Titel: Stof Stof
Auteur: Joanne Carlton
Genre: Thriller
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: Augustus 2019 (Nederlandstalige versie)
Aantal bladzijdes: 262
Recensie: Manon

Auteur
Joanne Carlton, geboren en getogen in Vlaanderen, bracht onder haar Nederlandstalige auteursnaam Sandra J. Paul diverse Young Adults en thrillers uit, waaronder de Eilandenserie. In 2017 verscheen haar Engelstalige debuut Heart-Beat. Het boek mocht meteen op lovende reacties rekenen. Hart-Slag werd door Joanne zelf vertaald. Voor meer informatie zie haar website: www.joannecarlton.com.

Achterflap
Als je hele wereld opgaat in stof, wil jij dan nog achterblijven?
Simon James is een gelukkig man. Hij heeft een mooie baan, een prachtig gezin en geniet van het leven. Tot een giftige stofwolk de wereld verwoest en hij alles verliest.
Drie weken en ettelijke miljoenen doden later is het einde nabij. Er bestaan geen mirakels om de overlevenden te redden.
Op de laatste dag van zijn bestaan krijgt Simon het ultieme dilemma voorgeschoteld: wil hij overleven aan de zijde van een onbekende vrouw in een verwoeste wereld, om zo het voortbestaan van de mensheid te garanderen? Of wil hij zijn leven vandaag beëindigen na het verlies van zijn vrouw en zoon?
Maar krijgt hij nog wel die keuze?

Mijn mening
Stof start gelijk met de laatste dag, 23 augustus 1996. Simon James wordt op die dag wakker geschud door diverse mannen met maskers tegen de stofwolk die de aarde teistert, met de mededeling dat hij is geselecteerd als de laatste man op aarde en moet meekomen. Alleen waren dat zijn plannen helemaal niet voor die dag, hij was van plan om te sterven. Om bij zijn overleden vrouw en zoon te zijn. Waarom moet hij mee, hij wil helemaal niet. Is hij geselecteerd omdat hij nog niet ziek is of…? Wie heeft ervoor gezorgd dat hij zijn laatste dag niet zelf kan indelen? Zijn dat de autoriteiten of is er nog iemand die het voor het zeggen heeft? Allemaal vragen die hij heeft en waar hij geen antwoord op krijgt.

Het stof is ontembaar en het dikt nog steeds aan. Het zal ons allemaal doden. Meedogenloos en staalhard, tot er geen ziel meer over is.

Stof speelt zich af op de laatste dag in 1996, als de laatste stofwolk nadert die alle leven op aarde met zich meeneemt. Joanne Carlton vertelt hier het verhaal van Simon James, die is geselecteerd als laatste man, Adam, om in een glazen cocon te overleven samen met Eva.
Stof leest lekker weg, je komt veel te weten over Simon. Zijn leven voordat de stof op aarde terechtkwam, hoe hij zijn dagen doorbracht met vrouw, zoon en hond. En vooral over zijn laatste dag, hoe hij deze doorbrengt. En dat werd voor mij op een gegeven moment wel wat langdradig, daar had ik iets meer actie verwacht. Al moet ik zeggen dat de ontknoping heel veel goed maakt. Je gaat zeker nadenken over hoe je zelf je laatste dag op aarde wilt doorbrengen, want in hoeverre zijn wij verwijderd van een grote stofwolk?

Mijn adem stokt in mijn keel. Ik ben hier nog niet klaar voor! Ik. Ben. Hier. Nog. Niet. Klaar. Voor. Het besef van wat er gaat komen, slaat opeens hard toe.

Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3,5

3,5 ster voor Stof

Manon Hijman

Leave a Reply

  • (not be published)