Titel: Schaduwstrijder
Auteur: Pjotr Vreeswijk
Genre: Thriller
Uitgeverij: LetterRijn
Publicatiedatum: September 2019
Aantal bladzijdes: 300
Recensie: Danielle

Auteur:
Pjotr Vreeswijk is geboren in Gouda en getogen in Den Haag. Na zijn diensttijd in Blomberg (Duitsland), waar hij als luchtmacht beveiliger heeft gewerkt, is Pjotr in de Haagse horeca terechtgekomen. Hierna heeft hij de overstap naar de politie gemaakt, waar hij ondertussen ruim veertien jaar werkt.

Pjotr Vreeswijk is een fan van auteurs als Robert Ludlum en Tom Clancy. De manier waarop deze auteurs de werkelijkheid met fictie weten te combineren spreekt hem enorm aan.

Toen hij begon met schrijven had hij maar een doel voor ogen: ‘Ik wil een boek schrijven dat ik zelf graag zou willen lezen.’ Uiteraard liet hij zich inspireren door de avonturen van kolonel John Smith, de militaire arts uit Ludlums John Smith-reeks. Maar de inspiratie kwam ook uit een heel andere, verrassende hoek: geheim agent Lennet van Vladmir Volkoff  (Luitenant X). Deze spannende reeks jongensboeken over de Franse geheim agent Lennet, die Pjotr als kind las, in combinatie met de keiharde actiethrillers van nu, plus zijn passie voor verre reizen en jarenlange ervaring als politieman in verschillende Haagse wijken hebben geleid tot zijn eerste manuscript Masterplan (2016). Een jaar later verscheen Dwaalspoor.

Achterflap:
Een massagraf in de Syrische woestijn, een gevangengenomen moordcommando en de grootste ontdekking uit de geschiedenis van de mens.
Suzanne Boyle, een Britse in dienst van de CIA, zet alles op alles om de wereld van de ondergang te redden. In een zoektocht die haar langs de heetste brandhaarden op aarde voert, roept Suzanne de hulp in van oude en nieuwe vrienden. Maar leidt het spoor dat ze volgt eigenlijk wel naar redding?
Ontdek het in Schaduwstrijder, waar drie personages langs verschillende wegen naar dezelfde plek op aarde reizen. Alle drie hebben ze een ander doel, hun reizen echter hebben één ding gemeen: een zekere dood voor allen.

Mijn mening:
Na het verschijnen van Dwaalspoor was het even stil en had Pjotr blijkbaar toch even wat meer tijd nodig om zijn volgende boek op de toonbank neer te leggen. Dit zorgde er wel voor dat de nieuwsgierigheid naar zijn nieuwste boek groeide.

Zodra de eerste woorden zijn gelezen, herken je de schrijfstijl meteen (mits je natuurlijk eerder werk van Pjotr gelezen hebt). Het stoere acteerwerk van de personages laat weer niets te wensen over. En ondanks dat er twee vrouwelijke personages aanwezig zijn wordt voornamelijk de boventoon gemaakt door de explosiviteit van het mannelijk geslacht.

Het verhaal wordt beschreven vanuit verschillende personages en er zal een moment komen dat deze elkaar gaan kruisen, dat is wel duidelijk. Alleen is de weg daarnaartoe op sommige momenten net iets te omslachtig en met te veel woorden beschreven. Hierdoor zakt de spanning gedurende het verhaal weg. Enige diepgang van de inmiddels bekende Suzanne is ook niet aan de orde en dat geldt ook voor de andere personages. Dit is ook niet iets wat past bij de schrijver, maar zou in sommige momenten het verhaal net iets meer kunnen versterken.

Schaduwstrijder zal voor velen een goeie actiethriller zijn waarbij anderen waarschijnlijk net iets dat extra missen om de actie dan ook echt als een thriller te voelen.

Ik geef Schaduwstrijder 3 sterren.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)