Titel: Echtgenoten, echte mannen
Auteur: Rob Bakker
Genre: Thriller
Uitgeverij: LetterRijn
Publicatiedatum: Mei 2019
Aantal bladzijdes: 200
Recensie: Danielle

Echtgenoten, echte mannen

Rob Bakker (Bussum, 1949) is zelfstandig auteur, journalist, historicus, erfgooier, ondernemer en gediplomeerd uitvaartverzorger. Hij was onder andere twaalf jaar hoofdredacteur van de Nederlandse MAD. Na verkoop van zijn uitgeverij in 2003, rondde hij in 2011 een geschiedenisstudie af met een doctoraal in Genocide- en Holocauststudies, waarvan een wetenschappelijke uitgave in april 2019 volgde. Als romanschrijver geeft hij een vervolg aan zijn eerdere oeuvre.

Bestaat de Grote Liefde of is dat het Grote Toeval? Zoals schrijvers altijd hetzelfde boek schrijven en vrouwen altijd dezelfde man trouwen, zo jagen echte mannen altijd dezelfde vrouw na. Dromen zijn niet echt, maar daar kunnen echtgenoten niet mee leven. Liever dan de droom om te brengen, doen ze het de vrouw die de droom belichaamde.
Dit is het verslag van zeven mannen, echtgenoten en echte mannen in een dwaaltocht in een doolhof van liefde en valkuilen. Meer smaken dan die zeven zijn er niet, al kijken de zeven mannen zeven keer anders naar zichzelf. Zoals iedere vrouw ook haar echtgenoot, haar eigen fantasieman schept.

We volgen het verhaal van zeven mannen. Axel, beek, Chris, Dorian, Eddy, Fiet en Gé. Eigenlijk waren het er acht, maar blijkbaar had Hajé verder geen toegevoegde waarde in het verhaal want die is voordat het verhaal begon komen te overlijden. Of hangt hier nog een mannenluchtje aan?

Chris nodigt zijn vrienden uit om zijn eerste vrijgezellenfeestje nog eens als vanouds over te doen, nu hij op het punt staat voor de tweede keer te trouwen. Dat eenieder in de loop der jaren veranderd is en de voormalige vriendschap niet meer van dien aard is wordt al snel duidelijk.

Het verhaal is niet eenvoudig op te pakken. De filosofische overpeinzingen zijn af en toe te diepgaand dat het zijn doel voorbij schiet. Desondanks is de verhaallijn goed opgezet en blijf je de mannen volgen. De verhalen van vroeger verweven in de herhalingstocht van het heden. Gelukkig omringt met de humor die Rob Bakker hier verder in verwerkt. Dit houdt het verhaal dan ook in balans.

Echtgenoten, echte mannen is niet voor de ‘gewone’ lezer. Je moet er een band mee opbouwen om de mannen te kunnen begrijpen. Of je na het lezen dan ook beter inzicht krijgt in de beweegreden van die mannen valt nog te bezien. Rob Bakker heeft in ieder geval met deze zeven ‘echte mannen’ een beeld gecreëerd die je vast bij mannen herkend.

Leesplezier: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 3
Plot: 3
Spanning: 3
Schrijfstijl: 3

Ik geef Echtgenoten, echte mannen 3 sterren.

Danielle

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)