Wij stelden Marijke Vos een aantal vragen naar aanleiding van het verschijnen van haar boek Alles op alles en natuurlijk over haar eerdere boeken Ik kom je halen! en Van Chanel naar flanel.

@bytgndmedia

We kunnen het ons amper voorstellen, maar er zijn misschien mensen die je nog niet kennen. Voor dat handjevol mensen dat onder een steen lag: hoe zou jouw beste vriend of vriendin je in vijf woorden omschrijven?
Ik dacht, laat ik het mijn beste vriendin zelf even vragen:

“Een vriendin om mee en om te lachen, eentje die dol is op gezelligheid, met z’n allen, een lieve en attente vriendin (je kunt altijd bij jou je hart luchten) die zich verantwoordelijk voelt voor zichzelf en de ander en die graag een plan maakt en zichzelf én ons daaraan houdt.”

Stilte.

Even later: “Oh, dat zijn trouwens zinnen… kies er maar 5 woorden uit. Bijvoorbeeld: Een, te, daaraan, met, ons.”

Stilte.

Dan: “Nee, geintje: lol, lief, attent, oprecht en vertrouwen.”

Ik Kom Je Halen!, Van Chanel Naar Flanel, Alles Op Alles: ze spelen zich allemaal af in het buitenland. Is er een reden voor dat je Nederlandse hoofdpersonen de wijde wereld instuurt? 😉
Misschien door mijn enorme drang om zelf te reizen? Op een of andere manier had ik tijdens het bedenken van de verhalen steeds het idee dat de avonturen zich in het buitenland afspeelden; het gaf me zoveel meer ruimte en inspiratie. Maar wees gerust, mijn volgende roman (en de volgende, en de volgende…maar die moet ik allemaal nog schrijven) spelen zich “gewoon” in Nederland af 😉 Eindelijk de inspiratie in eigen land gevonden!

Heb je voor het schrijven van deze boeken locaties bezocht (in het echt of via Google Maps)?
I wish! Ik kom je halen! heb ik van A tot Z gegoogeld. Komende week ga ik zelf naar Amerika dus kan ik een paar locaties uit het boek bezoeken, ge-wel-dig! Ook in Canada, waar Van Chanel naar flanel, zich afspeelt ben ik nog nooit geweest, het staat wel hoog op mijn wish-list! Vroeger zijn we regelmatig in Engeland geweest, waar Alles op Alles zich afspeelt, maar mijn inspiratie haalde ik nu uit boeken, series en films, google en mensen die er wél zijn geweest. Gelukkig krijg ik alleen maar reacties dat het lijkt alsof ik overal zelf ben geweest 😉

Komt er ooit een Marijke Vos die zich afspeelt in Brabant?
Waarom niet? Nu ik inspiratie in eigen land heb gevonden, kunnen de verhalen zich overal afspelen. Dat wat op stapel staat is nog niet in Brabant, maar hé, ideeën genoeg dus het zal vast nog wel een keertje gebeuren. Dan kan ik voor inspiratie gewoon uit mijn eigen bourgondische leven putten 😉

Je meest recente boek is Alles Op Alles. Wat inspireerde dit boek? En kom je vaak op deze manier op ideeën?
Ik lees zelf graag romans over oude landhuizen, bewoond of niet meer bewoond. Dus ik wilde zelf ook eens zoiets schrijven, het liefst met twee verschillende tijdlijnen. Tijdens mijn schrijfvakantie in Italië kreeg het idee vorm en begon ik te schrijven. Inspiratie komt vanuit verschillende hoeken: het kan een sfeer zijn, een foto/beeld of een verhaal wat iemand vertelt. Overal zit een potentieel boek in!

Heb je een favoriet personage (uit Alles Op Alles, of een ander boek)?
Hm, uit Alles op Alles is Benjamin toch mijn favoriet. En Dick natuurlijk omdat het zo’n lekker excentrieke kunstenaar is. Maar Benjamin is (naast woest aantrekkelijk) ook zoveel meer dan op eerste oog lijkt en maakt een mooie ontwikkeling door in het boek. Maar als ik uit al mijn boeken mag kiezen blijft Archie mijn all-time favoriet: de Elvis-imitator uit Ik kom je halen! stal mijn hart! I’m all shook up!

Op welk van je boeken ben je het meest trots, tot nu toe in elk geval?
Elk boek laat een fase uit mijn ontwikkeling als schrijfster zien. Ik zie zelf ook nog altijd een groei in de verhalen, van schrijfstijl, het plotten en de personages. Daarom ben ik op elk boek trots omdat elk boek mij weer wat nieuws heeft opgeleverd. Maar oké, mes op de keel? Dan ga ik voor Van Chanel naar flanel. Met dit boek heeft het ‘grotere’ publiek mij leren kennen. Het werd eerst afgewezen omdat een lijk (spoiler alert) niet in een feelgoodboek zou passen. Maar hoezo kan een feelgood boek niet ook een beetje spannend zijn? Ik ben blij dat zoveel mensen het boek en de personages in hun hart hebben gesloten.

