Titel:Zonder mij Zonder mij 
Auteur: Dani Atkins
Genre: Roman
Uitgeverij: De Fontein
Vertaling: Anna Livestro
Publicatiedatum: Mei 2019
Aantal bladzijdes: 385 
Recensie: Miriam   

Over de auteur
Dani Atkins is geboren en getogen in Londen. De vele uren die ze in de Londense metro heeft doorgebracht gebruikte ze om te lezen en om te dromen van haar eigen boek. Zonder mij is het derde boek dat in Nederland is uitgegeven. 

Het verhaal
Madeline ‘Maddie’ Chambers is een gelukkig mens. Ze staat op het punt te trouwen met Ryan, haar grote liefde en ze verwachten samen een kindje. Vier dagen voor de bruiloft is ze nog druk bezig de laatste puntjes op de i te zetten voor een bruiloft die ze nooit zal meemaken: Maddie krijgt een zwaar auto-ongeluk en raakt in coma.

Zes jaar later ontwaakt ze uit haar coma en probeert ze langzaamaan haar leven weer op te pakken. Maar hoe doe je dat als alles en iedereen om je heen is doorgegaan terwijl jouw leven stilstond?   

Ik was zo lang overal buiten gebleven vanwege het coma, dus nu ik wakker was vond ik het niet eerlijk dat ik nog steeds buiten stond, met mijn neus tegen het raam gedrukt en aan de andere kant van het leven dat eigenlijk mijn leven was.

Zonder mij begint als Maddie nog wat dingen voor de bruiloft aan het regelen is. Enigszins gestresst, want die bruiloft is al over vier dagen. Op enig moment haalt ze het in haar hoofd dat ze achtervolgd wordt, steekt dan in paniek de straat over en wordt geschept door een bestelbusje.  

Als Maddie ontwaakt in het ziekenhuis, wordt ze in eerste instantie in de waan gelaten dat ze zes weken in coma heeft gelegen, maar dat blijken zes jaren te zijn geweest. Haar ontsteltenis en verdriet is groot, zeker als blijkt dat haar leven bij lange na niet meer lijkt op wat het was voor het ongeluk.   

Nee, mam, jij was niet degene die heeft liggen slapen. Dat was ik.

Atkins vertelt het verhaal enerzijds vanuit het perspectief van Maddie, anderzijds vanuit Chloë. Vol bewondering lees je hoe Maddie voorzichtig met hier en daar een vleugje humor de draad weer oppakt en zoveel kracht laat zien bij alles wat ze voor haar kiezen krijgt. Wie Chloë is, laat ik in het midden, omdat ik bang ben te veel van het verhaal weg te geven. Wel wil ik kwijt dat ik niet had verwacht haar zo sympathiek te vinden. De manier waarop het verhaal verteld wordt, heeft hier zeker in bijgedragen. Ryan komt er wat minder goed vanaf. Wat dat betreft heeft Atkins wel een steekje laten vallen bij het neerzetten van dit personage.  

Dani Atkins heeft een fijne schrijfstijl en wat ik vooral erg prettig vond, is dat je meteen in het verhaal zat. Geen lange introducties van personages, je wordt direct meegesleept in de levens van Maddie, Chloë en Ryan.
Zonder mij is een prachtig verhaal over het maken van keuzes, de gevolgen van die keuzes en liefde. Een enorm fijn boek dat je zult lezen met een lach en een traan.  Mocht je nog een boek zoeken om mee te nemen op vakantie, dan zou ik Zonder mij absoluut willen aanraden!  

4 sterren voor Zonder mij

Miriam 

Leave a Reply

  • (not be published)