Van 17 tot 25 september 2019 is het 75 jaar geleden dat de Slag om Arnhem plaatsvond. Tomas Ross werd geboren aan de vooravond van deze gebeurtenis. Ter ere daarvan wordt Voor koningin en vaderland dit jaar als omnibus uitgegeven.

Omslagontwerp: Wil Immink Design

Voor koningin en vaderland

De dubbelganger

In de avond van 9 mei 1940 komt in Den Haag het bericht door dat Hitler bij het aanbreken van de dag zal binnenvallen. Diezelfde nacht weet inlichtingenofficier Daan Kist een zending voor de Duitse spion Fuchs te onderscheppen, waarbij ook de beroemde dubbelspion King Kong is betrokken. Na het bombardement op Rotterdam ontkomt Kist naar Engeland, waar ook Fuchs verblijft. Kist raakt betrokken bij een groep hooggeplaatste Britse politici en aristocraten, onder wie de Engelse koning, die buiten Churchill om vrede willen sluiten met nazi-Duitsland. Centraal daarin is de rol van Hitlers oude vriend en plaatsvervanger Rudolf Hess, wiens mysterieuze solovlucht op 10 mei l941 naar Schotland nooit helemaal is opgehelderd…

De anjercode

Vanaf het voorjaar van 1942 werd vanuit Engeland een ‘geheim leger’ in bezet Nederland opgebouwd als steun aan het verzet tegen de Duitsers. Nederlandse agenten werden op Nederlandse bodem gedropt, die radioverbindingen met Londen tot stand moesten brengen. Al vrij snel bleek echter dat er verraad in het spel was: tientallen agenten werden direct na aankomst opgepakt en gedwongen hun berichten door te geven aan Londen. Het was het begin van het zogenaamde Englandspiel of Nordpolspiel, waarbij de Duitsers bijna twee jaar lang geheime informatie over de geallieerde plannen ontvingen, tot het dubbelspel eindelijk bekend werd.

King Kong

Twee tragedies die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland plaatsvonden zijn nooit ontraadseld: het Engelandspiel en het dramatische fiasco van de slag om Arnhem. Op 7 februari 2004 verweet een woedende prins Bernhard Tomas Ross in een open brief dat hij hem van verraad beschuldigde. In deze zinderende roman geeft Tomas Ross de prins postuum het schokkende antwoord.

In de vroege ochtend van 17 september 1944 begon operatie Market Garden, de grootste luchtlandingsoperatie van de Tweede Wereldoorlog. Maar de geallieerde luchtlandingen bij Arnhem en Nijmegen, bedoeld om snel door te kunnen stoten naar Berlijn, werden een fiasco vanwege de onverwacht sterke Duitse tegenstand. Een bloedbad was het gevolg.
Nooit is de plotselinge concentratie van Duitse troepen bij Arnhem volledig verklaard, en nooit is duidelijk geworden wie wie heeft verraden. Vaststaat dat de Duitse Sicherheitsdienst twee dagen vóór de aanval was geïnformeerd door de Nederlandse verrader Chris Lindemans, alias King Kong. Ook is zeker dat Lindemans kort daarvoor te gast was in het hoofdkwartier van Prins Bernhard, opperbevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten. Maar waarom heeft Bernhard altijd volgehouden dat hij King Kong pas op 22 september 1944 voor het eerst heeft ontmoet?

In King Kong komt Engelandvaarder en geheim agent Daan Kist er na bijna vijf jaar achter wie in het gevolg van de Prins in opdracht van zowel Londen als Berlijn de oorlog een totaal andere wending wilden geven, en ontdekt hij waarom King Kong een jaar na de bevrijding het zwijgen moest worden opgelegd. Een razend spannende roman en de ontraadseling van een complex en ongelooflijk complot.

Fotograaf: Ben Kleyn

Over de auteur

Tomas Ross (1944, pseudoniem van Willem Hogendoorn) is auteur en scenarist. Na zijn studie aan de School voor de Journalistiek in Utrecht werkte hij korte tijd als journalist voor Het Vaderland, waarna hij in 1974 zijn doctoraal niet-westerse sociologie behaalde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1979 schreef hij zijn eerste boek, Loch Ness – mythe of werkelijkheid. Niet lang daarna volgde onder het pseudoniem Tomas Ross zijn eerste thriller, De honden van het verraad (1980).

Ross schreef sinds de vroege jaren tachtig tientallen romans, onder meer over het Englandspiel, de Greet Hofmans-affaire, de val van Srebrenica, de dood van Mathilde Willink en de moord op Pim Fortuyn. In vrijwel elk boek werkt hij een bestaand gegeven uit tot een verhaal waarin de feiten een even grote rol spelen als de verzonnen gebeurtenissen.Het is niet verwonderlijk dat Ross, zoon van een oud-verzetsman en pionier van de BVD, veel van zijn verhalen ontleent aan de Tweede Wereldoorlog en aan de activiteiten van de geheime inlichtingendienst. Drie van zijn romans werden bekroond met de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller: Bêta(1987), Koerier voor Sarajevo (1996) en De zesde mei (2003), ook werd hij in 2006 genomineerd voor De hand van God (2005).

Tomas Ross werkt als editor-at-large aan zijn eigen fondslijn Tomas Ross Crime (TRC), waarvoor hij nieuw schrijftalent werft en begeleidt. (uitgeverij Cargo)


Bestel dit boek bij Bol.com

Bestel dit boek bij Libris.nl

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)