Titel: Nee heb jeNee heb je
Auteur: Charlotte de Monchy
Genre: Roman-Feelgood
Uitgeverij: Boekerij
Publicatiedatum: Februari 2019
Aantal bladzijdes: 352
Recensie: Leontine

Cover
Van zo’n cover kan ik alleen maar heel blij worden. Een hangmat, strand, zee en vrolijke kleuren. Wanneer gaan we?  

Auteur
Charlotte de Monchy (1979) studeerde Communicatiewetenschap aan de UvA. Na haar goed ontvangen debuutroman Zes maanden zonder verscheen in januari 2016 haar tweede boek Enkeltje Ierland. Ze woont met haar gezin op Bali.  

Achterflap/samenvatting
Als Bobbie bij de bedrijfscoach zit en er alleen maar testbeeld op haar netvlies verschijnt, beseft ze dat ze misschien toch wel een beetje overwerkt is. Gelukkig heeft haar baas een klusje voor haar op Bali, het eiland waar haar zus Lauren woont, met wie ze al negen jaar gebrouilleerd is. Ze hoeft alleen de uitkoop van een surfschool te regelen, zodat het bedrijf daar een luxe resort kan bouwen. Daarna heeft ze tijd zat om de ruzie met Lauren bij te leggen en zichzelf op te laden op een wit bountystrand.

Op Bali pakt het allemaal heel anders uit dan verwacht. De eigenaar van de surfschool, ene Samuel, zegt doodleuk niets voor de verkoop te voelen. En haar zus staat ook niet echt te springen als Bobbie onverwachts met een enorme koffer op de veranda van haar restaurant staat. Bobbie is er toch van overtuigd dat ze beiden zal kunnen ompraten en ze boekt om te beginnen een paar surflessen bij Samuel. Maar de relaxte levenshouding, het heerlijke klimaat en de charmes van haar surfleraar missen hun uitwerking niet. Is het misschien zijzelf die het roer radicaal moet omgooien?  

Mijn mening
Doe je ogen dicht en stel je voor dat je op een wit strand bent. De zee is prachtig en perfect voor surfers, die zich dan ook flink uitleven. Dát is de setting van Nee heb je van Charlotte de Monchy. Nadat ik Eens gegeven had gelezen, is De Monchy met stip gestegen naar mijn favoriete Nederlandse feelgood schrijfster.   

Nee heb je speelt zich af op Bali. Bobbie is overwerkt en haar baas heeft wel een klusje voor haar op Bali. Haar bedrijf wil een stuk grond in handen krijgen, waarop een surfschool gevestigd is. Haar zus Lauren woont ook op Bali maar zij hebben elkaar al 9 jaar niet gezien. Bobbie wordt dus niet bepaald met open armen ontvangen, zowel door de eigenaar van een surfschool als door haar eigen zus. Toch besluit ze alles op alles te zetten om haar tijd op Bali nuttig te besteden.   

Wat een heerlijk boek is dit. Het zit vol humor en liefde, en je waant je gewoon op dat strand in Bali. Als ik mijn ogen sloot, stond ik zelf op dat surfboard de golven te bedwingen. Ik vind het heerlijk als een boek je helemaal meeneemt. In een feelgoodroman verwacht ik niet dat de personages heel erg ontwikkelen of dat er spannende twists zijn. Eigenlijk weet je dondersgoed waar het verhaal naartoe gaat. En als dat dan daadwerkelijk gebeurt, sla je het boek met een tevreden glimlach dicht. Zo wil ik ze hebben.  

Ik heb heel veel plezier gehad aan Nee heb je. Om die reden geef ik Nee heb je dan ook 5 sterren.  

Leontine 

Leave a Reply

  • (not be published)