Titel: Koorddansen Koorddansen
Auteur: Wendy Stroobant
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Clavis
Publicatiedatum: Februari 2019
Aantal bladzijdes: 276
Recensie: Yfke

Auteur
Als kind is Wendy Stroobant meer te vinden voor dappere helden dan voor sprookjes. Geschiedenis is een van haar favoriete vakken. Niet de jaartallen en belangrijke gebeurtenissen spreken haar aan, maar wel de kleine geschiedenis van de mensen. Die interesse komt terug in haar historische jeugdromans. Behalve auteur, is Wendy Stroobant leerkracht op een lagere school. Ze heeft twee dochters en woont in Turnhout, in een huis met een tuin waarin het goed schrijven is.

Achterflap
Een aangrijpend en invoelend geschreven young adult over familiegeheimen en over jezelf durven zijn. Joren werkt als tuinman bij de Woestenborgs, een wat vreemde familie met een strenge oma, een oom die dieren opzet en de tweeling Edith en Edward. Hij valt voor de charmes van Edith, maar waarom verlaat zij zelden het huis? En waarom heeft tante Anna haar eigen kamer terwijl ze allang overleden is? Of die stuntelige Edward. Zijn familie spoort hem aan zich wat stoerder te gedragen, meer ‘mannelijk’. Maar is Edward wel een échte jongen?

Mijn mening
Wat goed dat er boeken zoals Koorddansen geschreven worden. Koorddansen gaat namelijk over een onderwerp dat steeds vaker ter sprake komt, maar waar nog altijd een groot taboe op rust – als je de achterkant goed leest of de trefwoorden voorin het boek, dan zul je weten welk onderwerp, maar met het risico op spoilers zal ik het hier niet bij naam noemen.

De familie van Edith en Edward is rijk en excentriek, zeg maar gerust een tikje bizar. Het laat extra goed zien dat Edith en Edward juist heel normaal zijn, maar geeft niet per se een superrealistisch gevoel aan de rest van het verhaal. Elk personage in het boek heeft een eigenschap waaraan je diegene kunt herkennen (Ediths ene oom is een taxidermist, bijvoorbeeld, de andere is een feeder) maar de bedoelingen en motivaties van de personages waren niet altijd duidelijk of geloofwaardig.

Het taalgebruik is ook een beetje eenvoudig en naïef. Hoewel ik het idee had dat Koorddansen was bedoeld voor jongvolwassenen, komt het door dit soort dingen dat ik het eerder 11+ dan 15+ zou categoriseren.
Hoe dan ook, Koorddansen is een boek over een belangrijk onderwerp, het vinden van je eigen identiteit, en het is zeker een aardig verhaal.

Uiteindelijk geef ik Koorddansen van Wendy Stroobant in totaal 3 sterren.

~Yfke Brandhout

Leave a Reply

  • (not be published)