Titel: Gekooid
Auteur: Ellison Cooper
Genre: Thriller
Uitgever: Xander Uitgevers
Vertaling: Maya Denneman
Verschijningsdatum: Maart 2019
Aantal bladzijdes: 367
Recensie: Bianca

Gekooid

Over de auteur:
Voordat Ellison Cooper zich voltijds op het schrijven richtte, had ze een academische carrière aan de universiteit van Californië. Daarna werkte ze bij een bureau voor rechtshulp in Washington, waar ze het rechtssysteem van binnenuit te zien kreeg. In gekooid verwerkte Cooper haar favoriete onderwerpen: antropologie, misdaad en de werking van het brein.

Achterflap:

Ze doet alles om het ziekste brein te doorgronden…

FBI-neuroloog Sayer Altair is intelligent, vastberaden en in staat om zelfs de meest verdorven geest te analyseren. Sinds de dood van haar verloofde geeft ze zich volledig over aan haar onderzoek naar afwijkingen in het brein van seriemoordenaars. Als de politie in Washington een gruwelijke moordzaak ontdekt waarbij een meisje tot de dood aan toe wordt verhongerd in een kooi, is Sayer de aangewezen persoon om de zaak op zich te nemen.

Het slachtoffer blijkt de dochter van een bekende senator. Onder het wakende oog van heel Amerika ontdekt Sayer dat er nog een meisje gevangen is genomen. Ze moet zich haasten om haar te redden. Is er een seriemoordenaar aan het werk? Is ze wel op tijd om een tweede gruwelijke moord te voorkomen?

Mijn mening:
Gekooid is een psychologische thriller waarin jonge meisjes het op bizarre wijze moeten ontgelden. Opgesloten als een beest in een kooi zonder eten en drinken, uitgemergeld wachtend op de dood.
Het ziekelijk brein van een seriemoordenaar wordt door Sayer Altair nader onderzocht: wat brengt een moordenaar tot zijn daden is de brandende vraag. Is het aangeboren gedrag of heeft dat er juist niets mee te maken?

De zoektocht naar de moordenaar wordt flink belemmerd omdat Gwen van Hurst de dochter is van senator Charles van Hurst. Charles zet zijn macht in om de zaak zo snel mogelijk op te lossen, houdt er een egocentrische denkwijze op na maar op het moment dat het je bloedeigen dochter betreft denk ik dat iedereen dat zou doen. Dat hij hiermee het onderzoek in gevaar brengt boeit hem totaal niet.
De zaak blijkt al snel van veel grotere omvang dan men in eerste instantie denkt en het wordt een race tegen de klok om te redden wie er te redden valt.
Het team van FBI-agenten dat aan de zaak werkt voelt zich op den duur machteloos als er steeds nieuwe aanwijzingen boven water komen waaruit blijkt dat ze niet het goede spoor volgen.

Qua personages had ik wel wat meer diepgang willen zien, we weten alleen wat over de achtergrond van Sayer en de rest blijft allemaal wat oppervlakkig. Ik had ze graag wat beter  leren kennen.
De dader lijkt al snel duidelijk, er worden steeds kleine aanwijzingen gegeven die in mijn ogen verdacht waren, maar gelukkig ben ik toch deels op een dwaalspoor gezet.

Gekooid is een psychologische thriller waarin niets is wat het lijkt. Een verhaal waarin je als lezer verrast wordt met een ontknoping die ik niet aan zag komen en die er ook voor zorgde dat er zich hele vreemde fantasiebeelden in mijn hoofd afspeelden.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 3
Psychologie: 4
Leesplezier: 3
Spanning: 4
Plot: 4

Gekooid krijgt van mij 3,5 ster.

Bianca

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)