In het kader van onze Young Adult maand spraken wij met Margje Woodrow, auteur van onder andere Examendeal, Geraakt, Kater en Verwoest.

Foto: www.margjewoodrow.nl

Kun je in het kort aan ons vertellen wie Margje Woodrow is?
Ik ben een doorzetter, positief ingesteld, eerlijk, chaotisch, impulsief, vrij sensitief en vrolijk. ‘Wie goed doet, ontmoet goed’, daar sta ik voor.  Naast dat ik jeugdthrillers schrijf en leerlingen bezoek op scholen, ben ik mama van Micky (15) en Holly (13). Ik hou van de natuur, dieren, mijn vrienden en familie, koffie (drink het iets te veel), muziek (binnenkort ga ik naar een concert van Eddie Vedder) en verhalen.

Je komt uit het onderwijs, hebt lang voor de klas gestaan, mis je dit werk?
Ja, heel erg. Ik was met veel plezier leerkracht van groep 8. Mijn kracht was om een open, gezellige en fijne sfeer te scheppen, waarin kinderen zichzelf konden zijn. Dat vond ik enorm belangrijk. Dat houdt in dat je oprecht betrokken moet zijn en aandacht hebt voor ieders verhaal. Ik mis met name de verbinding die ik voelde met een klas en met mijn collega’s. Ja, ik maak graag deel uit van een team. Maar het schrijven van jeugdthrillers en het bezoeken van jongeren op middelbare scholen is een droomcombi voor me, hoor. Ik zeg vaak: ‘Ik kan twee dingen doen die ik het liefst doe’.

Je geeft lezingen en workshops op middelbare scholen, waar gaan deze zoal over?
Tijdens een lezing ga ik in gesprek aan met jongeren. Ik hou van interactie. Ik stel me kwetsbaar op en vertel bijvoorbeeld over dingen die ik in mijn eigen jeugd heb uitgespookt. En waar ik mee worstelde of heel blij van werd. Ook vertel ik bijvoorbeeld dat mijn hyperactieve hoofd vroeger (en soms nog steeds) lastig was om te kunnen presteren op school. Mijn concentratie was niet best. Tot grote ergernis van mijn ouders (en sommige leraren). Ik vertel erbij dat ik bijna zeker weet dat mijn ouders in de tijd van nu ‘verslaafd’ zouden zijn geweest aan Magister. Nou ja, op die manier komen de reacties vanzelf en delen de leerlingen weer dingen met mij. Natuurlijk komen mijn jeugdthrillers aan bod. We pluizen series op Netflix uit wat betreft interessante karakters, spanningsbogen, onderwerpen en cliffhangers. Daarna brainstormen we over een scène uit een van mijn boeken. Hoe zouden zij spanning aanbrengen? Wat zou er allemaal mis kunnen gaan? Ik doe dit om ze te laten proeven aan het creatieve aspect van schrijven. En dat is hartstikke leuk om te doen.

In Buitenspel is social media het maatschappelijke thema, is dit een onderwerp wat hoge prioriteit heeft onder jongeren?
Buitenspel gaat over respect. Wanneer ga je je grens over? Of die van een ander? ‘Moet kunnen’ wordt vaak gezegd. En: ‘Is toch lachen?’ Of: ‘Doe niet zo flauw’.

Social Media is onderdeel geworden van ons leven. Er zitten superleuke kanten aan, maar zeker ook minder leuke en fijne kanten. Het laatste heb ik verwerkt in het verhaal. De stiekeme filmpjes zijn in het begin nog wel grappig, maar gaan later over alle grenzen van fatsoen heen.

Als je aan een nieuw boek begint, heb je dan direct een ontknoping in gedachten of bedenk je die later pas en schrijf je je verhaal rondom je thema?
Het begint inderdaad eerst met een thema. Wat wil ik vertellen? Uitdragen? Ideeën kreeg ik van de jongeren tijdens de schoolbezoeken aangedragen. Voetbal, pranks, een gespannen situatie thuis en social media. Ook werd me vaak gevraagd of ik een keer het verhaal vanuit een jongen wilde vertellen. Natuurlijk! Samen met mijn zoon Micky (15) werk ik het verhaal rondom het thema uit. We bedenken personages, gebeurtenissen en zelfs het plot zetten we in grote lijnen uit. Ik maak eerst een groot storybord, een soort mindmap eigenlijk waarop ik wie, wat, waar, waarom zichtbaar maak. Dan pas begin ik met schrijven.

