Titel: Buiten bereik Buiten bereik
Auteur: Iris Boter
Genre: Thriller
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Publicatiedatum: 19 april 2019
Aantal bladzijdes: 315
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Iris Boter (1972) is een bekroond illustrator en schreef al meer dan 30 boeken. Samen met Marte Jongbloed won ze twee keer de Pluim van de Nederlandse Kinderjury en haar YA-titel Zwaartekracht staat op de leeslijst voor middelbare scholen. Buiten bereik is haar eerste thriller voor volwassenen.

Achterflap:
Als haar man Daniël en hun zwijgzame zoontje Jonas niet terugkomen van hun gezamenlijke vakantie, gaat Katja tevergeefs op zoek. Ze roept de hulp in van Steven, Daniëls compagnon op zijn werk, en dan ontdekt ze dat hij al twee maanden eerder is ontslagen. Een paar dagen later stopt er een taxi voor de deur, waar alleen Jonas uit stapt. Hij is niet in staat om te vertellen wat er is gebeurd. Van Daniël is nog steeds geen spoor te bekennen…

Mijn mening:
Buiten bereik heeft een cover die je even goed moet bestuderen, de schaduw van een kind dat rode gympjes draagt, dit moet Jonas zijn.
Daniël en Katja zijn gelukkig getrouwd, beiden hebben een goede baan en zijn druk met de opvoeding van Jonas die veel aandacht vergt. Jonas is geen doorsnee kindje zo blijkt al snel. Om te ontstressen gaat Daniël samen met Jonas een weekje op vakantie zodat het hele gezin, ieder op zijn eigen manier kan bijtanken.

Wanneer vader en zoon niet op de afgesproken tijd thuis verschijnen ontstaat bij Katja de normale reactie van het bedenken van verklaringen; helaas blijken deze geen van allen te kloppen en word je als lezer meegetrokken in een zoektocht naar de werkelijke reden van de verdwijning van Daniël en Jonas.

De korte hoofdstukken zijn steeds vanuit een ander personage geschreven waardoor je weet wat er zich op dat moment in de verschillende hoofden afspeelt maar het geeft ook door het verspringen in de tijd duidelijke terugblikken naar de ware toedracht van het verhaal. Er is in dit verhaal een belangrijke rol toebedeeld aan Steven, de ex-werkgever en tevens goede vriend van Daniël, laagje voor laagje wordt er toegewerkt naar de ware aard van alle beestjes.

Mensen verkopen hun ziel als ze hun rotzooi ergens anders een cent goedkoper kunnen krijgen.

Jonas is een bijzonder kind dat het leven van Daniël en Katja aardig op zijn kop heeft gezet, Iris Boter is erin geslaagd een verhaal neer te zetten waarin de aandacht zo naar een kind wordt toe getrokken dat de relatie tussen ouders onbewust onder vuur komt te liggen. Dit sluipt erin en voor je er erg in hebt leeft ieder zijn eigen leven en weet je niet meer wat de ander nou daadwerkelijk allemaal bezighoudt. Buiten dat het in dit verhaal natuurlijk wat overdreven is zit er een grote kern van waarheid in waardoor het verhaal erg realistisch en herkenbaar is. Het is een verhaal gebaseerd op onmacht, jaloezie, wraak, psychologische oorlogvoering en leugens. Het spreekwoord: ”Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel” is op dit boek zeker van toepassing.

Weten hoe je komende dagen en weken zullen verlopen is een weelde waarvan je de waarde pas beseft als het je ontnomen is.

De verschillende lijntjes van het verhaal over de personen die denken elkaar door en door te kennen komen langzaam tot een ontknoping.
Een niet echt verrassende ontknoping, daarin had ik wel iets meer verrassing verwacht, alsof het opeens ophield en ik geen antwoord krijg op alle vragen.

Originaliteit: 3
Psychologie: 5
Schrijfstijl: 4
Spanning: 4
Leesplezier: 5
Plot: 3

Buiten bereik van Iris Boter krijgt van mij een mooie 4 sterren.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)