Titel: De KettingDe ketting
Auteur: Adrian McKinty
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Sabine Mutsaers
Publicatiedatum: Juli 2019
Aantal bladzijdes: 352
Recensie: Amanda

Auteur
Adrian McKinty (1968) is een Ierse misdaadromanschrijver en -criticus en een van de opkomende sterren in internationale misdaadfictie. Zijn werk won vele prijzen en zijn Sean Duffy-romans werden door meerdere kranten uitgeroepen tot de beste misdaadromans van het jaar. McKinty is geboren in Belfast en woont in New York.

Achterflap
Het is een ochtend als alle andere. Rachel Klein zet haar dochter af bij de bushalte en begint aan haar dag. Maar een telefoontje van een onbekend nummer verandert alles. De beller vertelt Rachel dat haar dochter vastgebonden en gekneveld op de achterbank van zijn auto ligt. Als ze haar ooit weer wil zien, moet ze losgeld betalen en een ander kind ontvoeren. Dit is geen gewone kidnapping: de beller is zelf een moeder wier zoon is ontvoerd en als Rachel niet doet wat haar wordt gezegd, zullen beide kinderen sterven.
Rachel maakt nu deel uit van De Ketting, een oneindig en ingenieus plan dat ouders verandert in criminelen – en iemand heel rijk maakt. De regels zijn eenvoudig, de morele keuzes onmogelijk: vind snel geld, zoek een eigen slachtoffer en bega een vreselijke daad waarvan je 24 uur geleden nog dacht dat je er nooit toe in staat zou zijn.
De genieën achter De Ketting weten dat ouders alles voor hun kinderen overhebben. Wat ze niet weten is dat zelfs de sterkste ketting maar zoveel druk kan verdragen… tot hij breekt.

Mijn mening

Ze wurmt zich moeizaam de auto in. Het portier valt achter haar dicht. Ze denkt koortsachtig na. Ze weet dat ze niet had moeten instappen. Zo verdwijnen meisjes. Zo verdwijnen er dagelijks meisjes.

Een onbekende auteur, altijd leuk! Na het lezen van de achterflap is mijn nieuwsgierigheid ook meteen gewekt. Kindontvoeringen, ouders die criminelen worden om hun kind te redden, een ketting, dat klinkt heel veelbelovend. Want gaat Rachel De Ketting inderdaad breken? Of is het een onbreekbare Ketting? Ik weet het antwoord al, jullie nog niet! (Hele goeie reden om het boek te gaan lezen lijkt mij.)

Zoals J.G. Ballard al zei: beschaving is niet meer dan een dun, kwetsbaar laagje over het recht van de sterkste. Liever jij dan ik. Liever jouw kind dan het mijne.

Rachel is een doodgewone moeder met meer dan genoeg sores aan haar hoofd. Borstkanker overleefd, gescheiden, een afspraak bij de oncoloog loopt anders dan ze had verwacht. Een mooi, open, eerlijk en geloofwaardig personage, deze vrouw. Haar dochter Kylie krijgt het ook flink te verduren, maar weert zich kranig tegen alle problemen die op haar pad komen. Goed uitgewerkt (jonge) vrouwen die je raken, met hun persoonlijkheden en met hun daadkracht. Zo lees ik het graag. Voldoende verdieping en een persoon aan kunnen voelen.

Ze komt overeind en schudt de pijn van zich af. Pijn is zwakte die je lijf verlaat, heeft haar gekke oom Pete ooit gezegd. Dus in ben nu veel sterker geworden, houdt ze zichzelf voor, maar ze gelooft het niet echt.

Het verhaal zelf is erg origineel, een soort van kettingbrief maar dan wel een hele gruwelijke. Deze wil je zelf niet graag ontvangen. Het verhaal is in twee stukken verdeeld, deel een over de ontvoering van Kylie en de stappen die Rachel allemaal moet nemen om haar dochter terug te krijgen. Daarnaast een tweede deel waarin Rachel de strijd aangaat met De Ketting. Persoonlijk vond ik deel een leuker en beter uitgewerkt dan het tweede deel. Al is deel twee wel een hele mooie aanvulling. Het verhaal is lekker spannend en McKinty weet dit over het algemeen goed vast te houden gedurende het gehele verhaal. Daarnaast weet hij je met zijn vlotte schrijfstijl aan het verhaal te kluisteren en vlieg je door de korte hoofdstukken heen.
Een leuk detail in het boek vond ik dat een van de personages een boek van The Babysitters Club-reeks zit te lezen, ik verslond deze boeken vroeger.

Kortom, De Ketting is een originele, vlotte en spannende thriller. McKinty probeert met dit boek niet alleen de personages aan De Ketting te leggen, maar de lezers des te meer!

Spanning: 4
Plot: 3,5
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 5
Psychologie: 4

Met bovenstaande scores kom ik uit op een mooie 4 sterren voor De Ketting van Adrian McKinty.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)