In september verschijnt bij uitgeverij Leopold Room Service van Maren Stoffels. Wij namen contact op met deze veelzijdige YA auteur.

Foto: Stefan Neeven

Ik weet niet of iedereen jou al kent. Kun jij jezelf even voorstellen? Wie is Maren Stoffels?
Als schrijver ben ik vooral bekend van mijn YA-thrillers Escape Room en Fright Night, maar misschien heb je wel eens een van mijn andere boeken gelezen zoals Sproetenliefde, Ik zie je tussen de wolken of mijn debuut uit 2005: Dreadlocks & Lippenstift.
Ik schrijf realistische verhalen en ben daarbij enorm actief op social media. Contact met mijn lezers vind ik fantastisch, een van de leukste onderdelen van mijn baan.
Daarbij geef ik lezingen door heel Nederland over mijn werk. Binnenkort komt mijn 24e boek uit, opnieuw een YA-thriller: Room Service.

Heb je altijd al schrijver willen worden? Hoe ben je in dit vak terecht gekomen?
Als kind droomde ik ervan om schrijver te worden, maar dat het uiteindelijk zou lukken… Ik mailde op mijn 14e naar schrijver Hans Kuyper dat ik een boek had geschreven en vroeg om schrijftips. Zonder dat ik het wist vertelde hij zijn redacteur over mijn verhaal en mocht ik dat aan hen laten lezen. Ik kreeg veel tips van hen en ben die gaan toepassen op mijn nieuwe boek: Dreadlocks & Lippenstift. Toen ik die aan uitgeverij Leopold liet lezen, herinnerde ze zich mij van het vorige boek en mocht ik op gesprek komen. De rest is geschiedenis…

Wat zou je doen als je nooit meer zou kunnen/mogen schrijven?
Gek worden. Als ik een paar weken niet schrijf word ik namelijk al chagrijnig… Schrijven is mijn enige verslaving, gelukkig is het een gezonde!

Wat vind je zo leuk aan het schrijven van jouw Young Adult thrillers?
Het is even spannend om ze te schrijven als om ze te lezen! En het is één grote puzzel, die helemaal moet kloppen. Dat maakt het schrijven ervan tot een enorme uitdaging…

Zou je weleens een thriller voor volwassenen willen schrijven? Waarom wel/niet?
Zeg nooit nooit, maar die plannen zijn er nu niet. Ik vind mijn YA-doelgroep veel te leuk!

Wat vind je leuker om te doen, het schrijven voor de YA of toch eigenlijk voor de iets jongere leeftijden?
Allebei. In 2020 verschijnt er weer een roman voor 10+, die leeftijd vind ik ook heel tof. Het is namelijk echt het begin van de puberteit, dat is de periode waarin er zoveel veranderingen plaatsvinden. Ik ga dus niet kiezen, ik schrijf gewoon waar ik zin in heb, haha!

Welk boek vond je het moeilijkst om te schrijven? En welke het makkelijkst? Waarom?
Ik zie je tussen de wolken – dat boek was het moeilijkste, omdat het erg persoonlijk is. Mijn beste vriendin heeft kanker, net als Casper en Jasmijn, twee personages uit het boek. Ik val zelf op vrouwen, net als hoofdpersoon Lauren en ik heb in mijn puberteit veel aan automutilatie gedaan, net als zij in het boek doet. Dat maakt dat het boek erg moeilijk was om te maken. Het voelde net als een soort therapie en ik heb veel gehuild tijdens het schrijven omdat het te dichtbij kwam. Ik denk wel dat dat de reden is dat het zoveel lezers raakt, omdat het mij als schrijfster ook heeft geraakt.

Het makkelijkste was Omdat jij anders bent, een dun boekje en een spannend avonturenboek. Daar ben ik doorheen gevlogen!

Ben je een planner of volg je de personages?
Ik plan van alles, maar mijn personages zijn nog eigenwijzer dan ik… ?

In september komt Room Service uit. Kun je ons hier al iets over vertellen?
Het wordt een heel spannend boek, dat zich afspeelt in een vijfsterrenhotel, waar een groepje vrienden een verjaardag viert. Maar dan blijkt er iemand in het hotel te zitten, die van alles van hen weet. Hij brengt hen roomservice, maar onder die stolp zit geen eten…. Geloof me, na het lezen van dit boek bestel je nooit meer roomservice!

Vind je het nog steeds even spannend als er een boek op punt van uitkomen staat als in het begin? Hoe komt dit denk je?
Bij het eerste boek kwam ik elke dag in de boekhandel om te gaan kijken of het boek al verkocht was of dat het er nog stond. Dat doe ik niet meer. Maar ik heb altijd hartkloppingen als ik mijn boek voor het eerst in handen heb. En ik ruik eraan. Ja, echt! Mijn nieuwste boek ruikt altijd zo lekker nieuw. Dat gevoel is niet te beschrijven, zelfs als schrijver niet.

Ik zag dat je via een stichting ook nog schoolbezoeken doet. Wat is dit voor stichting en waarvoor zijn die schoolbezoeken, wat doe je dan?
Dat gaat via de Schrijverscentrale, zij bemiddelen tussen bibliotheken/scholen/boekhandels en de schrijvers. Als je mij boekt, vertel ik een uur lang over mijn eigen werk. Het is geen saaie lezingen, maar wordt meestal vergeleken met “leerzaam cabaret”. Laatst zei een leerling nog dat hij mij leuker vond dan de pauze! Tof toch?
Ik doe inlevingsoefeningen rondom mijn boek, vertel over mijn research en lees stukken voor. Het uur vliegt voorbij!

Wil je een lezing boeken? Check dan www.deschrijverscentrale.nl

Wie is je favoriete auteur?
Ik kan niet kiezen, maar als ik er twee mag noemen zijn dan Astrid Lindgren en J.K. Rowling.

Welk boek moeten we echt lezen?
Van mijzelf Fright Night en Ik zie je tussen de wolken. Van een andere schrijver: Harry Potter. Als er tenminste nog mensen zijn die die boeken niet kennen…

Waarom moeten jongeren/volwassenen zeker jouw boeken gaan lezen?
Niets moet, maar ik probeer altijd met mijn verhalen meer te vertellen dan alleen een spannend verhaal. Er zit altijd een verhaallijn in, die ik tot op de bodem heb uitgezocht. Of misschien wel zelf heb meegemaakt. Daardoor zijn ze realistisch en komen de verhalen binnen.

Wil je zelf nog iets kwijt?
Bedankt voor de leuke vragen! En ik wil graag kwijt dat ik dolblij ben dat ik al bijna 15 jaar schrijver ben. Dit is echt de leukste baan van de wereld!

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)