Titel: Je zal geen kwaad doen
Auteur: Barbara Baraldi
Genre: Thriller
Uitgeverij: Xander Uitgevers
Vertaling: Mariella Manfré
Publicatiedatum: Mei 2019
Aantal bladzijdes: 458 (e-book)
Recensie: Bianca

Over de auteur
Barbara Baldari (1979) is al een fenomeen in de wereld van Italiaanse young adult en fantasy. Met haar thrillerdebuut lost ze de hooggespannen verwachtingen ruimschoots in. Voor haar eerdere boeken won ze vele prijzen en met Je zal geen kwaad doen toont ze haar grote talent als thrillerauteur.

Achterflap
Ooit was politieagent Aurora Scalviati de beste politieagent van haar team. Maar na een traumatiserend politieonderzoek wordt ze geplaagd door schuldgevoelens en wordt ze overgeplaatst naar het rustige Italiaanse dorpje Sparvara. Die rust blijkt echter schijn – de dag dat Aurora aankomt, wordt er een gruwelijke moord gepleegd. De muren van het huis van het slachtoffer zijn beschreven met bloed, in de onheilsellende woordenstaat ‘Je zal geen kwaad doen.’

Aurora is ervan overtuigd dat dit slechts het begin is van een reeks gruwelijke moorden en dat de bloederige boodschap een aanwijzing is. Niemand luistert echter naar haar. Al snel begrijpt Aurora dat ze buiten het boekje zal moeten gaan en haar intuïtie zal moeten vertrouwen als ze deze zaak wil oplossen en meer slachtoffers wil voorkomen.

Mijn mening
De titel Je zal geen kwaad doen is de zin die als een rode draad door dit verhaal loopt.
Aurora, politieagent in het klein plaatsje Sparvara, valt midden in een dubbele moord als ze na een werkonderbreking, veroorzaakt door een periode van ziekte, denkt de draad weer rustig op te kunnen pakken.
Een traumatische gebeurtenis heeft ervoor gezorgd dat ze een tijd uit de roulatie is geweest. Sterker nog, men twijfelt – en met ‘men’ bedoel ik haar collega’s en leidinggevende – of Aurora nog in staat is haar werk naar behoren uit te voeren.
Zodra de moorden hebben plaats gevonden, bijt Aurora zich samen met haar partner Bruno Colasanti vast in de zaak. Ze is er stellig van overtuigd dat het hier een seriemoordenaar betreft, daarin schuilt geen enkele twijfel.
Aurora zoekt intensief naar de dader en probeert te achterhalen wat de dader ertoe heeft bewogen om deze moorden te plegen. De leden van het team waar ze mee werkt kijken echter totaal anders tegen de zaak aan en trekken hun eigen conclusies, en daarmee zou de kous af zijn.
Er ontstaat voor Aurora een strijd tegen de misdaad, maar misschien nog wel een sterkere strijd die ze moet voeren met haar team. Ze voelt zich onbegrepen, niet serieus genomen, en ze weet niet wie ze kan vertrouwen. Dit maakt het werken voor haar bijna onmogelijk en zeker als ze neigt terug te vallen, zijn de psychische gevolgen van haar verleden soms zichtbaar en neigt ze toch langzaam kopje onder te gaan.

Een plotselinge pijnscheut in haar hoofd sneed als een dolksteek door haar heen. De splinter daar maakte weer even duidelijk dat hij nooit weg zou gaan, en dat Aurora altijd zou moeten leren leven met haar schuldgevoel zonder verlossing te kunnen vinden.

Baraldi heeft een schrijfstijl die je alert houdt, ze weet je als lezer een bepaalde kant op te sturen en net voor het einde toch een afslag te nemen.
De betrokkenheid van kinderen in deze thriller is heftig. Ze maken traumatische ervaringen mee die hen de rest van hun leven intensief beïnvloeden. Ze zijn dermate psychisch belast dat een normaal leven leiden niet tot de opties behoort. Ondanks de psychische diepgang en de heftigheid van de gebeurtenissen kwamen de emoties helaas niet helemaal uit de verf.
Het inlevingsgevoel was er bij mij niet terwijl het onderwerp en het verhaal zich daar zeker wel voor leenden. Hierdoor springt het boek er niet uit bij de vele thrillers die ik lees.
De titel krijgt bij de ontknoping van het verhaal een andere betekenis dan ik verwacht had. Tevens was de ontknoping voor mij niet bevredigend, waardoor ik hoop dat er nog een vervolg komt; het verhaal is in mijn ogen niet af.

Spanning: 4
Plot: 3
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Je zal geen kwaad doen krijgt van mij 3,5 ster.

Bianca


Bestel dit boek bij Bol.com

Bestel dit boek bij Libris.nl

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)