Foto: www.margjewoodrow.nl

Hoor je wel eens iets van jongeren terug als ze je boeken hebben gelezen en hun eigen problemen erin herkennen? Hoe vind je dit?
Ja, na de lezingen of via Instagram wordt weleens iets met me gedeeld. Het personage Roos uit Snitch wordt opvallend vaak aangehaald. Vanwege haar piekerbrein, haar duizend gedachten tegelijk en het niet kunnen voldoen aan de verwachtingen van anderen. De druk die dat met zich meebrengt. Roos blijft ondanks alles dicht bij zichzelf en vertrouwt op haar eigen gevoel. En dat geef ik de jongeren ook altijd mee.

Wat zou je doen als je nooit meer zou kunnen/mogen schrijven?
Dan zou ik heel graag weer leerkracht van groep 8 zijn.

Wat lees je zelf graag? Heb je ook voorkeur voor bepaalde schrijvers?
Ik lees van alles. Wel in periodes, vaak in vakantietijd. Liefst onder een boom in onze tuin. Of ergens op het strand. De meest recente boeken die ik heb gelezen zijn De Executie van Danielle Bakhuis en Het meisje met de vlechtjes van Wilma Geldof. Allebei erg goede, spannende en mooie boeken waar ik van genoten heb.

Echt een voorkeur voor schrijvers heb ik niet. Ik ga eigenlijk meer op het verhaal af. Nu ligt de biografie van Memphis Depay klaar. Er is veel over hem geoordeeld, iets waar ik me sowieso erg om verwonder. Ik wil graag zijn verhaal lezen.

Je struint graag kringloopwinkels af, wat is het laatste wat je daar gekocht hebt? Koop je daar ook boeken? (ik namelijk wel, is een beetje een verslaving aan het worden)
Haha, zeker toen ik nog lesgaf ging ik vaak op zoek naar bruikbare spullen voor mijn klas. Zo wilden mijn leerlingen graag een moestuin op het balkon naast ons klaslokaal. Dus ik ging op zoek naar potten, harkjes en een grote bak. Ik vind het gewoon erg leuk om van niets iets te maken. Scheppend bezig zijn, zeg maar. Het laatste wat ik gekocht heb zijn kapstokhaakjes. Boeken koop ik veel en graag, maar eigenlijk nooit bij de kringloopwinkel.

Welke andere bezigheden geven jou voldoening, of bezorgen je plezier?
Ik wandel graag met teckel Tommy en bastaard Bobby door de Loonse en Drunense duinen, vlak bij mij om de hoek. Heerlijk! Door weer en wind. Spannende series op Netflix kijken, afspreken met vrienden, een festival of een concert bezoeken, een lekkere tosti eten op een terrasje, kletsen met mijn zussen en broers, kijken naar de voetbalwedstrijden van Micky en Holly; er zijn zoveel dingen waar ik blij van word.

Foto: wikipedia

Wat is je lievelingsgerecht en wil je daar het recept van met ons delen?
Wat ik echt verrukkelijk vind is Pad Thai, maar ik heb nog geen goed recept daarvoor. Ik eet weinig vlees, maar soms maak ik de gehaktballen precies zoals mijn oma ze maakte.

Wat heb je nodig?

1 pond gehakt (liefst scharrel)
4 sneetjes wit brood
1 ei
2 sneetjes peperkoek
Scheutje ketjap
1 tomaat
Klontje (room)boter
(Gekookt) water

De sneetjes witbrood hard laten worden. Daarna weken in lauwwarm water. Uitknijpen. Het brood, gehakt en het ei een paar minuten mixen. Gehaktballen draaien (met natte handen). Boter in de pan. Gehaktballen lekker bruin braden. Tomaat in stukjes erbij. (Even meebraden). Scheutje ketjap. Peperkoek verkruimelen. Ongeveer 250 ml water erbij en een kwartiertje laten pruttelen. Daarna de jus gladroeren met een garde. Superlekker!

Hoe vier jij het liefst vakantie? Heb je al plannen voor komende zomer?
Spanje vind ik een heerlijk land.
Deze zomer gaan Geoff, Micky, Holly en ik een droomreis maken. We gaan naar Costa Rica. De natuur is daar prachtig. Superveel dieren. We hebben er ongelooflijk veel zin in en ik weet zeker dat het voor ons vieren een herinnering voor het leven wordt.

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)