Titel: Mind GamesMind games
Auteur: Leona Deakin
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Els Franci – Ekeler
Aantal bladzijdes: 316
Verschenen: Juni 2019
Recensie: Miriam   

Over de auteur
Leona Deakin begon haar carrière als politiepsycholoog in West Yorkshire en werkt nu als arbeidspsycholoog. Dit is haar debuut als schrijver.   

Het verhaal
Een kaart valt in de bus op je verjaardag. Dat is op zich niet zo heel raar. De tekst op de kaart is misschien niet wat je zou verwachten: ‘Gefeliciteerd met je eerste verjaardag. Je cadeau is het spel. Durf je het te spelen?’. Ook zit er een stukje papier in de envelop waarop een url staat vermeld met een inlogcode. Wat zou je doen? Lana Reid ontvangt zo’n kaart op haar verjaardag en zij twijfelt geen moment. Ze gaat naar de website en voert de inlogcode in.   

Ik daag je uit.

Marcus Jameson neemt contact op met zijn zakenpartner, dr. Augusta Bloom en vertelt haar dat hij is benaderd door de dochter van Lana Reid, Jane. Zij maakt zich grote zorgen om haar moeder die sinds haar verjaardag spoorloos verdwenen is. Augusta reageert sceptisch, maar Marcus kent Jane al lang en gelooft haar wanneer zij zegt dat er iets vreemds is aan de manier waarop haar moeder verdwenen is. Marcus weet Augusta te overtuigen als hij haar vertelt dat Lana niet de enige is die verdwenen is na ontvangst van een geheimzinnige verjaardagskaart. In totaal zijn vier mensen vermist en allevier hebben ze op hun verjaardag zo’n mysterieuze kaart ontvangen. Wie stuurt die kaarten en waarom?   

Er is genoeg om bang voor te zijn, dacht Bloom. En nog het meest voor degenen die geen angst kennen.

Al vrij snel blijkt dat er veel meer mensen onder dezelfde omstandigheden zijn verdwenen dan dat in eerste instantie gedacht werd en langzaam wordt de omvang van het hele mysterie duidelijker. Voor Augusta tenminste, Marcus is nog niet overtuigd van de theorie die Augusta heeft geopperd. Zij is van mening dat niet alleen de bedenker van het spel gevaarlijk is, maar de deelnemers des te meer..  

Dit spel is ambitieus. Het is bizar. Er zit meer achter dan alleen macht.

Augusta Bloom is psychologe en runt samen met Marcus Jameson een detectivebureau. We maken Augusta mee tijdens therapiesessies en het lopende onderzoek naar de verjaardagskaarten en de verdwijningen die daarmee samenhangen. De lezer leert haar kennen als een ietwat kille, afstandelijke vrouw. Ze is vrij emotieloos, in tegenstelling tot Marcus die alles vanuit zijn instinct, zijn gevoel doet. Als voormalig MI6-agent is hij gewend om meteen tot actie over te (willen) gaan, terwijl Augusta veel berekenender is en alle opties eerst overweegt. 

De schrijfstijl van Leona Deakin is net als haar hoofdpersoon: erg zakelijk en afstandelijk. Dit zorgt ervoor dat je niet vanaf de eerste bladzijde het verhaal ingetrokken wordt. Het intrigeert wèl. De auteur heeft duidelijk kennis van zaken. Deakin weet de lezer net genoeg te prikkelen om door te blijven lezen, maar echt spannend is de eerste helft van het boek niet. In de tweede helft worden zowel het tempo als de spanning opgevoerd en word je naar de (niet geheel verrassende) ontknoping geleid.

Mind games is een prima, origineel debuut en ik heb zomaar het idee dat Deakin nog niet klaar is met Augusta Bloom en Marcus Jameson. Wat mij betreft zijn deze twee zeker interessant genoeg voor nog een boek. 

3 dikke sterren voor Mind Games

Miriam 

Leave a Reply

  • (not be published)