Become a feelgoodwriter they said, it would be fun they said.

 

Auteur van feelgood romans? Dan moet je schrijversbestaan vast letterlijk over rozen gaan, hoor ik je denken. Snap ik, ik schrijf immers over verliefde stelletjes, dansend in de maneschijn onder een diepblauwe hemel, bezaaid met sterren. En mooie mannen met rollende biceps onder hun gebruinde huid inclusief een rode roos tussen de hagelwitte tanden. Ik schrijf toch over zonnige oorden met cocktails en wuivende palmbomen of winterse kerstmarkten met schattige lampjes, knapperende vuurkorven en nèt op het juiste moment zoet dwarrelende sneeuwvlokken vanuit de heldere hemel?

Klopt! En toegegeven, ik en mijn mede-feelgoodauteurs zijn het inderdaad over minstens één ding roerend eens: er is niets leukers dan je eigen man ontwerpen in je boeken. Because boys in books are better. Een man die naast woest aantrekkelijk ook nog eens charismatisch is, maar natuurlijk ook charmant, grappig, galant, succesvol, intelligent en uiteraard gevoelig. Bovendien is hij een tikkeltje jaloers, gezond competitief, stoer en hij gaat voor je door het vuur. En bij voorkeur rolt hij ergens in het verhaal ook nog met zijn concurrent door de ruit van een restaurant. Dan is hij helemaal perfect.

Maar het leven van een feelgoodauteur gaat niet alleen maar over rozen. Soms hebben we het juist zwaar. Heel. Erg. Zwaar. Wist je namelijk dat;

  • Telkens wanneer we stoppen met schrijven de realiteit altijd weer een beetje tegenvalt? Want je vriend is natuurlijk wel knap en all that jazz (tuuuuurlijk, schatje, natuurlijk!) maar hij blijkt nét niet die perfecte combinatie te zijn van alle bovenstaande eigenschappen waar je zojuist heerlijk bij weg zwijmelde tijdens het schrijven. Bovendien vergeet hij Al-TIJD om het wc-papier aan te vullen.
  • Ook bij auteurs van feelgoodroman het huishouden zich niet vanzelf runt? Waan je je net met bovengenoemde woest aantrekkelijke man op een tropisch strand, je kent het wel: met een ondergaande zon, romantisch neerdwarrelende rozenblaadjes, cocktailtje erbij… piept de vaatwasser dat hij klaar is. Die moet nog uitgeruimd, de was opgehangen, de andere was opgevouwen, er moet nog worden gestofzuigd, de kattenbak moet nog worden verschoond en waarom heeft er niemand boodschappen gehaald? Bye bye glamour.
  • Ook feelgoodauteurs heel onzeker kunnen worden over hun plot? Ik bedoel, hoeveel variaties van ‘vrouw vindt man – er is een complicatie – maar het komt toch weer goed’ zijn er? Je wilt, tussen al die duizenden romantische verhalen, origineel zijn, creatief, humoristisch, herkenbaar maar vooral niet al te cliché of voorspelbaar, want daar word je genadeloos op afgestraft. En geloof me, dat is best hard werken!
  • We onszelf soms letterlijk misselijk vreten aan de chocolade die we zo idyllisch naast de laptop hebben liggen ter inspiratie? Of die chips. Of nootjes. Of wat er überhaupt nog in huis is? En dat er dan dus niemand in buurt is om te zeggen: joh, hou daar eens mee op? En dat je dan dus gewoon dooreet? Trust me, being a writer is só hard.

Dus daar zit ik dan. Achter mijn laptop in mijn werkkamer: mijn bureau bezaaid met aantekeningen en chocoladewikkels, mijn muren beplakt met post-its en moodboards en achter me een enorme boekenkast met verhalen die al geschreven zijn, die kunnen dus niet meer. En dan is het ploeteren op dat ene nieuwe boek waar lezers op zitten te wachten. Met dat perfecte verhaal, die woest aantrekkelijke man en dat ultieme zwijmelmoment, dat kriebel-in-je-buik-moment. Maar áls het dan lukt en ik de laatste woorden op papier zet, kan ik maar één conclusie trekken: ik zou niets anders willen zijn dan feelgood-auteur. Inclusief mijn eigen droomman op de bank. Zelfs als hij de rol wc-papier weer eens niet heeft aangevuld.


Marijke Vos is auteur van feelgoodromans Alles op alles, Van Chanel naar flanel & Ik kom je halen! 
Volg Marijke Vos ook op Marijkeswereld.nl

(Uitgelichte foto: Pixabay Claudio_Scott, foto Pixabay Bertomic)

Bestel bij Bol.com

Bestel dit boek bij Libris.nl

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)