Titel: Eline Eline
Auteur: Michelle Visser
Genre: Roman
Uitgeverij: Boekerij
Publicatiedatum: Mei 2019
Aantal bladzijdes: 363
Recensie: Heidi

Cover
Op de cover zien we een oud historische stad. Alle details kloppen: oude straatlantaarns, de mensen die zijn afgebeeld in oude kleren, de boten. Doordat alles in een sepia kleur gedrukt is geeft dit het geheel nog meer een oude uitstraling wat goed bij een historisch boek past.

Auteur
Michelle Visser woont in Hengelo en werkte als communicatiemedewerker voor ze fulltime ging schrijven. Véronique was haar succesvolle debuut; daarna verscheen haar tweede historische roman Opstand, die werd verkozen tot Overijssels Boek van het Haar 2014. Naast haar historische romans schrijft ze ook een serie feelgoodromans over de Nederlands Loes die een nieuw leven begint in Frankrijk.

Achterflap
De welgestelde Eline heeft, ondanks de Eerste Wereldoorlog die woedt in Europa, een goed leven in universiteitsstad Leiden. Tot haar echtgenoot Wieger voor langere tijd archeologisch onderzoek gaat doen op het Drentse platteland en Eline hem besluit te volgen met hun twee kinderen.
Eline valt op als een exotische vogel in het streng gereformeerde Drentse gehucht, waar het stadse gezin niet door iedereen met open armen wordt ontvangen. Als de Spaanse griep toeslaat ondersteunt Eline de plaatselijke arts waar ze kan, maar de ondervoede bevolking heeft zwaar te lijden en Eline en haar naasten worden zelf ook ziek. Ondertussen komt het niet-aflatende bloedige nieuws over de Grote Oorlog ineens veel dichterbij wanneer Duitse familieleden van Wieger niet teruggekeerd blijken te zijn van het slagveld.
Als het gezin na de oorlog terugkeert naar Leiden, zijn niet alleen zij veranderd door hun ervaringen. Vrouwen strijden voor kiesrecht, arbeiders komen in opstand, grootmachten wankelen. Kan Eline weer haar bevoorrechte leven oppakken, of grijpt ze de uitdagingen van haar tijd aan om boven zichzelf uit te stijgen?

Mijn mening
Als Twentse Drent was ik erg nieuwsgierig naar dit boek, want ik vind het altijd erg leuk als een boek zich afspeelt in een omgeving waar je zelf ook bekend bent, zo kun je je vaak nog meer inleven in het verhaal. In Eline maken we kennis met de stadse Eline en haar gezin. Als Elines man Wieger voor archeologisch onderzoek naar Drenthe afreist, volgt Eline hem al gauw samen met haar kinderen.

Al moeten we er ons leven lang voor vechten, ooit bereiken we het doel: gelijke rechten voor ieder mens.

Michelle Visser weet mij met een vlotte pen al gauw mee te nemen naar het soms moeilijke en arme leven op het Drentse platteland in vroegere tijden. De verschillen tussen het stadse leven en het leven in Drenthe wordt erg goed weergegeven. Ook de denkwijze van Eline en de bewoners van het platteland zorgen voor een merkbare kloof, en zorgen voor nodige botsingen onderling. Dit heeft Michelle Visser erg goed gedaan en is voor mij best herkenbaar. Ook de thema’s oorlog, het vrouwenrecht, de historische feiten en het verschil tussen platteland en randstad, die in het verhaal zijn verweven, zorgen ervoor dat het een boeiend geheel is. Het zorgde ervoor dat ik gefascineerd door bleef lezen tot de laatste bladzijde. Al met al vond ik dit echt een interessant boek, wat ik met veel plezier heb gelezen.

Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Ik geef Eline daarom ook 4 verdiende sterren.

Heidi

Leave a Reply

  • (not be published)