Titel: Schemerzone
Auteur: J. Sharpe en Cocky van Dijk
Genre: Fantasy
Uitgeverij: Zilverspoor
Publicatiedatum: Augustus 2019
Aantal bladzijdes: 280
Recensie: Danielle

Auteurs
Cocky van Dijk zit al heel haar leven met haar neus in de boeken. Dit leidde ertoe dat ze beheerder werd van MagicTales.nl, de manuscriptenwedstrijd met Luitingh Fantasy mede organiseerde en jureerde, bij Fantastels heeft gejureerd en zelf is gaan schrijven. Diverse van haar toneelwerken zijn bij toneeluitgeverij Vink uitgegeven en worden door heel het land opgevoerd. Inmiddels heeft ze al enkele boeken op haar naam staan, van de series Drakenzieler en Drakenijs. Tevens is ze medebeheerder van uitgeverij Zilverspoor.

J.Sharpe is het pseudoniem van Joris van Leeuwen (1986). Hij is een Nederlandse fantasy- en thrillerauteur. Zijn boeken worden regelmatig vergeleken met de werken van o.a. Stephen King en Peter Straub.
Van zijn hand verschenen o.a. Gevaarlijk spel (2011 – heruitgave 2013), De kettingen van Amarath (2012), Het web van Senora (2013), De ring van Andor (2013), Het meisje dat vlam kon vatten (2014), Gebroken geheugen (verhalenbundel, 2015, samen met Jos Weijmer), Eden (2016) en Reflectie (2018).

Achterflap
Zoë leeft voorbij de schemerzone, op het gedeelte van de wereld waar de orizon al in geen eeuwen meer heeft geschenen. Ze is een Afvallige, omdat ze het lichtgen mist. Op haar zestiende verjaardag wordt ze uit het weeshuis gezet en moet ze voor zichzelf zorgen. Met gevaar voor eigen leven besluit ze naar de schemerzone te gaan om te jutten, zodat ze wat spulletjes heeft om te verkopen.
Als ze tijdens het jutten op een lijk stuit en een chip vindt, wordt haar wereld op zijn kop gezet. Op de chip staan filmpjes die de vrede tussen de donkere en de lichte kant van de planeet aan het wankelen brengt. Zoë wordt door de regering gedwongen om onderzoek te doen.
Doordat ze Christiaan ontmoet, een jongen van de lichte kant van de planeet, komt ze meer en meer in de problemen. Ze heeft geen idee hoe ze hier ongeschonden uit moet komen. Het leven van haar vrienden hangt als een molensteen om haar nek, net als het voortbestaan van haar land.

Mijn mening
Het is altijd even afwachten als twee schrijvers zich samenvoegen om een boek te schrijven, of dit goed uitpakt. Ondanks dat ze naar eigen zeggen uit hun comfortzone waren gestapt, is hiervan niks te merken.

Zodra je begint met lezen word je van links naar rechts geslingerd, oftewel tussen licht en donker. Het personage Zoë is een sterke meid die het hele verhaal draagt en waar je zeker een band mee krijgt.

De twee afzonderlijke gebieden waar de schemerzone zich tussen bevindt, worden goed weergegeven. De schemerzone is het meest uitdagende. En zodra Zoë zich daarin bevindt, is de spanning hoog en hoop je telkens dat het haar gaat lukken om alle opdrachten die ze inmiddels heeft gekregen tot een goed einde te brengen.

Ze moest ineens denken aan de spreuk die zuster Magda altijd uitsprak: een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest. Zou het echt zo zijn?

De schrijfstijl is vlot, prettig en eenvoudig om te volgen. De hoofdstukken zijn lekker kort, waardoor je niet snel het boek neerlegt. De afwisseling tussen de drie gebieden is goed verdeeld waardoor je ook nieuwsgierig blijft hoe het verhaal verder loopt.

Schemerzone is een geslaagd project van twee schrijvers en als ze er zelf ook plezier aan hebben beleefd, mogen ze er zeker een voortzetting van gaan maken.

Leesplezier: 5
Originaliteit: 5
Plot: 4
Psychologie: 4
Schrijfstijl: 5
Spanning: 4

Ik geef Schemerzone 4,5 ster.

Bij deze wil ik Zilverspoor bedanken voor het top pakket dat ik heb mogen ontvangen voor de blogtour van Schemerzone.


Bestel dit boek bij Bol.com

Bestel dit boek bij Libris.nl

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)