Titel: De President
Auteur: Gregg Hurwitz
Serie: Orphan X #4
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaling: Erik de Vries
Publicatiedatum: Maart 2019
Aantal bladzijdes: 510
Recensie: Brenda

De president

Cover
Een man in het zwart op de cover. Op de achtergrond zie je teksten wat betrekking heeft op Orphan X. Verder niet veel boeiends.

Wat me wel aanspreekt, is dat alle vier de delen over Orphan X een cover hebben die bij de rest past. Op ieder deel komt de man in beeld en de teksten op de achtergrond.

Auteur
Gregg Hurwitz is de auteur van zestien thrillers. Zijn boeken werden genomineerd voor onder andere de CWA Ian Fleming Steel Dagger, en verschijnen in 22 talen.

Hij groeide op in de omgeving van San Francisco en woont tegenwoordig in Los Angeles. Hij studeerde Engels en psychologie aan Harvard en vervolgde zijn studie aan Trinity College, waar hij zich specialiseerde in de tragedies van William Shakespeare.

Naast zijn thrillers schrijft Hurwitz screenplays voor Disney, Paramount, Warner Bros. en MGM, alsmede graphic novels voor Marvel (Wolverine) en DC Comics (Batman).

Achterflap
Evan Smoak helpt als de ‘Nowhere Man’ iedereen die hulp nodig heeft en zich tot niemand anders kan wenden. In een vroeger leven was hij echter Orphan X – een geheim agent die missies uitvoerde namens een overheid die zijn bestaan ontkende. Maar die tijd had hij achter zich gelaten, dacht hij.

Op het allerhoogste niveau is besloten om alle nog in leven zijnde Orphans uit de weg te ruimen. Evan ziet geen andere mogelijkheid dan terug te slaan en de man uit de schakelen die destijds aan de wieg stond van het programma. Alleen is die man tegenwoordig niemand minder dan de best beveiligde persoon ter wereld: de president van de Verenigde Staten.

President Bennett weet dat Evan het op hem heeft voorzien en zet de tegenaanval in. Hij activeert de enige figuur die de kwaliteiten en ervaring heeft om Evan op te sporen en voorgoed uit te schakelen: de eerste rekruut van het programma, Orphan A.

Mijn mening
De president is het vierde deel over Orphan X. Bij het derde deel, De rekruut, vond ik het verhaal wat eentonig en niet heel erg spannend. Het leek wel alsof veel hetzelfde bleef. Maar met De president heeft de auteur absoluut weer een goed verhaal weten neer te zetten. Er zat hier veel meer spanning en sensatie in dan in het derde deel.

Orphan X wil de president van de Verenigde Staten vermoorden. De machtigste en meest beveiligde persoon ter wereld. Dit is gewoon onmogelijk, maar Orphan X is geen opgever en gaat het zeker proberen. Hij neemt je mee in vele verschillende manieren, maar of het lukt?

Zo beschermen wij datgene wat ons dierbaar is.

Vanwege het gebruik van onder andere Het Witte Huis werd het verhaal goed beeldend. Bij sommige passages kon je de omgeving goed voor je halen. Verder werd alles in duidelijke details beschreven. Zelfs zo duidelijk dat je exact mee kon doen in gevechten. Waar er geraakt werd en waar de pijn kwam. Gelukkig hoef je de pijn niet te voelen tijdens het lezen.

De president is zoals al eerder vermeld het vierde deel in de Orphan X-reeks en ik vind dat je toch een stuk voorgeschiedenis mist als je de voorgaande delen niet gelezen hebt. Het begin van Orphan X, de relatie met kleine Peter en zijn moeder Mia, hoe hij Joey heeft leren kennen en wat Evan Candy heeft aangedaan. Het maakt het verhaal zeker compleet als je dit weet.

Of er een vijfde deel aankomt, daar ben ik nog niet zeker van. Ik vond het einde redelijk gesloten. Bij sommige personages vraag ik me wel af hoe het met hen verder zou gaan.

De president zit vol actie en spanning, en het verhaal zit zeker goed in elkaar. Ik heb ervan genoten. Als Evan Smoak nog terug komt wil ik het boek zeker lezen.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 4

De president krijgt van mij 4 sterren.

Brenda


Zoek een boekhandel in de buurt

Bestel dit boek bij Bol.com

Bestel dit boek bij Libris.nl

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)