Titel: Zwarte ziel
Auteur: Angelique Haak
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Crime Compagnie
Publicatiedatum: September 2019
Aantal bladzijdes: 400
Recensie: Danielle

Zwarte ziel

Auteur:
Angelique Haak: In september 2017 debuteerde ik met de thriller Een nieuw begin, waarin rechercheur Jennifer Brugman jacht maakt op een seriemoordenaar met een voorliefde voor Griekse mythologie. Dit debuut werd genomineerd voor de Thrillzone-award 2017 en voor de Schaduwprijs 2018. Oktober 2018 kwam mijn 2e boek rondom Jennifer en het rechercheteam uit, Uitgeschakeld. In dit boek krijgen Jennifer en haar nieuwe partner te maken met een serie verdachte zelfmoorden.

Achterflap:
Een doodgewone zaterdag. Tot er een gruwelijke vondst in de Maas gedaan wordt… Het team van rechercheur Jennifer Brugman wordt geconfronteerd met een lugubere moord en de vermissing van een kind. De recherche wil snel het vermiste kind terugvinden en schakelt de hulp in van paragnost Evie Smit. Jennifer is vanaf de eerste ontmoeting geïntrigeerd door de roodharige paragnost met haar ijsblauwe ogen, maar ze is ook sceptisch. Kan Evie waarmaken wat zij belooft of loopt zij hen alleen maar voor de voeten?

Mijn mening:
Het doorzetten van een personage in verschillende boeken heeft altijd een risicofactor. Blijft het personage nog wel interessant? Ben je niet genoodzaakt om telkens alle voorafgaande delen te lezen om de personage nog te kunnen volgen in een later deel? Toch is het ook zo verleidelijk als de eerste boeken aanslaan om dan te stoppen met een goedlopend personage.

En laten we eerlijk zijn Jennifer Brugman uit deel 1 en 2 van Angelique Haak was nog lang niet saai te noemen en keken we zeker uit naar nog een deel met haar.

Zwarte ziel begint zoals verwacht: er wordt een lijk gevonden. Jennifer wordt bij de zaak betrokken en staat meteen op scherp. Zeker omdat het hier om een kind gaat en er nog een tweede kind vermist wordt. Samen met haar collega Ricardo gaat ze op zoek naar eventuele aanwijzingen die leiden naar de dader achter deze gruwelijke moord. Tevens is er weinig tijd omdat het ander kind groot gevaar loopt.

Mertens knikte, stond op en deed een paar passen naar de reistrolley, die er belachelijk fleurig uitzag gezien de inhoud. Als een clown op een begrafenis.

Angelique heeft het weer voor mekaar. Snelle afwisselende handelingen zorgen ervoor dat je volledig in het onderzoek meegetrokken wordt. Je zit denkbeeldig bij de verhoren die plaatsvinden en rent net zo snel mee bij een achtervolging. En net zoals de echte rechercheurs word ook jij telkens in twijfel gebracht wie dan daadwerkelijk achter deze moord zit en wie weet waar het andere kind is.

Het toevoegen van een paragnost is een gevaarlijke setting aangezien dit een zweverig gebied is dat niet elke lezer wilt volgen, maar ook dit gebruikt Angelique perfect in haar verhaal door de aandacht op een zijspoor te leggen. Hierdoor blijft de geloofwaardigheid totaal overeind staan.

Het plot is subliem. De laatste twist omtrent Jennifer is ietwat bedenkelijk. Misschien dat we hierover meer te weten komen in een vierde deel, die er naar alle waarschijnlijkheid nog zal komen.

Ik geef Zwarte ziel 4,5 ster.

Danielle

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)