Titel: Onbegrensd Onbegrensd
Auteur: Anja Maas
Genre: Thriller
Uitgeverij: Godijn Publishing
Publicatiedatum: Mei 2019
Aantal bladzijdes: 320
Recensie: Danielle

Auteur
Anja Maas is geboren en getogen in Alkmaar. Ze heeft als loonadministrateur gewerkt bij een WSW-bedrijf (vroeger werd dat een sociale werkplaats genoemd). Haar samengestelde gezin bestaat uit haar man en vier dochters. Naast haar baan is schrijven meer dan een hobby. Zo zet ze zich in voor schrijfvereniging Vrienden van het schrijven NH als bestuurslid en ze is lid van de redactie. Na haar debuut Maalstroom, dat is ontstaan tijdens een onlinecursus o.l.v. Margreet Schouwenaar, is de inkt blijven vloeien, wat vervolgens resulteerde in haar tweede boek, Onbegrensd.

Achterflap
Rechercheur Sylvia Pronk is op vakantie in Zuid-Frankrijk. Haar verlof wordt verstoord door de onrustbarende verdwijning van Francine Huibregts die met haar gezin een paar huizen verderop verblijft. De Franse rechercheur Ludovic Lebon, die de zaak leidt, verbiedt Sylvia zich ermee te bemoeien. Dat houdt haar echter niet tegen.

In Nederland vindt een wandelaar een verminkt lichaam in de duinen bij Hargen aan Zee. Sylvia krijgt de zaak en constateert tot haar verbijstering dat de moord gelinkt is aan de vermissing in Frankrijk. Samen met haar politiepartner Tim Maassen betreedt ze een voor hen verrassende wereld, waarin ze zich met verve vastbijt. De hoeveelheid aanwijzingen die zowel in Frankrijk als in Nederland gevonden worden, vraagt om een nauwe samenwerking met de Franse recherche.
Een nieuwe brute moordaanslag verandert de tactiek van het rechercheteam. Sylvia moet onverwachte grenzen over om de moordenaar de grijpen.

Mijn mening
Anja Maas had met haar debuut Maalstroom een goed begin gemaakt om de lezer ervan te overtuigen dat ze benieuwd zouden zijn naar een tweede boek van haar. Lang hebben ze niet hoeven wachten want nog geen half jaar later ligt het boek Onbegrensd klaar.

Het verhaal start met een geheimzinnigheid omtrent de vrouw Francine die zich tijdens haar vakantie met haar man en kinderen nogal vreemd gedraagt. Het gezin heeft eronder te lijden, dat is te merken, maar of ze weet hebben van wat er werkelijk speelt is nog maar de vraag.

‘Je zou me niet bellen!’ snauwt ze tussen haar tanden door. ‘Het is hier doodstil. Iedereen kan dit horen.’ Even luistert ze. ‘Natuurlijk maakt dat uit, idioot. Je bezorgt me nog grote problemen.’

We maken kennis met Sylvia Pronk die tijdens haar vakantie al snel het gevoel heeft dat er iets niet klopt met het gezin dat twee huizen verderop vakantie viert.
En omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, gaat Sylvia op onderzoek uit.
Het personage Sylvia wordt sterk neergezet, al is ze wel af en toe chaotisch en onstabiel in haar privékeuzes, als rechercheur is ze een doordringende zelfbewuste dame die haar ‘mannetje’ wel staat.

Het verhaal heeft in het begin een aanloop nodig om op gang te komen, als alle personages zowat in beeld zijn is het startsein gegeven en schiet je in volle vaart door het verhaal heen. De schrijfstijl is heerlijk vlot en makkelijk te volgen. Plotwendingen zijn van zo’n aard dat je telkens op het verkeerde been gezet wordt, maar als je goed tussen de regeltjes door leest heb je de juiste setting al snel te pakken.

Het open einde en de nog vele onbeantwoorde vraagstukken omtrent Sylvia hebben vast als doel dat we nog meer over haar gaan lezen. Hopelijk laat Anja Maas de lezer ook nu weer niet te lang wachten op een vervolg, want met Onbegrensd is de interesse alleen nog maar gegroeid.

Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 3,5

Ik geef Onbegrensd 4 sterren.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)