Titel: Vertrouw mij
Auteur: Jessica Vallance
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Fontein
Vertaling: Anne-Marie Vervelde
Publicatiedatum: Juli 2019
Aantal bladzijdes: 369
Recensie: Lilian

Cover
Twee glimmende zwarte schoenen, een soort kistjes, onder een lange broek in een lege gang. Het heeft iets kils en triests. Op de onderkant van de cover staat de titel in duidelijke gele letters. “Vertrouw mij”, twee woorden die je gerust kunnen stellen, maar ook een onaangenaam gevoel kunnen geven. Het is erg afhankelijk van wie het zegt en of je die persoon ook daadwerkelijk vertrouwt.

Auteur
Jessica Vallance woont en werkt in Bournemouth. Ze heeft gewerkt als scenarioschrijver en freelance journalist. Vertrouw mij is haar debuut.

Achterflap/samenvatting
Charlotte is een pleaser, ze schept er groot genoegen in mensen te helpen. Dus wanneer ze in een steeg een bewusteloze man aantreft, beschouwt ze dat als haar finest hour en regelt ze dat hij in het ziekenhuis terechtkomt. De ouders van de man zijn dankbaar dat ze zich over hem ontfermd heeft, maar zijn zus Rebecca is een heel ander verhaal. Rebecca mag Charlotte niet en bovendien vertrouwt ze haar niet. Maar ook Rebecca heeft zo haar geheimen. Naarmate de tijd verstrijkt groeit het wantrouwen tussen de twee vrouwen. Wie gaat het verst om haar geheimen verborgen te houden? En tot welke prijs?

Mijn mening

Charlotte is het type meisje dat door iedereen aardig gevonden wil worden. Daar heeft ze dan ook alles voor over om dat te bereiken. Hoe meer ze haar best doet, hoe verder ze de mensen in haar directe omgeving van zich afduwt. Aan alles merk je dat Charlotte het niet makkelijk heeft of heeft gehad in haar leven.

Mijn moeder heeft altijd gezegd dat ik mijn neus precies in die zaken steek die ik juist moet vermijden.

Luke ligt in een steegje met een hoofdwond en is buiten bewustzijn als Charlotte hem vindt. Door haar snelle handelen overleeft hij het ternauwernood. Dit is het begin van een nieuw hoofdstuk in haar leven. Ze heeft veel contact met de ouders van Luke en ondersteunt hen waar nodig, zo ontmoet ze ook zijn zus Rebecca. Ze gaat volledig op in haar nieuwe rol.

Rebecca speelt, naast Charlotte, een grote rol in het verhaal en om en om wordt er vanuit hun perspectief meer inzicht in het gebeuren gegeven. Dat de twee vrouwen elkaar niet mogen, is al vrij snel duidelijk. Naast dat ze elkaar niet mogen, vertrouwen ze de elkaar ook totaal niet. De sfeer in het gezin wordt er door de komst van Charlotte niet beter op en ondertussen ligt Luke aan allerlei apparaten te vechten voor zijn leven.

In Vertrouw mij zet Jessica Vallance twee sterke vrouwelijke personages lijnrecht tegenover elkaar. De spanning die hierdoor wordt opgebouwd is duidelijk voelbaar en meeslepend. De bladzijden worden steeds sneller omgeslagen om zo weer een tipje van de sluier op te kunnen lichten. Wat er allemaal onder die sluier verborgen zit is, eng, ziek en soms zelfs misselijkmakend.

De personages zijn goed uitgewerkt en geloofwaardig, zo ook de ouders van Luke. Als lezer leef je mee met alle karakters, op sommige word je zelfs boos of verafschuw je.

Een curieus wezen, net als zo’n wezen waarvan je in het duister niet meer dan een glimp opvangt voordat het tussen de vuilnisbakken verdwijnt – noch vos noch kat.

Wat als je je leugens steeds moet bijstellen en ze zelf haast gaat geloven, hoe kun je dan nog leven met de waarheid en de realiteit? Vertrouw mij is een solide debuut met goed uitgewerkte karakters, vlot geschreven en een prachtig plot. Liefhebbers van psychologische thrillers kunnen hier hun tanden in zetten en daar gaan ze geen spijt van krijgen.

Spanning: 4
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3
Psychologie: 4

Vertrouw mij krijgt van mij 3,5 ster.

Lilian


Bestel dit boek bij Bol.com

Bestel dit boek bij Libris.nl

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)