Titel: Sabotage
Auteur: André Hoogeboom
Genre: Thriller
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Publicatiedatum: Mei 2019
Aantal bladzijdes: 301
Recensie: Heidi

Cover
Echt een cover die perfect bij het boek past. We zien op de achtergrond de F1-baan voorbijflitsen, op de voorgrond zien we een F1-auto, die met hoge snelheid is gecrasht en in brand gevlogen. De titel van het boek staat in een vurige kleur geel op de kaft gedrukt. Het geheel past goed bij elkaar.

Auteur
André Hoogeboom (1954) is een Nederlandse journalist en schrijver. Als verslaggever voor het Noordhollands Dagblad en de bladen van persbureau GPD maakte hij tien jaar lang deel uit van het rondreizend circus dat Formule 1 heet. Sinds 2010 runt hij het pers- en adviesbureau André Hoogeboom Journalistieke Producties, gevestigd in Alkmaar.
Als gewezen sportjournalist schreef hij eerder al enkele boeken over voetbal en autosport; onder andere schreef hij een biografie van de legendarische Nederlandse autobouwers, de gebroeders Spijker. Als thrillerauteur debuteerde hij in 2007 met De underdog. Inmiddels zijn we twee F1-thrillers verder, en verschenen er dit jaar meerdere sportboeken op zijn naam.

Achterflap
Kalle Alhainen komt vervroegd vrij uit de gevangenis met maar één doel, één missie: het achterhalen van de ware toedracht van het dodelijke ongeluk van zijn vader. Want een ding is wel duidelijk: het ongeluk had nooit mogen gebeuren. Kalle moet terug naar een tijd zonder elektronica en hightech-computersoftware. Een tijd waarin een kleine misrekening of gebrek aan concentratie desastreuze gevolgen had voor het verloop van een Formule 1-race en waarin teamgenoten elkaar bijna letterlijk naar het leven stonden. Met zijn onderzoek roert Kalle in een beerput van geheimhouding, nepotisme en vriendjespolitiek en rijt hij oude wonden open. De prijs die hij daarvoor dreigt te moeten betalen is hoog – heel hoog. Maar de waarheid is hem nu alles waard, zelfs zijn leven …

Mijn mening

Nadat ik met veel plezier Hoogebooms vorige F1 thriller Dodelijke ambitie had gelezen, was ik erg benieuwd naar Sabotage. In het begin van het boek staat een lijst met de hoofdrolspelers, iets wat geen overbodige luxe is, omdat er best wat de revue passeren.
Al vrij snel lees je een scene waarin Kalle Alhainen zijn vader verliest in een dodelijk ongeluk, hierbij is het André Hoogeboom echt goed gelukt om de emotie die een kind dan voelt, op papier aan de lezer over te brengen. Doordat ik dit zelf als kind mee heb gemaakt, voelde het voor mij levensecht aan.

De auteur sleurt me al gauw verder het verhaal in, door zijn beeldende schrijfstijl, de situaties die elke F1-liefhebber herkenbaar voorkomen, en de korte hoofdstukken die ervoor zorgen dat je door het verhaal heen racet en eigenlijk niet eens een pitstop wilt nemen.
Ook de spanning ontbreekt ditmaal niet, je wilt gewoon het wie, wat en waarom weten.

Ik blijf er dan ook bij dat André Hoogeboom uniek is in dit genre, en wederom een originele F1-thriller heeft afgeleverd. Wat mij betreft mogen er meer volgen, en die hoeven zich niet te kwalificeren maar mogen direct starten vanaf polepositie. 😉

“De weg naar de afgrond is bezaaid met talent.” Sportcliché

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 5
Psychologie: 4

Ik geef Sabotage 4 sterren.

Heidi


Bestel dit boek bij Bol.com

Bestel dit boek bij Libris.nl

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)