Wij spraken met Mel Wallis de Vries, de succesvolste jeugdthrillerauteur van dit moment: Met Vals won Mel de prijs voor de Beste Vrouwenthriller in 2010, en het boek werd in 2011 bekroond als de beste Crimezone YA-thriller. Met haar thrillers ValsKlemWreed, ShockSchuld, Pijn en Wild won ze in 2012, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 én 2019 de Prijs van de Jonge Jury, en met Wreed won ze ook de Hebban Award voor de beste YA-thriller. Met Shock won Mel in 2015 de Hebban Award voor het beste Nederlandstalige YA-boek.

De boeken van Mel Wallis de Vries zijn razend populair. De verhalen zijn vlot, realistisch, en altijd spannend tot aan de allerlaatste bladzijde. De jeugdthrillers van Mel worden in diverse landen uitgegeven.

Foto: uitgeverij De Fontein

Voor het geval er mensen zijn die jou nog niet kennen, wil je ons iets over jezelf vertellen? Hoe zou jouw beste vriendin je omschrijven?
Jeetje, dat is meteen een moeilijke vraag. Wie ben ik? Ik probeer die vraag al 46 jaar te beantwoorden 😉 Maar in ‘feitjes’ gevangen ben ik dit: Ik ben 46 jaar, gelukkig samenwonend met mijn jeugdliefde Michel, en met onze kinderen Pien (14), Teun (11) en Roos (7).

Maar ik denk dat mijn beste vriendin een hele andere omschrijving zou geven haha. Zoiets als: ik wil al weken met haar afspreken, maar ze heeft het altijd zo druk. Maar als het dan eindelijk lukt, is het altijd gezellig, en eten we onbeperkt sushi. Ik ken Mel al vanaf de middelbare school en als ik haar boeken lees dan herken ik veel van vroeger. Daar kunnen we dan altijd heel hard om lachen.

Waarom heb je ervoor gekozen om schrijfster te worden? Wilde je altijd al schrijfster worden?
Schrijven is echt mijn jeugdroom. Ik wilde al schrijfster worden toen ik vier jaar was. Maar mijn eerste boek is pas op mijn 32e uitgekomen. 

Wat zou je zijn geworden als je geen schrijfster was geworden?
Nou, ik had best actrice willen worden, maar ik denk dat ik niet zoveel talent heb… Waarschijnlijk zou ik dus nog in de marketing hebben gewerkt (dat was mijn baan voordat mijn eerste boek in 2005 uitkwam).

Waarom schrijf je Young Adult thrillers?
Ik vind tieners leuk omdat ze zo eerlijk, lekker direct en interactief zijn. Een volwassenen die een boek leest zal bijvoorbeeld minder snel een Instagram berichtje naar de schrijver sturen. En ik denk dat mijn eigen puberteit een van de meest indrukwekkende periodes in mijn leven was. Al die veranderingen en die onzekerheden, maar ook alle mogelijkheden en spannende toekomstplannen. Ik kan dat allemaal nog steeds voelen.

Hoe schrijf je? Begin je gewoon? Of plan je alles van tevoren?
Ik werk voordat ik begin met schrijven alles uit: plot, karakters, hoofdstukken etc. Maar toch loopt het verhaal altijd anders dan ik had bedacht. Ik werk onder schooltijd: als mijn kinderen op school zijn, schrijf ik. Als de bel gaat, sta ik op het schoolplein.

Hoe lang duurt het meestal om een boek te schrijven?
Meestal 8 maanden. De eerste maanden denk ik: lekker, ik heb nog alle tijd. En dan ga ik allemaal andere dingen doen. In de laatste maanden moet ik dus altijd heeeeeel hard werken om de deadline te halen. Het is net huiswerkplanning, daar was ik vroeger ook niet zo’n held in 😉

Wat zou je nu willen worden/doen als je niet meer zou kunnen schrijven?
Dan zou ik proberen om een eigen bedrijf op te zetten. Ik heb meerdere ideeën, alleen heb ik niet de tijd om er iets mee te doen 😉

Hoe is het om je boek op toneel en op het witte doek te zien?
Het is zo bijzonder dat een idee dat eerst alleen in je hoofd zit, via een boek uitgroeit tot een musical of een film. Ik heb echt een beetje moeten huilen (van geluk) toen ik voor het eerst de musicals en de film zag. En het was ook heel bijzonder om het proces van dichtbij mee te maken. Zo was bij Vals de film het bezoekje aan de set in de Ardennen echt een hoogtepunt. Opeens stond ik naast het huis uit het boek, lagen er tonnen nepsneeuw in het bos, en liepen er honderden mensen rond die allemaal bezig waren met de film. Ik heb echt mijn ogen uitgekeken. Het boek Vals heb ik gebaseerd op een eigen meidenweekend in de Ardennen. Het was alsof ik met deze film weer terug was in dat huisje met mijn vriendinnen. Gelukkig hebben wij het toen allemaal wel overleefd haha. 

Hoe kwam je op het idee voor Wild?
Het idee voor Wild is ontstaan door een nieuwsbericht dat ik had gelezen: een tiener was dodelijk verongelukt in een woonwijk.  De omstanders hebben zijn doodstrijd gefilmd en gefotografeerd, en op social media gezet. Ik vond dat echt zo onbegrijpelijk en zo onmenselijk. Hoe ver ga je voor aandacht op social media?

Wat is je inspiratie voor al je andere boeken?
Ik ben een enorme angsthaas, dus eigenlijk is het misschien best een beetje vreemd dat ik spannende boeken schrijf. Aan de andere kant kan ik me erg goed inleven in alle angsten 😉 

Hoe was het om ‘Wild’ te schrijven?
Ik vond dat best heftig, want het verhaal kroop echt onder mijn huid. Het is zeg maar niet een boek met een standaard moordenaar. Dit verhaal zou echt kunnen gebeuren. En de hoofdpersonen gingen steeds meer als vrienden voelen. Maar ja, ik kon ze helaas toch niet allemaal laten leven… 

Wat vind je ervan dat zoveel mensen jouw boeken leuk vinden?
Dat vind ik echt geweldig. Als kleine Mel dat vroeger al had geweten, dan had ze het denk ik niet kunnen geloven. Het is zo bijzonder, zo overweldigend dat zoveel jongeren mijn boeken lezen.  Ik vind dat echt een enorme eer! 

Hoe voelt het om een boek uit te brengen? Is het na zoveel boeken nog steeds zo spannend als de eerste keer?
Ja, het wordt eigenlijk elk jaar spannender. Er zijn steeds meer mensen die dingen van je verwachten, en ik wil ook zelf elke keer weer een ander soort boek maken. Wat dat betreft is het echt topsport 😉

Wat is het beste boek dat je ooit gelezen hebt?
Sjakie en de Chocoladefabriek van Roald Dahl. Echt. Bij elke chocoladereep die ik openscheur hoop ik nog steeds op de gouden wikkel. Ik heb al heel wat chocoladerepen in mijn leven opgegeten, maar helaas nog steeds niks gevonden.

 

Ga voor meer informatie over Mel Wallis de Vries naar www.melwallisdevries.nl

Lees hier de duorecensie van Wild

Lees hier de recensie van Pijn

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)