Titel: Het grote huis
Auteur: Erica James
Genre: Roman
Uitgeverij: De Fontein
Publicatiedatum: April 2019
Aantal bladzijdes: 464
Recensie: Leontine

Het grote huis

Cover
De cover straalt een en al vrolijkheid uit met bloemen en een sierlijk lettertype voor de naam van de auteur. Het is zeker een cover dat mijn aandacht zou trekken.

Auteur
Erica James is een bestsellerauteur van formaat en veelgeprezen om haar meeslepende romans. Van haar verschenen eerder De kleine dingen en Schaduwleven. Haar boeken worden vertaald naar meerdere talen. Zij woont met haar zoons in Engeland.

Achterflap
Het is de zomer van 1939 en thrillerschrijfster Romily Temple keert na een promotietour door Europa terug naar Engeland en haar kersverse echtgenoot Jack Deveraux. Maar als Jack onverwacht ernstig ziek wordt en het einde nadert, wordt zijn familie bijeengeroepen – en zijn al volwassen zoons en dochters weten niet van Romily’s bestaan af.
Arthur, Hope, Kit en de geadopteerde Allegra zien in Romily slechts een indringer die uit is op het familiefortuin. Romily is nooit echt een familiemens geweest, maar ze weet wat het betekent voor Jack. Een week lang verblijven ze in het grote huis, dat niet groot genoeg lijkt te zijn om alle ego’s, ruzies en familiegeheimen te herbergen. Het is slechts een week, maar hun levens zullen nooit meer hetzelfde zijn…

Mijn mening
Het grote huis speelt zich af in de maanden voor (en tijdens) de Tweede Wereldoorlog. Als de man van Romily Temple-Devereux onverwachts komt te overlijden heeft hij een onverwachte eis gezet in zijn testament. Zijn inmiddels volwassen kinderen moeten een week lang samenwonen in het grote huis. En dat is niet zo makkelijk als het lijkt.

Ik houd eigenlijk helemaal niet van oorlogsverhalen. Maar Het grote huis gaat niet alleen over de oorlog. Het gaat over vriendschap, liefde, onzekerheid en angst. Erica James neemt je mee naar een huis op het Engelse platteland. Toch speelt de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol in Het grote huis. Het is interessant om te lezen hoe de oorlog je soms tot bepaalde keuzes kan dwingen. Dit is een roman die je even stevig doet nadenken in wat voor een goede tijd we nu wonen, welke mogelijkheden je hebt en de technologieën die er zijn. Dingen die voor ons zo normaal zijn geworden, zoals een e-mailtje sturen naar iemand, waren toen nog ondenkbaar.

Het boek leest makkelijk weg. In het begin word je overladen met namen van personen die direct of indirect betrokken zijn in het leven van Romily Temple-Devereux. Daardoor had ik wat moeite om in het verhaal te komen en om de personen op de juiste plek te zetten, maar gedurende het boek gaat alles leven en word je vanzelf terug in de tijd gezet. Erica James heeft een mooie manier van schrijven, zonder heel veel details te noemen in ellenlange hoofdstukken.

Ik moet toegeven dat ik stiekem wel genoten heb van Het grote huis. Voor mij is dit boek 4 sterren waard.

Leontine

 

Leave a Reply

  • (not be published)