Titel: Systema
Auteur: Simon de Waal
Genre: Thriller
Uitgeverij: Lebowski Publishers
Publicatiedatum: Juni 2019
Aantal bladzijdes: 254
Recensie: Lilian

Systema

Auteur:
Simon de Waal (1961) is scenarioschrijver, auteur en regisseur. Daarnaast werkt hij bij de Amsterdamse recherche. Hij schreef voor de tv-series Baantjer, Russen, Unit 13 en het vernieuwde Grijpstra & De Gier, was auteur van de film Lek (waarvoor hij een Gouden Kalf won voor het beste scenario van 2000).

Samen met Dick van den Heuvel vormt hij het duo Heuvel & De Waal, verantwoordelijk voor de serie misdaadromans met de criminalist Van Ledden Hulsebosch in de hoofdrol.

Cop vs Killer (2005) is De Waals persoonlijke thrillerdebuut. In 2012 won hoofdrolspeler Jeroen Willems een Gouden Kalf voor zijn rol in de, door De Waal geschreven en geregisseerde, tv-film Cop vs Killer.

Samen met Appie Baantjer begon De Waal in 2009 als schrijversduo De Waal & Baantjer aan de serie over het Amsterdamse rechercheduo Van Opperdoes en Jacob. Baantjer overleed vlak voor het verschijnen van het derde deel. Op verzoek van Baantjer zette De Waal de serie voort onder de naam De Waal & Baantjer. In 2014 verscheen het tiende deel: Een tien met een griffel.

Cover:
Een prachtige, serene afbeelding van een fontein in een park, zo te zien in een winters tafereel. Het is uitnodigend en je ziet jezelf er al doorheen lopen, genietend van al het prachtigs wat er te zien valt in een park zoals deze.

Wat deze fontein met de titel Systema die in bordeauxrode letters op de kaft prijkt, te maken heeft zal blijken uit het verhaal.

Het doet gemoedelijk aan, sereen, maar daar gedurende het lezen wel verandering in komen.

Achterflap:
Na de val van het communisme vluchtten eind jaren tachtig veel wetenschappers van het geheime Russische laboratorium Vector, waar dodelijke virussen werden ontwikkeld, naar het Westen. Als dertig jaar later een van hen wordt vergiftigd in Edinburgh, gaat zijn dochter achter de daders aan. Tegelijkertijd ontdekt Alex in Amsterdam dat de kist van zijn moeder uit het gezamenlijke graf van zijn ouders is verdwenen. Heeft het Russische verleden van zijn vader er iets mee te maken? Iemand lijkt op jacht naar de gevluchte wetenschappers en de virussen die ze meesmokkelden. Maar waarom? Zowel Sookie als Alex begint een koortsachtige zoektocht, die gevaarlijker zal blijken dan ze dachten.

Mijn mening:
Alex en Sookie zijn beide kinderen van gevluchte Russische wetenschappers. Ze kennen elkaar niet, maar het verleden van hun vaders brengt hen samen op een zoektocht naar de waarheid.

In de jaren tachtig zijn er veel wetenschappers vanuit Rusland naar het westen gevlucht. Zij waren werkzaam voor het instituut Vector in Novosibirsk, alwaar zij dodelijke virussen ontwikkelde voor het programma met de naam Systema.

De vader van Sookie (Shashanna), Mikhail Pavlik is zo’n wetenschapper, hij vluchtte dertig jaar geleden naar Edinburgh waar hij nog steeds met zijn dochter woont. Na dertig jaar hebben de Russen hem daar toch gevonden, ze zinnen nog steeds op wraak en hebben getracht hem te vermoorden. De poging is niet geslaagd en Michael ligt in het ziekenhuis waar hij vecht voor zijn leven. De liquidatie gebeurde op hetzelfde moment als de aanval op zijn dochter in een privé park, ook zij werd aangevallen en voor dood achter gelaten in het park. De vele lessen Krav Maga zijn Sookie’s redding geweest. Niet lang na de aanval zit ze naast het ziekenhuisbed van haar vader en zweert te achterhalen wie dit op zijn geweten heeft.

Vergeet niet Shashanna, ik ben gevlucht uit Rusland. En Rusland vergeet niet. Nooit. Ooit zal iemand ons opzoeken om wat we gedaan hebben. Of erger… We zijn uit het systeem gevlucht. We zijn de mensen ontvlucht. Niet alle mensen, maar sommige mensen. Maar zelfs nu, na al die jaren, is niemand veilig. Ooit zal iemand denken dat wraak een goed idee is.

In Amsterdam staat Alex voor een raadsel, eerst wordt hij opnieuw ondervraagd over een schietpartij die in Artis had plaatsgevonden, een paar dagen geleden. De aanleiding van deze schietpartij heeft met de vroegere werkzaamheden van zijn vader, als wetenschapper en de mee gesmokkelde dodelijke virussen, te maken. Met een unheimisch gevoel verlaat hij het politiebureau. Na zijn werk, in een lunchzaak in de stad, gaat Alex naar het graf van zijn ouders. Zijn vader is enkele weken geleden overleden. Het graf ligt er mooi bij, zelfs iets te mooi, alsof iemand het onlangs aangeharkt heeft. Na wat rondvragen komt hij in contact met een vrouw, het bloemenvrouwtje, die vaak te vinden is op de begraafplaats. Samen gaan ze op onderzoek uit om er achter te komen wie dit gedaan heeft. Ala Alex tot de conclusie komt dat de kist van zijn moeder niet meer in het graf ligt, gaat de zoektocht pas echt beginnen!

Dat er iemand is die op zoek is naar de gevluchte wetenschappers en de mee gesmokkelde virussen, blijkt al snel. De vraag is alleen, waarom? De zoektocht van Alex en Sookie is gevaarlijker dan verwacht.

Mijn eerste kennismaking met Simon de Waal was het boekje Vector, dat was in 2016 Geschenkenboek van de spannende Boeken Weken. Ik was direct erg enthousiast over zijn vlotte schrijfstijl en de manier waarop hij de spanning weet op te bouwen en weet vast te houden.

Zo ook deze keer weet Simon de Waal de aandacht van de lezer vast te houden. Ik heb Systema in één dag uitgelezen en dat overkomt mij niet vaak. Dat dit boek zo vlot wegleest komt mede door de combinatie van stevige actie, goed uitgewerkte personages, gedetailleerde omschrijvingen van de omgeving en de diverse verhaallijnen die geraffineerd bij elkaar komen.

Een aanraden en pageturner, maar pas op: als je aan dit boek begint, leg je het pas weg als het uit is, je bent gewaarschuwd!

Originaliteit: 5
Leesplezier: 5
Psychologie: 5
Spanning: 5
Plot: 5

Systema van Simon de Waal krijgt van mij de dikverdiende 5 volle sterren.

Lilian

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)