Afbeelding van Richard Smith via Pixabay

Wat heb jij met alpaca’s?
Haha, what’s not to like? Ze zijn lief, sociaal en super fluffy! Het liefst zou ik ze zelf willen houden, maar ik heb helaas geen wei achter het huis waar ze vrolijk kunnen ronddartelen. Mijn nieuwe nog-te-schrijven-roman speelt zich af op een alpaca-farm. De inspiratie kwam toen ik vorig jaar een farm bezocht en het verhaal van de eigenaresse hoorde. Weer een boek-idee geboren! Ik heb super veel zin om dat te gaan schrijven. En natuurlijk extra veel research te gaan doen 😉

We hoorden trouwens dat er een vervolg op Van Chanel Naar Flanel komt, jippie! Kun je daar meer over vertellen? Wanneer, waar, hoe, wat???
Yes! Hoe leuk is dat? Omdat er zoveel enthousiaste reacties van lezers waren die nog helemaal niet klaar waren met Rainbow Lake (en ik dus ook niet!) komt er een vervolg: Het staat in de sterren, een novelle met Miranda, de zus van Jennifer, in de hoofdrol. Het verhaal begint op het moment dat Van Chanel naar flanel eindigt. Op dit moment ligt het manuscript bij de uitgever voor redactie. We mikken erop dat de novelle als e-only nog vóór de feestdagen verkrijgbaar is!

Net als de rust lijkt wedergekeerd in Rainbow Lake City, wordt er iets gevonden wat mogelijk te maken heeft met de zojuist afgeronde zaak. Jennifer heeft sheriff Branson belooft zich niet meer in gevaarlijke situaties te mengen. Haar zojuist gearriveerde zus Miranda daarentegen deinst nergens voor terug. Samen met Samuel Pierce, de nieuwe hoofdredacteur van Rainbow Weekly, gaat ze erop af. Maar hun zoektocht loopt niet helemaal zoals gepland en samenwerken is niet altijd even gemakkelijk als je elkaars tegenpolen bent.

Wie is jouw grote voorbeeld? Wie inspireert jou?
Ik heb verschillende voorbeelden die mij inspireren door de jaren heen. Op dit moment staat Charlotte DeMonchy bovenaan mijn lijstje. Ik vind haar boeken geweldig leuk! Daarnaast zijn Lisette Jonkman, Chantal van Gastel, Sophie Kinsella, Marian Keyes en Jill Mansell ook grote voorbeelden. Dat ik soms in één adem met hen wordt genoemd zijn nog altijd knijp-even-in-m’n-arm-droom-ik-niet? -momenten.

Met wie zou je ooit nog een verhaal willen schrijven?
Oeh, goede vraag. Ik kan verklappen dat als Lisette Jonkman en ik samen op een terras chocolade naar binnen zitten te schuiven, het borrelt van de inspiratie. Dus wie weet wat daar nog uit kan komen?

Wat is jouw favoriete plek/setting om te schrijven? Schrijf je het liefst in een schrift of met de computer, aan een bureau of op de bank, met muziek of in stilte, enz. enz.?
Ik heb tientallen notitieboekjes en zou graag een romantisch beeld schetsen hoe ik die vol pen met inspiratie en zinnen op willekeurige momenten. Maar in werkelijkheid zit ik gewoon het liefst achter mijn laptop in mijn werkkamer of buiten. Ik heb altijd muziek opstaan. Dat kan variëren tot de soundtrack van Vaiana tot dikke metalcore, net waar ik voor in de stemming ben, los van het verhaal. Omdat ik ook nog in loondienst werk én als freelance tekstschrijver actief ben, kan ik niet wachten op inspiratie. Schrijven is voor mij gaan zitten en schrijven: discipline. Maar dat maakt het niet minder leuk, hoor!

Welk boek (dat nog moet verschijnen of al is verschenen) zouden we volgens jou echt moeten lezen?
Onlangs las ik Ik niet op jou van Sally Thorne. Ik moest echt even wennen aan haar schrijfstijl maar aan het eind van het boek vond ik het bril-jant. Ik vond het een verfrissend, humoristisch en romantisch verhaal. Op dit moment ben ik dat boek dus iedereen die van feelgood houdt aan het opdringen. Daarnaast sta ik bekend om het verspreiden van het Outlander-virus. Iedereen MOET de Outlander-boekenreeks van Diana Gabaldon gelezen hebben. Sowieso. 

En last but not least: waarom zouden we allemaal Alles Op Alles moeten lezen?
Dat kun je eigenlijk beter aan enthousiaste lezers en recensenten vragen, toch? Maar als ik het zelf mag zeggen: Alles op Alles is romantisch en grappig met een vleugje mysterie, historie en een sprankeltje magie. Bovendien zitten er woest aantrekkelijke mannen in. En een koe. Do I need to say more?


Marijke Vos is auteur van feelgoodromans Alles op alles, Van Chanel naar flanel & Ik kom je halen! 
Volg Marijke Vos ook op Marijkeswereld.nl

Nieuwsgierig naar de boeken van Marijke? Zoek een boekhandel in de buurt

Bestel bij Bol.com

Bestel dit boek bij Libris.nl

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)