Onlangs verscheen bij uitgeverij Hamley Books de Young Adult Upgrade – Remi versie 1.0 van Lara Reims. Thrillers & More deed mee aan de blogtour en stelde naar aanleiding daarvan Lara een aantal vragen:

Foto: Hamleybooks.be

We kennen jou nog niet, stel jezelf eens voor, wie is Lara Reims en wat moeten we echt van je weten?
Ik ben een Nederlandse, die regelmatig met heimwee verlangt naar een kroket. Sinds tien jaar woon ik in Frankrijk, nu in Parijs, met man en dochter. Hier woon, werk en schrijf ik. Ik houd van lezen, hardlopen, legobouwwerken maken met mijn dochter, en van een goede game op z’n tijd.

Hoe zouden je vrienden je in 3 woorden omschrijven?
Oei, best een moeilijke vraag. Ik heb even gepeild. Betrokken, nuchter en analytisch hoor ik het meest. Eigenwijs, te nadenkend en teruggetrokken voeg ik er zelf graag aan toe ;).

Upgrade is je eerste boek. Wat heeft je doen besluiten om te gaan schrijven?
Schrijven hoort bij me. Het is een manier om mijn soms overvolle hoofd te legen, om gedachten te structureren, om de wereld scherper te zien. Ik zou niet goed zonder kunnen.

Hoe ben je op het idee van Upgrade gekomen?
Een combinatie van twee dingen. Mijn liefde voor kinderen die zich anders voelen dan anderen resulteerde in mijn hoofdpersonage Rémi, en mijn passie voor de toekomst werd de achtergrond van zijn verhaal. Ik lees graag over de nabije toekomst. We leven in een boeiende tijd, er verandert veel, dat heeft positieve en negatieve kanten. De impact die nieuwe technologie op ons heeft, fascineert me.

Die twee dingen kwamen samen in een verhaal over een jongen die in een wereld in de nabije toekomst terecht komt en daar groot wordt.

Wat fascineert of fascineerde jou om sci-fi/de toekomst als onderwerp te gebruiken voor je boek?
Ze zeggen weleens dat mensen op drie manieren met tijd bezig kunnen zijn. Sommigen zijn vooral met gisteren bezig, anderen met vandaag en weer anderen met morgen. Ik hoor tot de laatste groep. Ik ben altijd aan het bedenken hoe de wereld er morgen uit zou kunnen zien. Dat gaat van het zorgvuldig uitdenken van de planning van de komende dagen, tot dromen over hoe de wereld er over een paar jaar uit zal zien. Vooral de nabije toekomst fascineert me, die ligt nog net binnen mijn bereik.

Waarom heb je voor het YA-genre gekozen?
Omdat ik zelf zulke goede herinneringen heb aan lezen in die tijd. Het is een uitdaging voor jongeren van nu om nog tijd voor lezen te vinden, naast alle andere activiteiten die tijd in beslag nemen. Maar juist in zo’n volle tijd met veel indrukken, kan het heerlijk zijn om een even te schuilen in een boek. Voor mij is lezen altijd een manier geweest om mijn fantasie te prikkelen en me aan het denken te zetten. Maar ook om tot rust te komen en even te verdwijnen in het verhaal van een ander. Dat zou ik heel graag door willen geven.

Hoe schrijf je? Weet je van tevoren al hoe het verhaal moet lopen, of laat je de personages zijn gang gaan?
Een beetje van beide. Het begint meestal met een persoon, waar als vanzelf een verhaal aan vast zit. Dat verhaal bouw ik eerst uit, tot en met het eind. Net als de karakters. Dan verandert er al schrijvende nog het een en ander en loopt een hoofdstuk soms heel anders dan ik gepland had.

Lees je zelf graag/veel? Welk genre lees je het liefst?
Ja, ik denk niet dat je anders kunt als je zelf schrijft. Ik lees jeugd- / YA-boeken, in de eerste plaats om van te genieten en ook om van te leren. Je bent nooit te oud voor een goed verhaal. En verder veel literatuur en non-fictie over de toekomst. En ik lees alle favoriete boeken uit mijn jeugd voor, zodat ik ze zelf stiekem ook nog eens kan lezen.

Wie is je favoriete auteur en waarom?
Ik vind het lastig om er één te noemen. Uit de jeugdliteratuur: Roald Dahl, Rowling, Pullman. Ik heb Frans gestudeerd en las toen veel Proust, Houellebecq en Camus, Flaubert. Maar ik houd ook erg van Russische literatuur en van Nederlandse schrijvers. Te veel om op te noemen eigenlijk.

Welk boek moeten we echt gelezen hebben volgens jou?
De Noorderlichttrilogie van Pullman. Een prachtig verhaal over macht, geloof, wetenschap en andere werelden.

Waar kunnen en mogen we je ’s nachts voor wakker maken?
Een kroket! Die mis ik hier. En voor een goed boek.

Zijn we een vraag vergeten te stellen die je heel graag zou hebben willen beantwoorden? Zo ja, welke vraag en mogen we dan ook gelijk het antwoord?
Ja, de volgende: Hoe voelt het als er een boek van je uitkomt? Upgrade is mijn debuut, en ik maak voor het eerst mee hoe het is als een wereld die zolang alleen in je hoofd heeft bestaan ineens los van jou bestaat. Ik vind het fantastisch, en doodeng, het vervult me met blijdschap, trots en soms met angst. Het is een emotionele achtbaan die ik nooit zal vergeten. Ik vind het heel bijzonder om mee te maken.

 


Lara Reims schrijft met uitzicht op Parijs. Tien jaar geleden verhuisde ze van Amsterdam naar Frankrijk waar ze leeft, leest en schrijft.

Als kind wilde ze het liefst in een bibliotheek wonen. Soms bleef ze stil in een hoekje zitten, verscholen achter een boek, tot sluitingstijd, hopend dat ze haar zouden vergeten zodat ze de nacht door kon brengen met alle verhalen om haar heen.

Lara’s liefde voor jeugdboeken begon bij Abeltje, Ronja, de boeken van Tonke Dragt, J.K. Rowling en Philip Pullman. Ze is gefascineerd door de razendsnelle ontwikkelingen van de techniek die ons leven op korte en lange termijn ingrijpend zullen veranderen. Over wat al deze veranderingen met de mens doen gaat haar debuut, waarin de hoofdpersoon te maken krijgt met een wereld die onwaarschijnlijk lijkt, maar dichterbij is dan je denkt.

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)