Titel: Geestverwanten
Auteur: Hilda Spruit
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Oleander
Publicatiedatum: September 2015
Aantal bladzijdes: 223
Recensie: Amanda

Auteur
In 2015 debuteerde Hilda Spruit met haar paranormale young adult Geestverwanten, en won daarmee de Jonge Jury Debuutprijs. Het tweede deel van Geestverwanten is onderweg. Het is nog onbekend wanneer deze zal verschijnen.

Achterflap
Merthe krijgt iets te horen dat haar leven compleet op zijn kop zet. In één klap wordt het beeld dat ze van haar ouders en zichzelf had genadeloos onderuitgehaald. Wat rest, zijn vragen. Vragen waar niemand het antwoord op heeft. Op zoek naar de waarheid gaat ze samen met haar vriendinnen glaasje draaien, in de hoop dat de geesten haar kunnen helpen. Maar de antwoorden die ze tijdens het spel krijgt, leiden enkel tot nog meer vragen.
Als de drie tienervriendinnen besluiten om het mysterie zelf op te lossen, wordt hun vriendschap flink onder druk gezet. Ze belanden in een spannend, niet te stuiten, spiritueel avontuur, dat niet alleen hún leven, maar ook dat van anderen drastisch zal veranderen.

Mijn mening

Was sich liebt das neckt sich…

Ik hou altijd wel van een paranormaal tintje aan thrillers en young adults. Dus Geestverwanten sprak mij daarom ook direct aan. We maken in het boek kennis met Merthe en haar twee beste vriendinnen, Fenneke en Anouk. De proloog doet vermoeden dat Merthe een naar bericht heeft gekregen, maar wat precies blijft nog even in het midden. De vriendinnen logeren een paar dagen in het tuinhuis bij Fenneke thuis als ze besluiten om glaasje te gaan draaien. Want, zo blijkt, Merthe is geadopteerd. Via glaasje draaien hoopt Merthe erachter te komen wie haar ouders zijn.

Veertien jaar geleden,
mocht niemand van mij weten.
Nu pas kan ik rusten,
nu ik toch niet ben vergeten.

Het glaasje draaien loopt volledig uit de hand als een kwade geest zich aandient. Maar Merthe heeft wel een aantal tips gehad van een van de geesten en die kan ze niet zo makkelijk laten rusten. De vriendinnen besluiten op onderzoek uit te gaan. Hierbij vallen ze van de ene bizarre situatie in de andere. Voornamelijk Merthe wordt goed uitgediept in het boek. De overige personages zijn ook iets minder van belang. Ik moet zeggen dat er de nodige ongeloofwaardige zaken in het verhaal voorkwamen, zoals bijvoorbeeld hoe makkelijk de politie meegaat in het verhaal en een onderzoek opstart.

Een mensenleven is maar een zucht in de eeuwigheid.

Het verhaal is leuk en het plot is, op een paar ongeloofwaardigheden na, prima opgebouwd. Merthe is een interessant personage en ik ben wel benieuwd hoe het verder gaat met haar. De spanning is niet over de gehele linie aanwezig, maar ik zat toch met enige regelmaat op het puntje van de bank. Spruit heeft een vlotte en toegankelijke schrijfstijl, de korte hoofdstukken lezen lekker weg.

Al met al is Geestverwanten een lekker te lezen young adult, met een prima onderwerp en de nodige spanning.

Geestverwanten van Hilda Spruit krijgt van mij 3,5 ster.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)