Yfke las onlangs Truth or Dance en Break A Leg van Chinouk Thijssen, Amanda las eerder al Fataal Spel. Hoog tijd voor een interview met Chinouk dachten wij zo!

Foto: Clavis Uitgeverij

Het lijkt erop dat 2019 best wel een goed jaar is voor jou als auteur! Je nieuwe boek Break A Leg (het tweede deel in de serie Truth Or Dance) is net uitgekomen en Fataal Spel wordt verfilmd. Daarnaast heb je ook de Indie Award voor Beste Redacteur gewonnnen. Hoe tof! Gefeliciteerd!

De eerste vraag is natuurlijk, hoe zijn de reacties op Break A Leg tot nu toe? Is het waar je op hebt gehoopt? En weet je al wanneer deel 3 ongeveer uitkomt?
Ik vond dit echt heel erg spannend, vooral de eerste dagen, maar tot nu toe zijn de reacties nóg positiever en enthousiaster dan op deel 2, dus ik ben erg blij! Deel 3 verschijnt al half oktober, dus dat duurt niet lang meer.

Deze serie gaat over ballerina’s in opleiding. Zelf heb je ook gedanst. Doe je hier (behalve erover schrijven natuurlijk ;-)) nog weleens iets mee?
Nee, helaas niet meer. Vanaf mijn zestiende kreeg ik een knieblessure en daar heb ik nu eigenlijk nog steeds last van. Daarnaast heb ik ook fibromyalgie gekregen, dus lichamelijk gezien kan ik niks meer met dansen. Maar ik bezoek nog steeds voorstellingen en kijk vaak op YouTube naar korte filmpjes. Ik mis het nog altijd!

In een recent interview bij Hebban had je het erover dat je een reeks voor kinderen vanaf 9 jaar wil gaan schrijven. Waar zou die over gaan en in welk genre zou je ze schrijven?
Dit moet een magische reeks worden voor kinderen vanaf negen jaar. Geen thriller, maar een beetje fantasy-achtig. Ik heb eigenlijk al zeven delen in mijn hoofd zitten, maar ik heb toch besloten nog even te wachten omdat het nu zo druk is met mijn YA-boeken en het filmscript van Fataal spel. Het staat wel op de planning voor volgend jaar.

Wat kun je ons over de verfilming van Fataal Spel vertellen? (we willen uiteraard alles weten)
We zitten nu nog in een vroege fase. In oktober gaan Kitty (van Glimlach Media) en ik beginnen aan het script, maar we hebben al heel wat besproken en zitten heel erg op één lijn, wat ik ontzettend fijn vind. Kitty weet precies wat ik met elke scène bedoel en kan dit mooi vertalen naar beeld. Daarna gaat het gedeelte casting en financiering beginnen. Het is nu allemaal nog heel pril, maar ik heb er ontzettend veel zin in. Het gaat nu al steeds meer leven.

Is er ook een genre waar je je nooit aan zou willen wagen, bijvoorbeeld een sprookjesboek, een poëziebundel of een soort Hendrik Groen-reeks?
Een poëziebundel en een Hendrik Groen-reeks staan inderdaad niet op mijn lijstje om ooit te schrijven, maar wat ik ook niet snel zou schrijven is een high fantasy-verhaal. Dat lijkt me veel te ingewikkeld.

Zou je ooit met een andere auteur een boek willen schrijven?
Ik zeg nooit ‘nooit’, maar ik ben vrij solistisch wat schrijven betreft. Ik zie het nog niet echt gebeuren, vooral omdat ik zelf de controle wil houden en een eigen twist eraan wil geven. Schrijf je samen, dan moet je ook compromissen sluiten, en ik weet niet of ik daar goed in ben, haha.

Behalve auteur ben je ook nog ondernemer; je werkt als freelance tekstredacteur en geeft cursussen. Wat geeft jou de energie om dit allemaal te doen? En heb je ook ‘vrije tijd’?
Structuur en een vast ritme, goed eten en wandelen met de honden. Dat zijn allemaal ingrediënten die ik nodig heb om het vol te houden, maar als ik heel eerlijk ben gaat dit niet elke dag even goed. Soms kom ik helemaal niet buiten omdat ik mijn deadlines wil halen. Vrije tijd heb ik heel weinig, maar dat komt ook doordat ik eigenlijk veel te veel doe. Het grappige is: iedere keer als ik zeg dat ik het nu echt rustiger aan ga doen, komen er weer een paar dingen bij. Zo bedacht ik de cursus Teksten corrigeren toen ik het even rustig had wat werk betreft en inmiddels heb ik 170 mensen opgeleid. Ik had nooit verwacht dat er zoveel mensen geïnteresseerd zouden zijn. Ik vind het helemaal geweldig, maar van dat rustig aan doen is niks meer gekomen. Maar aan de andere kant: stilzitten is ook niets voor mij. Wel zou ik meer balans willen hebben tussen werk en privé. Ik probeer al zo veel mogelijk de weekenden en avonden vrij te houden van correctiewerk, maar dan heb je nog het huiswerk nakijken, wat ik toch vaak op die momenten moet doen, en boekingen. Wie weet gaat dat volgend jaar beter!

Wat is je favoriete aspect van het auteursleven?
Het schrijven van de eerste versie, dus echt het bedenken van het verhaal, en mijn lezers ontmoeten! Dan weet je voor wie je het gedaan hebt.

Wat inspireert jou? En wat doe je als je even vastzit?
Alles om mij heen kan een inspiratiebron zijn. Een gesprek, iets wat ik zie, een gevoel… Ik sla veel op voor later, voor als ik even vastzit. Als ik even niet verder kan, klap ik mijn laptop dicht en laat ik het schrijven even zitten. De ene keer ga ik een stuk wandelen en de andere keer ga ik iets heel anders doen. Als het maar niks met dat boek te maken heeft. Daarna komt het altijd weer vanzelf.

Waarom zou iedereen Break A Leg (en Truth or Dance deel 1, natuurlijk) moeten lezen?
Omdat het een kijkje achter de schermen geeft van de balletwereld, maar dan ingezoomd op de duistere kanten ervan. En omdat je natuurlijk zelf rechercheur kunt spelen om erachter te komen wie Truth or Dance is. Wie zit er achter de groepschat, en waarom? Er is een speciale Facebookgroep (Wie is Truth or Dance?!) waarin je kunt stemmen op polls en je verdenkingen kunt bespreken met andere lezers. Ik vind het zo leuk om te zien dat inmiddels iedereen verdacht wordt! Mede daardoor heb ik het idee dat Truth or Dance heel erg leeft. Dat had ik nooit durven dromen.

Wat lees je zelf op het moment? Naar welk nieuw te verschijnen boek kijk je het meeste uit? En heb je een ‘favoriete boek allertijden’, dat iedereen eigenlijk zou moeten lezen?
Op dit moment lees ik een non-fictieboek: Focus van Mark Tigchelaar. Het meest kijk ik uit naar de eerste YA-roman van mijn Clavis-collega Laura Diane: Als de nacht eindigt. Dat lijkt me zo’n mooi boek. Mijn favoriete boek allertijden vind ik een moeilijke, maar vroeger waren dit in ieder geval De geheime tuin, Het verrotte leven van Floortje Bloem en alle titels van R.L. Stine. Ook lees ik heel graag alle boeken van Daniëlle Bakhuis, Chantal van Gastel en Thomas Olde Heuvelt.


Lees hier de recensie van Fataal spel door Amanda

Lees hier de recensie van Truth or Dance door Yfke

Lees hier de recensie van Break A Leg door Yfke

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)