Titel: Een voltooid leven
Auteur: Annerieke de Vries
Genre: Roman
Uitgeverij: Futuro Uitgevers
Publicatiedatum: Januari 2019
Aantal bladzijdes: 200
Recensie: Danielle

Auteur
Annerieke de Vries (1964) werkt in het dagelijks leven als Teamleider Operatiekamers bij het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam. Annerieke heeft een fascinatie voor verhalen. In haar werk als leidinggevende en als online coach voor startende leidinggevenden komt ze met veel, vaak mooie en intrigerende, verhalen in aanraking. Haar debuut Sluipwesp kwam vorig jaar uit.

Achterflap
Alleenstaande Doortje hoort op 76-jarige leeftijd dat zij een agressieve longkanker heeft. De schrik slaat haar om het hart want er zijn nogal wat onverwerkte gebeurtenissen die ze onder ogen moet zien. Doortje besluit de strijd tegen de kanker aan te gaan om tijd te rekken.

De behandelingen zijn zwaar en sterk. Al snel blijft er niet veel van haar zelfstandigheid over. Ze wordt afhankelijk van de thuiszorg en haar dochters die, naast hun drukke bestaan, mantelzorg verlenen. Doortje is wanhopig en voelt zich schuldig dat ze een beroep blijft doen op haar kinderen. Ze voelt aan alles dat omstanders haar leven voltooid vinden, maar de drang om met zichzelf in het reine te komen is groter.

Wanneer Doortje een terminaal delier krijgt, is het onmogelijk om thuis te blijven. Er volgt een spoedopname in een hospice. Haar steun en toeverlaat, haar sigaretten, kan ze door haar verwardheid niet meer roken met als resultaat dat de gedachten aan nare gebeurtenissen uit haar leven met volle kracht binnenkomen. Haar dochters en verzorgers van de hospice moeten alle zeilen bijzetten om haar te begeleiden. Langzaam wordt duidelijk waarom Doortje ervoor kiest haar eigen dood natuurlijk te sterven.

Kleindochter Sterre heeft het moeilijk met de laatste levensfase van haar grootmoeder. Zal zij de levenslessen van haar oma zien en gaan naleven?

Mijn mening
Het verhaal over een uiteindelijk terminale patiënt is niet het makkelijkste om mee te starten. In je dagelijkse leven zie je al veel leed voorbij komen en om hiermee geconfronteerd te worden in een verhaal is dan niet makkelijk. Na de proloog ontstaat er al een brok in je keel die door het hele verhaal moeilijk te verwerken valt.
De kinderen van Doortje doen er alles aan om hun moeder een nog zo goed mogelijk leven te laten leiden ondanks haar steeds meer hulpbehoevende toestand. Dat dit een grote impact heeft op ook hun eigen gezin wordt vluchtig vermeld maar op een dusdanige manier dat het wel degelijk binnenkomt. Kleindochter Sterre ziet haar moeder onder de druk van de verzorging het steeds moeilijker krijgen. Hierdoor worstelt Sterre ook met haar gevoelens. De focus ligt echter bij Doortje en dat heeft Annerieke op een mooie subtiele manier weten te verwoorden.
Hoe verder je in het verhaal komt, hoe meer je het verlies gaat voelen. Ook al weet je dat het einde geen plotwending zal krijgen, desondanks zijn de mooie woorden die er gekozen zijn door Annerieke hartverwarmend.
Een voltooid leven is een verdrietig verhaal over een terminale patiënt die het gevecht aangaat om te overleven, waarbij het moment van ommekeer op een dusdanige manier wordt beschreven dat jezelf ook de berusting voelt.

Ik geef Een voltooid leven 4,5 ster.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)