Titel: Dodenstoel
Auteur: Johan Andersen
Genre: Thriller
Uitgeverij: HarperCollins
Publicatiedatum: Mei 2019
Aantal bladzijdes: 422
Recensie: Lilian

Dodenstoel

Cover
Dit is nu typisch zo’n cover die mij in tweestrijd brengt. Ik hou niet van dit soort covers, een elektrische stoel zo pontificaal in beeld, maar toch maakt het me nieuwsgierig. Wat wil de schrijver hiermee duidelijk maken? Gaat het echt om de doodstraf of heeft de stoel een ander doel en wil hij ons angst inboezemen?

Auteur
Johan Andersen
is het pseudoniem van de Nederlander Jürgen Snoeren. Hij studeerde literatuurwetenschap, debuteerde eerder onder zijn eigen naam met het fantasy tweeluik De demon van Felswyck en is naast schrijver ook uitgever. Dodenstoel is zijn eerste thriller. Andersen woont met zijn vrouw en kinderen in Zaandam.

Achterflap
Ex-commando en veiligheidsadviseur Eugène Hamer treft op de Amsterdamse Apollolaan een gruwelijk tafereel aan. Een man hangt aan een touw in de woonkamer, zijn keel doorgesneden. Zijn vrouw ligt dood op bed en in een kledingkast schuilt een jongen die opzettelijk getuige is geweest van deze slachting.

De moordenaar daagt de politie in een brief uit hem op te sporen. Hij verwijst naar een website waarop een elektrische stoel te zien is met daaronder de boodschap: Pas als mijn wraak compleet is, stop ik met moorden …
Samen met Neli Panka, inspecteur bij de afdeling Zware Criminaliteit en gespecialiseerd in de psychologie van seriemoordenaars, opent Hamer de jacht. Het brengt ze op het spoor van een omvangrijk netwerk van drugssmokkel en mensenhandel, die zijn oorsprong blijkt te vinden in voormalig Joegoslavië en de val van Srebrenica.

Het moorden gaat door. Alles wijst erop dat ze te maken hebben met de meest meedogenloze moordenaar in de Nederlandse misdaadgeschiedenis die een dodelijk spelletje met hen speelt …

Mijn mening
Neli Panka, inspecteur Zware Criminaliteit, is bij de politie gegaan vanwege haar fascinatie voor seriemoordenaars. Met de moordzaak in de Apollolaan krijgt ze waar ze al zo lang op gewacht heeft. Het bizarre tafereel waarin de vermoorde man en vrouw zijn aangetroffen, is hoogstwaarschijnlijk het werk van een psychopaat. Met al haar kennis uit studieboeken over forensische psychologie, doet ze er alles aan dit aan te tonen en zo de dader op te sporen.

Hij hing een halve meter boven de vloer, recht onder de kristallen kroonluchter, en draaide zachtjes rond boven een grote plas grotendeels gestold bloed.

Met de komst van Eugene Hamer, adviseur van Defensie, direct in de beginfase van het onderzoek, is Neli allesbehalve blij. Het liefst wil ze geen bemoeienis van buitenaf, en nu zit ze met Hamer opgescheept en ze weet niet eens wat zijn precieze rol is in het geheel. De aversie richting Hamer is duidelijk merkbaar en voelbaar. Toch zal ze met hem samen moeten werken om zo te proberen de zaak op te lossen.

Na de moorden in de Apollolaan volgen er meer met dezelfde werkwijze en steeds met een jonge jongen verstopt in een kast, die getuige is van de moorden. De jongens zijn zo getraumatiseerd dat er geen woord over hun lippen komt en ze zo nutteloos lijken te zijn.

Tijdens het onderzoek krijgen Neli en Hamer heel wat lastige dilemma’s voor hun kiezen; is iedereen wel te vertrouwen en hoe komt het dat de dader hun steeds een stap voor is? Kunnen ze elkaar vertrouwen en wat heeft Srebrenica met deze zaak te maken?

Als lezer heb je al een idee in welke hoek Hamer en Neli de dader moeten zoeken, maar de hints die je als lezer krijgt en oppikt, worden niet door Hamer en Neli gezien en dan begin je als lezer toch weer te twijfelen. Knap hoe Andersen hiermee speelt, hij zorgt ervoor dat de spanning constant aanwezig is en laat het soms aanzwellen, het is perfect in balans.

‘We hebben hier duidelijk te maken met een extreem narcistische persoonlijkheid,’ had DeWaal gezegd toen ze hem hierover had gebeld.

Johan Andersens thrillerdebuut Dodenstoel is indrukwekkend en met veel vaart geschreven. De personages Hamer en Neli verdienen een vervolg. De personages zijn goed uitgediept en er zit zeer zeker nog meer in, ze zijn nog niet klaar met elkaar en gelukkig is Andersen het daarmee eens. ‘Hamer en Neli gaan weer wat meemaken, de bad guy zal dan waarschijnlijk geen serial killer zijn, maar iets veel ergers… Ook een deel van de andere personages keren terug, zoals Esther, Melissa en DeWaal.’ (te lezen in het interview met Johan Andersen van juli 2019)

Spanning: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Dodenstoel krijgt van mij 4 sterren. Een sterk debuut: ik kijk uit naar het vervolg met Hamer en Neli Panka wederom in de hoofdrol. Zij zijn nog niet klaar met elkaar …

Lilian


Zoek een boekhandel in de buurt

Bestel dit boek bij Bol.com

Bestel dit boek bij Libris.nl

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)