schrijfstijl die mij enorm ligt, en ook na het lezen van Laatste weduwe blijf ik bij mijn mening: Slaughter weet de spanning in een verhaal goed op te bouwen en de personages diepgang te geven.

Originaliteit: 4
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Spanning: 5
Psychologie: 5
Plot: 4

Laatste weduwe krijgt van mij 4,5 ster.

Bianca

 

 

Leave a Reply

  • (not be published)