Titel: Een anonieme vrouw
Auteur: Sarah Pekkanen & Greer Hendricks
Genre: Thriller
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
Vertaling: Maya Denneman en Daniëlle Stensen
Publicatiedatum: Juli 2019
Aantal bladzijdes: 416
Recensie: Lilian

Een anonieme vrouw

Cover
Een rode cover met twee vrouwen gezichten van voren gezien. De achterste vrouw is scherp, waardoor de vrouw op de voorgrond wat weg valt. Het wekt de indruk dat de achterste vrouw de leiding heeft. De titel staat in duidelijke gele letters pontificaal in het midden van de cover.

Deze cover past goed bij hun eerdere boek De vrouw na mij, dat is een blauwe cover met twee vrouwengezichten, waarvan er eentje en profiel op staat. Ook hier staat de titel in het midden van de cover, in gele letters.

Auteur
Sarah Pekkanen is geboren in New York City en verhuist later met haar familie naar Bethesda, Maryland. Na de Universiteit en het maken van een rondreis door Europa in haar eentje, waarbij ze steeds verdwaalde, gaat Sarah als journalist aan het werk bij onder andere; Capitol Hill en Baltimore Sun. Na haar journalistieke loopbaan is Sarah druk met de opvoeding van haar drie zonen, maar tussen de bedrijven door begint ze aan het schrijven van een roman.

Sarah heeft er altijd van gedroomd om ooit eens samen te werken met Greer Hendricks. Die droomt komt uit en hun eerste boek De vrouw na mij zag het levenslicht in 2018 en stond drie maanden in de bestsellerlijst van de New York Times.

Greer Hendricks woont met haar man en twee kinderen in Manhattan. Voordat zij schrijfster werd, werkte ze bij Uitgeverij Simon & Schuster als vice president en senior editor. Haar werken verschenen wekelijks in de New York Times, Allure en Publishers.

Er is ondertussen interesse om het boek De vrouw na mij te verfilmen. Sarah en Greer zijn gevraagd om het script te schrijven.

Achterflap/samenvatting
Een anonieme vrouw van Sarah Pekkanen en Greer Hendricks is een razend spannende thriller over een gevaarlijke obsessie. Eerder verscheen van dit schrijversduo De vrouw na mij.

De 28-jarige Jessica Farris worstelt om de eindjes aan elkaar te knopen. Wanneer ze een oproep voor deelnemers voor een psychologisch experiment tegenkomt, ziet ze hierin de oplossing voor haar problemen. Ze denkt dat ze alleen een paar vragen hoeft te beantwoorden, waarna ze haar geld krijgt en naar huis kan.
Maar niets is minder waar…
De vragen worden al snel opdringerig en de therapeut, de mysterieuze Dr. Shields, geeft haar opdrachten waarbij ze dicteert welke kleding Jess aan moet en hoe ze zich moet gedragen. Het duurt niet lang voordat Jess het verschil niet meer kan zien tussen wat echt is in haar leven en wat een manipulatief experiment is…
Wie kan ze nog vertrouwen?

Mijn mening
Jessica is schoonheidsspecialist en verdient, voor New Yorkse begrippen, niet veel. Ze heeft moeite om de eindjes aan elkaar te knopen en een kans om extra geld te verdienen, laat ze dan ook niet aan haar neus voorbijgaan. Deze kans komt in de vorm van een onderzoek naar moraliteit bij Dr. Shields. De vragen die ze voorgeschoteld krijgt zijn erg persoonlijk en laten haar regelmatig twijfelen hoe ze die moet beantwoorden. Het lijkt erop dat er mee gekeken wordt, de nieuwe vragen sporen haar aan eerlijk te zijn. Jessica is met een leugen aan het onderzoek begonnen, een klant van haar zou hieraan deelnemen maar had besloten ervan af te zien. Door in de mobiel van haar klant de afspraak op te zoeken, was zij op de afgesproken tijd aanwezig, dus tot zover de moraliteit.

De vragen zetten Jessica aan denken over hoe ze zelf in het leven staat en wat haar geheimen, leugens allemaal teweeg hebben gebracht. Zeker als de sessies met Dr. Shields intenser worden. Haar hele leven wordt onder de loep genomen, van haar jeugd met haar ouders en gehandicapte zusje tot het heden, de relaties met vrienden en natuurlijk de mannen in haar leven. Er volgen ook opdrachten die uitgevoerd dienen te worden voor het onderzoek. Langzaamaan raakt Jessica in de ban van Dr. Shields en worden de sessies en opdrachten opgevoerd en zo vervaagt de grens tussen realiteit en het experiment.

Je neemt iemand niet gauw in vertrouwen, maar tegelijkertijd verlang je naar de opluchting die gepaard gaat met het opbiechten van een geheim.

Als lezer zet je al snel je vraagtekens bij de bedoeling van Dr. Shields en haar onderzoek of experiment. Wat wil zij er mee bereiken, wat haalt ze er zelf uit? Hoe zit het met de moraliteit van Dr. Shields zelf, is zij wel zuiver op de graat of heeft zij ook zo haar geheimen?

Vol enthousiasme begon ik aan Een anonieme vrouw, de achterflap had me nieuwsgierig gemaakt naar hoe dit verhaal vorm zou krijgen. Mijn enthousiasme maakte al snel plaats voor verveling, halverwege het boek was ik niet veel wijzer geworden dan dat Dr. Shields haar proefpersoon inzet voor meer dan alleen een psychologisch onderzoek. De wending waar ik op hoopte bleef uit, redelijk op het einde was er een voorval die de spanning enigszins opdreef, maar het heeft mij niet kunnen bekoren.

In een mum van tijd verdwijn je in de menigte en ben je gewoon een anonieme vrouw in de stad.

Ondanks het feit dat Een anonieme vrouw mij niet heeft gebracht wat ik er van gehoopt had, wil niet zeggen dat andere lezers niet van dit boek zullen gaan genieten. Voor lezers die niet of minder op zoek zijn naar beklemmende spanning, maar wel van intriges houden is dit boek aan te raden.

Spanning: 2
Plot: 3
Leesplezier: 2
Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 2
Psychologie: 2

Een anonieme vrouw krijgt 2,5 ster van mij.

Lilian

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)