Titel: Retour Spitsbergen Retour Spitsbergen
Auteur: Pepper Kay
Genre: Thriller
Uitgeverij: Futuro Uitgevers
Publicatiedatum: Juni 2019
Aantal bladzijdes: 200
Recensie: Danielle

Pepper Kay is als vertaler van technische documentatie vrijwel haar gehele werkzame leven al bezig met taal. Toch was het pas in 2010 dat zij een onvermoede liefde voor het schrijven van verhalen ontdekte. Naast het schrijven van verhalen is ze bij mooi weer in haar tuin te vinden en houdt ze zich graag bezig met Russian Kettlebells.

Inmiddels heeft Pepper Kay acht boeken op haar naam staan. Vijf daarvan maken deel uit van de SF-serie over interstellair privédetective Kit Guardner: ID-crisis, Slangenkuil, Vuurstorm, Doodvonnis en Maalstroom. Met het Medinië-tweeluik Drakenbloed en Drakenspoor heeft Pepper Kay laten zien dat zij ook een wereld mét magie weet te creëren. Dit achtste boek Retour Spitsbergen is haar debuut op thrillergebied.

Kirill, de vijfentwintigjarige zoon van een vooraanstaande kunsthandelaar in Moskou, gaat met vrienden op skivakantie en krijgt een ernstig ongeluk. De breekbare band met zijn vader lijkt zich hierdoor te versterken, maar plaatst hem ook in een grimmige realiteit. Hoe had hij ooit kunnen bedenken dat zijn leven zo radicaal zou veranderen?

Jeremy is gescheiden en vader van twee kinderen. Op een dag komt hij in zijn woonplaats Amersfoort een vroegere klasgenoot uit groep zeven tegen. Tijdens een kop koffie om bij te praten krijgt hij een uitnodiging voor een avontuurlijke zeiltocht. Samen met zijn vriendin Annet reist hij af naar Spitsbergen, niet wetende dat deze zeilvakantie heel anders zal verlopen dan hij verwacht.
Zowel voor Kirill als Jeremy is niets wat het lijkt. Verleden en heden verweven zich tot een onontkoombare werkelijkheid. Een werkelijkheid die langzaam maar zeker een fatale wending neemt.

Wie Pepper Kay kent van haar SF/Fantasy boeken weet dat ze een verhaal kan opbouwen tot een goed plot. Ik was wel heel benieuwd of ze dit ook in het thrillergenre kon waarmaken en keek uit naar haar thrillerdebuut Retour Spitsbergen.
Het verhaal begint met een lijk dat gevonden wordt en Inspecteur Jack Pelham wordt verantwoordelijk gesteld om deze zaak op te lossen. Als blijkt dat deze persoon niet op een normale manier is komen te overlijden en er uit zijn buikwand organen verdwenen zijn wordt er een link gelegd met een soortgelijke zaak in Noorwegen.
Als Kirill wakker wordt in het ziekenhuis komt hij tot de ontdekking dat niet alleen het ongeluk ervoor heeft gezorgd dat hij daar terecht is gekomen. Zijn leven komt ineens helemaal op z’n kop te staan maar z’n vader doet hem beloven dat het allemaal goed gaat komen.

Iets niet erkennen is voor mij anders hetzelfde als iets ontkennen.

Vervolgens verplaatsen we ons naar het personage Jeremy, die zijn leven met zijn twee kinderen weer een beetje op de rit probeert te krijgen. Als hij ingaat op het aanbod, om een zeiltocht te gaan beleven samen met een oude schoolvriend Vincent, begint het verhaal pas echt te lopen.
We verplaatsen ons naar de omgeving in de buurt van Spitsbergen waar Jeremy beetje bij beetje erachter komt dat het reisje waarschijnlijk niet zo leuk zal zijn als hij vooraf gehoopt had.

En waarom denkt Vincent dat hij dit niet in de gaten heeft? Het geeft hem het idee dat hij in een toneelstuk terecht is gekomen waarvan hij het script niet heeft gelezen en niet weet welke rol hem is toebedeeld.

En ook hier weet Pepper de omgeving zo te omschrijven dat je je als het ware tussen de bergen gaat verplaatsen en je elk beangstigend moment binnen voelt komen.
Op een bepaald moment heb je wel een idee hoe het verhaal gaat verlopen maar het blijft toch spannend tot het einde en met enkele plottwists weet Pepper je zeker bij het verhaal te houden. Haar thrillerdebuut is veelbelovend en hopelijk gaat ze nog even door met het schrijven van thrillers.

Ik geef Retour Spitsbergen 4 sterren.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)