Titel: BuitenspelBuitenspel
Auteur: Margje Woodrow
Genre: Young Adult
Uitgeverij: De Fontein
Publicatiedatum: Mei 2019
Aantal bladzijdes: 208
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Margje Woodrow
(1975) was jarenlang juf van groep 8. Tegenwoordig heeft ze haar handen vol aan het schrijven van spannende jeugdthrillers als Verwoest, en aan het geven van lezingen en workshops op middelbare scholen. Als ze hier niet mee bezig is, loopt ze hard met haar hond, kijkt ze films op Netflix of struint ze kringloopwinkels af, op zoek naar mooie en bijzondere spullen. Maar wát ze ook doet: ze houdt haar ogen en oren open voor ideeën voor nieuwe boeken!

Achterflap:
Nynke en Jimmy zijn superfanatiek en gaan op voetbalkamp; de trainer wil een nieuw eerste elftal samenstellen. ’s Avonds treft Jimmy zijn aartsrivaal Mattias dood aan; hij is op lugubere wijze vermoord. Kort daarna wordt een clubvrijwilliger gewond aangetroffen in het materialenhok. ‘Een zelfmoordpoging,’ aldus de politie. Maar Nynke en Jimmy vertrouwen het niet. Wanneer ook Jimmy buitenspel gezet dreigt te worden, kan alleen Nynke hem nog redden.

Mijn mening:
Een voetbalkamp voor een jongens- en meisjesteam draait uit op een waar drama. Jimmy en Nynke draaien al een tijdje om elkaar heen, als ze de kans krijgen samen op voetbalkamp te gaan is er hoop op meer. Helaas krijgt het kamp een zwart randje als een jongen uit het team, Mattias, dood wordt gevonden. Hij stond bekend als populair, maar schroomde ook niet om vrienden en vriendinnen te pesten, trok hier ook anderen veelvoudig in mee. De dood van Mattias is een raadsel en er wordt vooral met vingers gewezen, iedereen is een potentiele dader, dat is een vreselijk gevoel.

Buitenspel is een realistisch maatschappelijk verhaal waarin de aandacht gevestigd wordt op pesten, en dan met name via social media. De gevolgen zijn niet te overzien en bezorgen je angstige momenten.

De schrijfstijl van Margje Woodrow leest prettig, personages zijn goed neergezet, er is voldoende aandacht aan hun achtergrond besteed en het geeft duidelijk weer dat de jeugd van tegenwoordig het niet makkelijk heeft. Social media heeft de laatste jaren zijn opmars gemaakt, dit is positief maar heeft ook zeer zeker negatieve kanten, daar is dit boek een goed voorbeeld van.
Ik miste wel enigszins boven elk hoofdstuk de naam vanuit wie het geschreven werd, dit wisselde per hoofdstuk en het duurde soms even voordat ik wist over wie het ging. Buiten deze kleine kanttekening vond ik het een goede young adult, het hoofdonderwerp voetbal van waaruit het verhaal tot stand is gekomen was weer eens wat anders. Tot het einde toe bleef het spannend wie de dader was en wat de aanleiding was om tot moord over te gaan, want dat doe je niet zomaar….

Buitenspel krijgt van mij 4 sterren.

Bianca

Bekijk op bol.com

Leave a Reply

  • (not be published)