Op dinsdag 13 augustus vond bij boekhandel De Kler aan de Breestraat in Leiden de boekpresentatie plaats van De offers, het eerste deel van de Zuid-Amerikaanse trilogie van Jeroen Windmeijer.

Om 17.00 uur werden de vele bezoekers welkom geheten door twee Boliviaanse muzikanten, die de sfeer van het boek muzikaal vertolkten met panfluit en traditionele gitaar, waarna Lisanne Mathijssen-Van Hoorn van uitgeverij HarperCollins Holland een kleine introductie gaf.

‘Jeroen, het is je weer gelukt. Een nieuwe zomer, een nieuwe Windmeijer!’ Bijna exact een jaar eerder stonden we in dezelfde boekhandel voor de boekpresentatie van Het Pilgrim Fathers Complot, de afsluiting van zijn Leidse trilogie. Nu een jaar later, ligt het eerste deel van een nieuwe trilogie in de winkels. Een prestatie van formaat.
Er is het afgelopen jaar ook veel voor Jeroen veranderd. Was hij eerder naast leraar godsdienst en maatschappijleer op het Visser ’t Hooft Lyceum in Leiden ook nog schrijver, nu is hij fulltime auteur en heeft hij afscheid genomen van het lesgeven om zich volledig op het schrijven van zijn boeken te kunnen richten.

Lisanne legt in het kort uit wat er achter de schermen gebeurt voordat een manuscript tot het uiteindelijke boek komt, dat hele passages soms geschrapt kunnen worden. Lisanne vergelijkt de relatie tussen de uitgever en de auteur ook met het thema van het boek; geven en nemen, offers brengen. De auteur brengt zijn manuscript als ultieme offer aan de uitgever, die het vervolgens uitgeeft. Gelukkig zijn er voor deze samenwerking geen moorden gepleegd (voor zover wij weten).

Na de introductie werd Jeroen geïnterviewd door Soraya Vink, recensent en redacteur bij boekensite Hebban en auteur van het vorig jaar verschenen Persona. Jeroen vertelde uitgebreid over de inspiratie voor het boek. Hoe hij als jonge jongen voor onderzoek naar Bolivia afreisde, hoe moeilijk het was als westerling te integreren in zo’n gesloten gemeenschap, en dat hij na 3 weken bijna ten einde raad naar huis vertrok omdat hij de mensen niet kon bereiken en zijn onderzoek stagneerde. Dit veranderde nadat hij een traditioneel feest bijwoonde en met de bevolking meeat en dronk. Pas daarna was het ijs gebroken en werd hij als een van hen geaccepteerd.

De offers is zijn meest persoonlijke boek, waarbij hij zijn eigen ervaringen in Bolivia heeft gebruikt en verpakt in een spannend verhaal. Tijdens het schrijven en het doornemen van zijn oude aantekeningen vroeg hij zich af waarom hij toen ook alweer als enige had gekozen voor Bolivia en niet voor een meer toegankelijke locatie, zoals de rest. Wat het hem heeft gebracht? Doorzettingsvermogen, en het besef dat je meer kunt wanneer je op jezelf bent aangewezen. Dat geldt ook voor het schrijven, daar is veel doorzettingsvermogen voor nodig.

Na het interview riep Jeroen Nederlands cultuurhistoricus en auteur Jacob Slavenburg naar voren, de man – zoals Jeroen het zei – waar zelfs twee bezoekers speciaal voor waren gekomen – om het eerste exemplaar te overhandigen, in dit geval zelfs het allereerste exemplaar dat van de pers rolde. Na lovende woorden over De offers verklapte Jacob dat hij uit betrouwbare bron had vernomen dat op het nieuwe boek van Dan Brown een sticker prijkt met de tekst ‘The Jeroen Windmeijer of the United States of America’.

In de wachtrij voor het signeren, met mijn exemplaren van De offers in de aanslag, werd het al snel gezellig met Roelant de By (vliegende reporter van De perfecte buren), auteur Margareth Hillebrandt – wiens boek Dames op de Herengracht later dit jaar verschijnt – en Yfke Brandhout (bekend van Thrillers & More). Jeroen nam uitgebreid de tijd om iedereen te woord te staan en om met diverse fans op de foto te gaan, met als grootste fans natuurlijk zijn eigen gezin. Een aantal aanwezigen ging er zelfs met een handtekening van Hamide vandoor (‘Zonder mij was dit boek er nooit gekomen’).

Voortaan staat het feest van de zonnewende gelijk aan het vooruitzicht van een nieuw boek van Jeroen Windmeijer.


Bestel dit boek bij Bol.com

Bestel dit boek bij Libris.nl

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)