Titel: Een duister pad
Auteur: Corine Hartman
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Publicatiedatum: Mei 2019
Aantal bladzijdes: 368
Recensie: Miriam

Over de auteur

Met vijf Gouden Strop-nominaties en twee Hebban Awards in haar bezig, geldt Corine Hartman (1964) als een van de meest gelauwerde en gewaardeerde thrillerschrijvers van ons land. Een duister pad is het begin van een nieuwe thrillerserie met borderliner Faye van Laar in de hoofdrol.  

Het verhaal 

Faye van Laar woont al sinds haar vroege jeugd in psychiatrische inrichting Groot Loenen op de Veluwe. Haar vader is er directeur, maar zij is ook patiënt en samen met een vijftal medepatiënten vormt ze een ongebruikelijke familie. 
Nieuw in de familie is Emilie, die aan achtervolgingswaanzin lijdt sinds haar vriend Steven werd vermoord. De daders hebben het nu op haar gemunt, beweert ze. Faye wil haar geloven, ze weet hoe het is met onzekerheden te leven, en probeert te helpen door zelf op onderzoek uit te gaan. 
Ze ontmoet rechercheur Simon te Bresser, die de zaak evenmin kan laten rusten, ondanks de conclusie dat Steven zelfmoord pleegde onder invloed van antidepressiva. Als Emilie ineens spoorloos verdwijnt, bundelen Faye en Simon hun krachten en ontstaat er een onwaarschijnlijk speurdersduo.  

Hij rechtte zijn schouders, aarzelde slechts een fractie van een seconde, spreidde zijn armen, sloot zijn ogen en zette de allerlaatste stap op weg naar het licht.

In de proloog beleef je de laatste momenten in het leven van Steven Martens. Hoe hij op die plek terecht is gekomen en waarom hij doet wat hij doet, blijft in het midden en je nieuwsgierigheid wordt aangewakkerd.  

Vervolgens duik je een gesprekstherapie in met hoofdpersoon Faye van Laar. Zij verblijft al het grootste deel van haar leven in een psychiatrische inrichting, Groot Loenen. Een inrichting waar Faye’s vader directeur is. Faye is een borderliner, labiel, maar op sommige momenten ook sterk. Je maakt kennis met Faye en de rest van haar ‘familie’ in Groot Loenen. Een kleurrijke hoeveelheid personages, waar Faye van Laar met kop en schouders bovenuit steekt. Faye is als enige in de eerste persoon geschreven en dat maakt dat je haar ook het beste leert kennen.  

Minstens zo interessant is rechercheur Simon te Bresser. De zaak rondom Steven Martens is afgerond, maar toch blijft het knagen. Simon is niet overtuigd van de stempel ‘zelfmoord’ die de dood van Steven heeft gekregen, maar zijn leidinggevende wil niet dat hij nog aan deze zaak werkt. Klaar is klaar.  

De vriendin van Steven, Emilie, wordt opgenomen in Groot Loenen omdat ze lijdt aan achtervolgingswaanzin. Ook zij is ervan overtuigd dat Steven geen zelfmoord pleegde, maar niemand gelooft haar. Behalve Faye, zij gelooft Emilie wel, maar wat kan zij doen om haar te helpen?  

Er tollen duistere ideeën door mijn hoofd over wat er met Emilie gebeurd kan zijn. Ik staar uit het raam, wacht op een glimp van wie of wat dan ook, en zie in gedachten haar levenloze lichaam, weggezonken onder water, in stukken gehakt, verbrand, in een put gegooid.

Faye’s vader Julius is bezig met een strijd tegen fabrikant Pharmaco die de antidepressiva Seroxat op de markt brengt. Een levensgevaarlijk medicijn dat in zijn ogen juist voor meer slachtoffers zorgt dan dat het mensen ook daadwerkelijk helpt. Dat zijn bemoeienis niet op prijs gesteld wordt, is zacht uitgedrukt. Als Emilie verdwijnt, kruisen de wegen van Simon te Bresser en Faye elkaar en een onwaarschijnlijk, maar interessant duo is geboren.   

Al dat bezorgde gedoe van iedereen moet maar eens afgelopen zijn. Ik ben een volwassen vrouw van begin dertig die zich best alleen kan redden.

Mijn eerste kennismaking met Corine Hartman is er eentje die naar meer smaakt. Een duister pad is een goed geschreven, bij vlagen spannend eerste deel van een nieuwe serie, een tipje van de sluier met twee intrigerende hoofdpersonen in een niet alledaagse setting. Ik ben heel benieuwd wat Corine Hartman nog meer voor Faye en Simon in petto heeft! 

4 sterren voor Een duister pad  

Miriam 


Zoek een boekhandel in de buurt

Bestel dit boek bij Bol.com

Bestel dit boek bij Libris.nl

 

Leave a Reply

  • (not be published)