De uitreiking van de BookSpot Schaduwprijs en de Gouden Strop 2019 (door Yfke Brandhout)

Wanneer je naar een evenement als de uitreiking van de Gouden Strop en de Schaduwprijs mag, dan voel je je toch wel een beetje bijzonder. Amanda en ik waren de gelukkigen van ons groepje die, als semi-verenigd front (Amanda had wat meer vertraging met de trein dan ik) in zwarte jurkjes naar Amsterdam togen. Wat mogen we een leuke dingen doen voor onze website!

Het feestje van BookSpot werd gehouden in La Lotteria (Amsterdam Zuid), waar de stemming er al vanaf binnenkomst in zat, dankzij een heerlijk glaasje prosecco met perzik (een variatie op de Bellini). In La Lotteria werd je letterlijk en figuurlijk door de genomineerden omringd. Overal waren de genomineerde boeken uitgestald en er waren zelfs speciale tafelkleedjes waarop de kaften afgedrukt waren. De genomineerden zelf waren natuurlijk ook aanwezig, met morele steun in de vorm van familie en vrienden. Onder de aanwezigen was de spanning toch al een beetje voelbaar, en de opluchting toen het evenement begon eveneens.

Peter Römer, juryvoorzitter van de Schaduwprijs, introduceerde in het kort de genomineerden, waarna Susan Smit hen een aantal pittige vragen stelde om de zenuwen nog wat meer op de spits te drijven.
Het hoge woord was er gelukkig snel daarna uit en we mochten Friesch Dagblad-journalist Erik Betten feliciteren. Hij had met zijn aardbevingen-en-zombiesboek Quarantaine de Schaduwprijs 2019 verdiend! Hij ontving daarom een cheque en de zeefdruk van De Schaduw (van de detectiveboeken van Havanks).

De gasten werd een adempauze en nog een glaasje champagne gegund, voordat de winnaar van de Gouden Strop zou worden aangekondigd. Dat gebeurde in de live uitzending van 5 Uur Live, waar Anniko van Santen in de studio zat. Als juryvoorzitter van de Gouden Strop gaf zij een kleine hint door een zin uit het juryrapport van de winnaar voor te lezen. Ook zij liet ons daarna niet al te lang meer in spanning: de winnares van de Gouden Strop was Samantha Stroombergen, met De Witte Kamer. Het ging zo snel dat we amper tijd hadden om te beseffen wat er gebeurde.

Met hun prijzen en bloemen in de armen mochten Betten en Stroombergen voor talloze foto’s poseren – maar als je denkt dat de feestelijke avond hiermee over was en de gasten mochten vervallen in toosten op de winnaars en daarna met de begeerde BookSpot-goodiebags naar huis trokken, dan heb je het mis. Eerst was er nog één feestelijke aankondiging aan de beurt, en wel die van de geboorte van het thrillergeschenk 2019, geschreven door Thomas Olde Heuvelt en geïllustreerd door Iris Compiet. Voor de gelegenheid liet CPNB-chef Eveline Aendekerk een prachtige, enge oude kinderwagen de ruimte binnenrijden waarin het van een strik voorziene geschenkje knus was toegedekt. (geniaal!) Thomas mocht zijn kindje uitpakken en aan de wereld tonen.

Hiermee liep het officiële gedeelte van de avond op z’n eind, al was het feest nog lang niet voorbij. De details zal ik jullie verder besparen, al moet ik wel zeggen dat we bijvoorbeeld Schaduwprijs-jurylid Isa Maron tegen het lijf liepen, die na een paar maanden ziekte (ontspoorde astma, het bestaat echt) weer hard aan het schrijven is, en dat ook de sympathieke Gouden Strop-genomineerde Felix Weber ons een aantal ogenblikken van zijn tijd gunde.
Toen het aantal gasten aardig was geslonken en ons modieuze maar niet per se praktische schoeisel ons echt ging dwarszitten, verlieten ook Amanda en ik uiteindelijk het feest. Al zal de herinnering van zere voeten snel vergeten zijn, vergeleken met deze spannende, feestelijke avond!


Spannende Boeken Weken 2019
De uitreiking van de BookSpot Gouden Strop en de BookSpot Schaduwprijs vormen de aftrap van de Spannende Boeken Weken, van 1 tot en met 21 juni. Het spannende boek is met stip het populairste boekgenre onder de Nederlandse bevolking. Een op de zeven boekenlezers leest wekelijks een thriller of detective. De Spannende Boeken Weken zijn de aftrap van Zomerlezen, want in aanloop naar de zomervakantie zorgen thrillers voor wel 32% van de totale omzet uit de verkoop van fictie (bron: KVB-SMB/GfK). Onder het motto ‘Je vakantie begint met boeken’ werkt Stichting CPNB daarom vanaf de Spannende Boeken Weken de hele zomer samen met sponsor TUI, met als missie lezen te bevorderen en ontspanning te vergroten.

Kijk hier voor meer informatie over de uitreiking en andere genomineerden

 

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)