Titel: Een goede zoon
Een goede zoonAuteur: You  Jeong Jeong
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaling: Dennis Keesmaat
Publicatiedatum: Juli 2019
Aantal bladzijdes: 334
Recensie: Bianca

Over de auteur:
You – Jeong Jeong werkte jarenlang als verpleegster voordat ze zich volledig op haar schrijverschap richtte. Ze won diverse grote literaire prijzen en bereikte in korte tijd de bestsellerstatus. Jeong is in haar vaderland inmiddels een fenomeen en wordt daar beschouwd als de Koreaanse Stephen King.  

Achterflap:
De 26-jarige Yu-Jin ontwaakt na een onrustige nacht en ontdekt dat zijn kleding onder het bloed zit. Onder aan de trap vindt hij vervolgens het levenloze lichaam van zijn moeder, haar hals blijkt doorgesneden. Yu-Jin heeft geen herinneringen aan de nacht, maar beseft dat al het bewijsmateriaal naar hem wijst. Hij besluit daarom het lichaam van zijn moeder te verstoppen en zelf de moordenaar op te sporen. Ondertussen moet hij zijn nieuwsgierige tante, zijn stiefbroer en de politie op een dwaalspoor zetten. 
Dan blijkt dezelfde nacht nóg een vrouw te zijn vermoord. Langzaam komen Yu-Jins herinneringen terug, en ontvouwt zich een drama dat verder gaat dan deze fatale nacht.  

Mijn mening:
Een goede zoon trekt gelijk de aandacht door de bijzondere cover. Een foto van een jongen met een bloeddoorlopen oog, het oog springt er direct uit en is zeer passend bij het verhaal.
Yu-Jin woont bij zijn moeder, zij is zijn beschermende factor. Yu-Jin heeft al van jongs af aan wat aanpassingsproblemen, zoals we noemen, een zorgenkindje. Yu-Jin heeft al op jonge leeftijd een zwaar trauma mee gemaakt, mede hierdoor is de overbezorgdheid van moeder verder toegenomen.   

Een goede zoon is een thriller waarin de psyche van de mens de boventoon voert. Van het begin tot het eind kijken we als het ware mee in het hoofd van Yu-Jin en lezen we middels een dagboek hoe zijn moeder hem ervaart in zijn functioneren, dit geeft een goede inkijk in het leven van de familie waarin het functioneren van ouders flink wat vraagtekens oproept. Een verhaal waarin het leven met een probleemkind wordt uitgewerkt op een manier die goed te begrijpen is maar met verstrekkende gevolgen. Heel eng als je leest wat er in iemands hoofd omgaat en het contact met de werkelijkheid ver te zoeken is.   

Er zijn mensen van wie je gewoon niet kunt houden. Zelfs als ze glimlachen zorgen ze ervoor dat je aan weerszijden van die lach wilt trekken en hun mond eraf wilt rukken.

Het uit elkaar houden van de Koreaanse namen is in het begin wel even een dingetje, er zit soms maar één letter verschil in, maar gelukkig is de totale hoeveelheid namen in dit boek beperkt.
You – Jeong Jeong heeft het verhaal naar mij idee vanuit haar eigen beroep als verpleegkundige vormgegeven, het is duidelijk te merken dat er geschreven is vanuit persoonlijke kennis en ervaringen. De personages zijn vooral op psychologisch gebied sterk uitgewerkt, en dan met name de hoofdpersoon, heel herkenbaar als je in de psychiatrie werkt. Wat ik wel jammer vond is de combinatie van werk en privé, het is in dit geval not done om familieleden te behandelen, dat is niet realistisch. Maar buiten dat minpuntje was het verder een goed uitgedacht verhaal met een ontknoping die vooraf eenvoudig zou lijken maar prima past bij dit bijzondere familieverhaal. Moet wel bekennen dat de ontknoping mij een onbehaaglijk gevoel heeft gegeven, ik kan hier verder niets aan toevoegen want dan zou ik een spoiler weggeven.  

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 4
Spanning: 3
Leesplezier: 4
Plot: 4
Psychologie: 5  

Een goede zoon krijgt van mij 4 sterren.  

Bianca  

Leave a Reply

  • (not be published)